Bloederige diarree met slijm en bloed: oorzaken en symptomen

Bloederige diarree met slijm en bloed: oorzaken en symptomen Bloederige diarree kan beangstigend zijn en is iets wat je serieus moet nemen. Bloed in de ontlasting betekent dat het ergens in je spijsverteringskanaal bloedt. Soms is de hoeveelheid bloed zo klein dat deze alleen kan worden gedetecteerd door een onderzoek dat controleert op verborgen bloed in de ontlasting. Op andere momenten kan het zichtbaar zijn als helder rood bloed. Bij een bloeding die zich hoger in het spijsverteringskanaal voordoet, kan de ontlasting zwart en teerachtig lijken. Bloederige diarree wijst op een dubbele afwijking: én bloed in de ontlasting én diarree, oftewel dunne, waterige ontlasting. De belangrijkste oorzaken van bloederige diarree zijn maag-darminfecties, inflamatoire darmaandoeningen, ischemische colitis, maag-darmbloedingen, medicijnen (NSAID's, 5-FU, chemotherapie), diverticulitis, kanker en bestralingstherapie. Raadpleeg bij bloed en slijm in de ontlasting je huisarts, zeker als je ook nog eens last hebt van diarree.
Bloederige diarree en buikpijn / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comBloederige diarree en buikpijn / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Oorzaken van bloederige diarree

Bloederige diarree vertegenwoordigt een dubbele afwijking. Diarree wordt gedefinieerd als dunne waterige ontlasting die veel vaker komt dan je gewend bent. De oorzaak van bloederige diarree kan variëren van relatief milde infecties die doorgaans beter worden met minimale behandeling tot aandoeningen die levensbedreigend kunnen zijn. Hoewel sommige oorzaken minder ernstig zijn dan andere, kan alleen je huisarts een diagnose stellen. Vroegtijdig je huisarts raadplegen kan levensreddend zijn.

Bijkomende symptomen

Afhankelijk van de onderliggende ziekte, stoornis of aandoening kan bloederige diarree gepaard gaan met andere symptomen, waaronder:

Alarmsymptomen
In sommige gevallen kan bloederige diarree optreden met andere symptomen die kunnen wijzen op een ernstige of levensbedreigende aandoening die onmiddellijk moet worden beoordeeld door een arts. Schakel onmiddellijk medische hulp in als bij een van deze alarmsymptomen:
  • Verandering in bewustzijnsniveau
  • Verwardheid en desoriëntatie
  • Ademhalingsproblemen
  • Duizeligheid
  • Flauwte
  • Hoge koorts
  • Snelle pols
  • Harde buik
  • Ernstige buikpijn
  • Braken van bloed of zwart materiaal (lijkt op koffiedik)
  • Zwakte (verlies van kracht)

Bloederige diarree door maag-darminfecties

Veel besmettelijke organismen kunnen bloederige diarree veroorzaken. Een voedselinfectie is een maag-darminfectie veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. Bekende boosdoeners die bloederige diarree kunnen veroorzaken, zijn:
  • Bacteriën: E. coli O157:H7, Salmonella, Shigella, Campylobacter, Yersinia, C. difficile (minder vaak bloederig), Vibrio parahemolyticus, Aeromonas.
  • Virussen: Cytomegalovirus (CMV).
  • Parasieten: entamoeba histolytica, schistosomiasis.
  • Ingewandswormen.

Behandeling
De behandeling hangt af van een nauwkeurige identificatie van het infecterende organisme en kan bestaan uit antibiotica en het aanvullen van vocht en zouten.

Inflammatoire darmaandoeningen

Inflammatoire darmaandoeningen, in het Engels inflammatory bowel disease (IBD) genoemd, erwijst naar een groep inflammatoire aandoeningen van de darm. Het is de verzamelnaam voor colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en de tussenvorm indeterminate colitis. Colitis ulcerosa wordt beschreven als een niet-specifieke ontstekingsreactie van de dikke darm die gepaard gaat met zweervorming, maar meestal geen perforatie van de dikke darm veroorzaakt. De ziekte van Crohn is een granulomateuze ontstekingsreactie van het hele maag-darmkanaal. Bloederige diarree komt vaker voor bij colitis ulcerosa, maar kan ook een symptoom zijn van de ziekte van Crohn. Een correcte diagnose vereist beeldvorming en lichamelijk onderzoek door een arts.

Ischemische colitis

Wanneer iemand ouder dan 60 jaar bloederige diarree ervaart, is de kans groot dat er sprake is van ischemische colitis. Ischemische colitis treedt op wanneer de bloedstroom naar een bepaald gedeelte van de dikke darm wordt beperkt of geblokkeerd. Gebrek aan bloed naar een weefsel leidt tot een gebrek aan zuurstof en mogelijke schade en zelfs de dood van dat weefsel. Wanneer weefsels beschadigd zijn, kunnen ze beginnen bloed te lekken. Predisponerende factoren zijn uitdroging, congestief hartfalen, infecties en recente operaties. Vaak is ziekenhuisopname nodig waarbij voeding en voldoende vocht worden toegediend via het infuus, soms in combinatie met antibiotica om infecties te voorkomen.

Maag-darmbloedingen

Een maag-darmbloeding of gastro-intestinale bloeding, is een bloeding in het spijsverteringskanaal en dit is een ernstig symptoom. Je spijsverteringskanaal bestaat uit de volgende organen:
  • Slokdarm
  • Maag
  • Dunne darm, inclusief de twaalfvingerige darm
  • Dikke darm
  • Rectum of endeldarm
  • Anus

Een maag-darmbloeding kan optreden in elk van deze organen. Als het bloeden optreedt in je slokdarm, maag of eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm), wordt dit beschouwd als bloeding van het bovenste deel van het maag-darmkanaal. Bloeding in de dunne darm, dikke darm, rectum of anus is een bloeding in het lagere deel van het maag-darmkanaal. De hoeveelheid bloed kan variëren van een zeer kleine hoeveelheid bloed tot een levensbedreigende bloeding.

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken van bloedingen in verschillende gebieden van het spijsverteringskanaal.

Oorzaken van bloeding in het bovenste deel
Maagzweren zijn een veelvoorkomende oorzaak van gastro-intestinale bloedingen. Deze zweren zijn open zweren die zich ontwikkelen in de bekleding van je maag of twaalfvingerige darm. Een infectie van H. pylori-bacteriën veroorzaakt meestal maagzweren. Ook kunnen vergrote aderen in je slokdarm scheuren en bloeden als gevolg van een aandoening die slokdarmspataderen worden genoemd. Scheurtjes in de wanden van je slokdarm kunnen ook leiden tot bloedingen. Deze aandoening staat bekend als het Mallory-Weiss-syndroom.

Oorzaken van een bloeding in het lagere deel
Een van de meest voorkomende oorzaken van een lagere gastro-intestinale bloeding is colitis, die optreedt wanneer je dikke darm ontstoken raakt. Colitis of dikkedarmontsteking heeft meerdere oorzaken, waaronder:
  • Infectie
  • Voedselvergiftiging
  • Parasieten
  • Ziekte van Crohn of colitis ulcerosa
  • Verminderde doorbloeding van de dikke darm

Aambeien of een anale fissuur kan ook een bloeding veroorzaken, maar dit gaat niet gepaard met diarree.

Sommige medicijnen kunnen bloederige diarree veroorzaken / Bron: Stevepb, PixabaySommige medicijnen kunnen bloederige diarree veroorzaken / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

5-FU (chemotherapie)

Bij gebruik van de injectievloeistof 5-FU (5-fluorouracil remt kanker), kunnen bijwerkingen ontstaan als maag-darmklachten als gevolg van ontsteking van de slijmvliezen van slokdarm, maag en darmen, waaronder:

NSAID's

NSAID's (Niet Steroïde Anti-Inflammatoire Drug, oftewel een ontstekingsremmende pijnstiller) kunnen allerlei bijwerkingen geven, waaronder diarree en bloedingen uit een maagzweer. Bekende NSAID's zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen.

bloed en slijm bij diarree door diverticulitis

Diverticulitis zijn ontstoken divertikels en dit zijn kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Divertikels kunnen soms bloed bij de ontlasting geven, terwijl diverticulitis onder meer een veranderd ontlastingspatroon kan veroorzaken: hevige diarree of ernstige obstipatie.

Bloederige diarree door poliepen of kanker

Bloederige poep of diarree kan wijzen op de aanwezigheid van darmpoliepen of darmkanker. Poliepen duidt op afwijkende weefselgroei vanuit de darmwand of de wand van de endeldarm, wat op den duur kan ontaarden in kanker. Dikkedarmkanker wordt meestal aangetroffen bij mensen ouder dan 40 jaar, en velen hebben ten minste een ander familielid met darmkanker. Een dieet met weinig vezels en veel dierlijke eiwitten verhoogt het risico op darmkanker. Een recente verandering in je stoelgangpatroon moet je aan je huisarts melden, vooral als er bloed in de ontlasting aanwezig is.

Onderzoek en diagnose

Bloederige diarree met slijm – je schrikt misschien als je dit ziet, en dat is begrijpelijk. Je lichaam probeert je iets te vertellen, en het is belangrijk om goed te luisteren. Er kunnen allerlei oorzaken zijn, van een onschuldige infectie tot een ernstigere aandoening. Maar hoe kom je erachter wat er precies aan de hand is? Hier lees je hoe de arts te werk gaat om de oorzaak te vinden en je weer op weg naar herstel te helpen.

Het eerste gesprek

De arts begint met het stellen van vragen om een duidelijk beeld te krijgen van je klachten. Hoe lang heb je al bloederige diarree met slijm? Zijn er andere symptomen, zoals buikpijn, koorts, of vermoeidheid? Heb je recent nieuwe medicijnen gebruikt, zoals NSAID’s, of een verleden met darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa? Deze vragen helpen de arts om het juiste spoor te volgen en mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Lichamelijk onderzoek

Na het gesprek komt het lichamelijk onderzoek. De arts voelt voorzichtig aan je buik om te kijken of er pijnlijke of opgezwollen plekken zijn. Soms wordt ook de anus onderzocht om te zien of er bloedingen of andere afwijkingen zijn. Dit onderzoek kan belangrijke aanwijzingen geven over mogelijke ontstekingen of infecties.

Ontlastingsonderzoek

Een van de eerste stappen bij het diagnosticeren van bloederige diarree is het onderzoeken van je ontlasting. De arts laat je ontlasting testen op bacteriën, virussen of parasieten die een infectie kunnen veroorzaken. Maar dat is niet alles: er wordt ook gekeken naar ontstekingscellen of sporen van bloed, wat kan wijzen op een ontstekingsziekte zoals colitis of zelfs een maag-darmbloeding.

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek kan veel vertellen over wat er binnenin je lichaam gebeurt. De arts kijkt naar ontstekingswaarden, zoals het aantal witte bloedcellen of het CRP-niveau. Deze waarden kunnen wijzen op een infectie of ontsteking. Daarnaast kan bloedarmoede door bloedverlies worden opgespoord, wat kan helpen om een beter beeld te krijgen van de ernst van je situatie.

Beeldvorming

Als de oorzaak nog niet duidelijk is, kan beeldvorming de volgende stap zijn. Een endoscopie of colonoscopie geeft de arts de mogelijkheid om letterlijk in je darmen te kijken. Met een kleine camera wordt het binnenste van je maag en darmen onderzocht op ontstekingen, zweren, poliepen of zelfs tumoren. Dit onderzoek is vaak doorslaggevend om een diagnose te stellen bij aandoeningen zoals diverticulitis, colitis ulcerosa of ischemische colitis.

Biopsie

In sommige gevallen kan de arts besluiten om tijdens een endoscopie of colonoscopie een klein stukje weefsel (biopsie) af te nemen. Dit wordt verder onderzocht om te bevestigen of er sprake is van ontstekingen, poliepen of kanker. Een biopsie kan cruciale informatie opleveren om de juiste behandeling in te zetten.

Behandeling van bloederige diarree met slijm

Bloederige diarree met slijm kan je hele systeem in de war schoppen. Je voelt je uitgeput, ongemakkelijk, en soms zelfs een beetje bang. Maar geen zorgen: er is altijd een licht aan het eind van de tunnel. Met de juiste aanpak en behandeling kun je snel weer op weg naar herstel. Laten we samen die stappen doorlopen!

Infecties aanpakken

Als de oorzaak van je klachten een infectie is, dan is de oplossing vaak verrassend dichtbij. Antibiotica, antivirale middelen of antiparasitaire medicijnen staan klaar om de boosdoener aan te pakken. Het duurt niet lang voordat je merkt dat de symptomen beginnen af te nemen. Maar terwijl je lichaam hard werkt om de indringer te verslaan, is hydratatie essentieel – water is nu je beste vriend.

Ontstekingsremmers

Als je te maken hebt met een ontstekingsaandoening zoals colitis ulcerosa of Crohn, dan zijn ontstekingsremmers dé helden van je behandeling. Deze medicijnen kalmeren de overactieve immuunrespons en helpen je darmen om tot rust te komen. Corticosteroïden of andere ontstekingsremmende middelen doen hun werk en geven je lichaam de kans om zich te herstellen. Met de juiste medicatie kun je van lange periodes van rust genieten, zonder de constante dreiging van een opvlamming.

Eten met zorg: Je dieet is je medicijn

Wat je eet, speelt een grote rol in hoe snel je herstelt. Bij maag-darmproblemen helpt een aangepast dieet om je darmen tot rust te brengen. Denk aan lichte, [ARTIKEL=103603]vezelrijke maaltijden/ARTIKEL] en voedsel dat je spijsvertering niet irriteert. Misschien moet je tijdelijk pittige, vette of moeilijk verteerbare producten vermijden. Het is niet altijd makkelijk, maar met de juiste voeding kun je je darmen helpen om weer in balans te komen.

Chirurgie

In ernstigere gevallen, zoals bij diverticulitis, poliepen of ischemische colitis, kan een operatie nodig zijn. Dit klinkt misschien heftig, maar chirurgie is vaak de beste manier om de bron van het probleem weg te nemen en je weer gezond te maken. De ingreep zorgt ervoor dat ontstoken of beschadigde delen van de darm worden verwijderd, zodat je lichaam kan genezen. Daarna volgt een herstelperiode waarin je langzaam weer op krachten komt – en voor je het weet, voel je je weer als nieuw.

Nazorg en herstel

Na de behandeling begint de belangrijkste fase: de weg terug naar balans. Dit betekent goed voor jezelf zorgen, regelmatig naar de dokter voor controles en vooral: luisteren naar je lichaam. Je darmen hebben misschien wat extra aandacht nodig, maar met een gezond dieet, voldoende rust en minder stress kun je ervoor zorgen dat je klachten wegblijven.

Stressmanagement: De stille kracht achter je herstel

Stress en darmen zijn geen goede vrienden. Stress kan je klachten verergeren of zelfs veroorzaken. Daarom is het belangrijk om ontspanningstechnieken in je dagelijks leven te integreren, zoals ontspanningsoefeningen of simpelweg even tijd nemen voor jezelf. Dit helpt niet alleen je geest, maar ook je darmen om tot rust te komen en verder te herstellen.

Prognose

De prognose is vaak afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de snelheid waarmee je behandeld wordt. Het goede nieuws? In veel gevallen kun je, met de juiste zorg, weer volledig herstellen en terugkeren naar een gezonde levensstijl. Maar wat kun je precies verwachten?

Korte termijn

Als de oorzaak een maag-darminfectie is, zoals een bacteriële of virale infectie, kun je doorgaans rekenen op een snel herstel. Met een goede behandeling – vaak in de vorm van antibiotica, antivirale middelen of gewoon rust en hydratatie – voel je je meestal binnen enkele dagen tot een week weer beter. Je darmen zullen kalmeren en de symptomen verdwijnen geleidelijk. Het ongemak verdwijnt net zo snel als het is gekomen.

Lange termijn

Bij chronische aandoeningen zoals inflammatoire darmaandoeningen (zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn) kan de weg naar volledig herstel iets langer duren. Deze aandoeningen vragen om een langdurige aanpak, waarbij medicijnen en aanpassingen in je dieet en levensstijl nodig zijn om de ontstekingen onder controle te houden. Met de juiste behandeling kunnen veel patiënten hun symptomen echter goed beheersen en lange periodes van rust ervaren, waarin de klachten helemaal verdwijnen.

Complexere oorzaken

Als de bloederige diarree het gevolg is van een ernstiger probleem, zoals diverticulitis, ischemische colitis, of zelfs een tumor, hangt de prognose af van de ernst van de situatie en de gekozen behandeling. In sommige gevallen kan een operatie of langdurige medicatie nodig zijn, maar zelfs dan is de kans op herstel groot. Met de juiste zorg en opvolging van je arts kun je het proces stap voor stap doorlopen en je gezondheid weer opbouwen.

Herstel en preventie: Blijvende zorg voor je darmen

Het belangrijkste is dat, of de oorzaak nu een tijdelijke infectie of een chronische aandoening is, er altijd manieren zijn om je darmen gezond te houden. Door goed voor je lichaam te zorgen, stress te verminderen, en je voeding in balans te houden, kun je een groot verschil maken in het voorkomen van toekomstige problemen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diarree stoppenDiarree stoppenDiarree of buikloop is wanneer je meerdere keren last hebt van een vloeibare stoelgang. Diarree kan voortkomen uit virus…
Infectieziekten bij kinderen – DysenterieAls een kindje papperige diarree heeft, vaak met bloed- of slijmbijmenging en daarnaast ook last van buikpijn, koorts en…
Bloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij de ontlasting kan voor de eigenaar van een kat verontrustend zijn. Bloed bij de ontlasting bij katten hoeft ec…
Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Iedereen kent het wel: Diarree. Helaas is dit een overlast wat vaak voorkomt en in de volksmond ook wel genoemd: spetter…

Palinopsie: Direct of vertraagd nabeelden zienPalinopsie: Direct of vertraagd nabeelden zienPalinopsie (ook wel visuele perseveratie genoemd) is een neurologische aandoening waarbij patiënten herhaaldelijk visuel…
Aardbeientong: Felrode tong met hobbelige papillenAardbeientong: Felrode tong met hobbelige papillenEen aardbeientong (ook bekend als aardbeitong) is een symptoom waarbij de tong een felrode kleur heeft en een hobbelig u…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Derneuemann, Pixabay
  • Apotheek. 5-FU. https://www.apotheek.nl/medicijnen/fluorouracil?product=5-fu (ingezien op 13-2-2018)
  • CWZ. Bloed in ontlasting. https://www.cwz.nl/aandoeningen/bloed-in-ontlasting/ (ingezien op 14-9-2024)
  • Healthgrades. What is bloody diarrhea? https://www.healthgrades.com/symptoms/bloody-diarrhea (ingezien op 13-2-2018)
  • Healthline. What Causes Gastrointestinal Bleeding? https://www.healthline.com/symptom/gastrointestinal-bleeding (ingezien op 13-2-2018)
  • Livestrong. Common Causes of Blood in Diarrhea. https://www.livestrong.com/article/115207-common-causes-blood-diarrhea/ (ingezien op 13-2-2018)
  • Livestrong. What Are the Causes of Bleeding Diarrhea? https://www.livestrong.com/article/208621-what-are-the-causes-of-bleeding-diarrhea/ (ingezien op 13-2-2018)
  • MLD. Divertikels en diverticulitis. https://www.mlds.nl/ziekten/divertikels-en-diverticulitis/ (ingezien op 13-2-2018)
  • Stanford. Bloody Diarrhea. http://errolozdalga.com/medicine/pages/EE/BloodyDiarrhea.5.3.10.html (ingezien op 13-2-2018)
  • Thuisarts. Diarree. https://www.thuisarts.nl/diarree (ingezien op 12-2-2018)
  • WebMD, Blood in Stool. https://www.webmd.com/digestive-disorders/blood-in-stool#1 (ingezien op 13-2-2018)
  • Afbeelding bron 1: Leszek Glasner/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 14-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.