Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?

Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan? Iedereen kent het wel: Diarree. Helaas is dit een overlast wat vaak voorkomt en in de volksmond ook wel genoemd: spetterpoep. Diarree kan voorkomen uit verkeerde voeding of een buikgriep. Bij diarree neemt de buikwand minder vocht op waardoor men een dunne ontlasting krijgt.

Klachten

Meestal krijgt men eerst buikkrampen, en in sommige gevallen kan dit samen komen met braken en koorts. Bij de ontlasting zult u dan merken dat u een dunne waterige ontlasting heeft, juist dit is diarree. De diarree zal vanzelf overgaan en in de meeste gevallen duurt diarree zo'n twee à drie dagen.

Oorzaken

Als u spontaan last van diarree krijg is dit meestal door een virus of bacterie. Deze kunt u in uw lichaam krijgen door besmet water of voedsel. U kunt ook besmet worden als u in contact komt met iemand die al last heeft van diarree.

Er bestaat ook een chronische diarree, deze wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking in de dikke darm, een spijsverteringsstoornis of een infectie. Teveel gebruik van laxeermiddelen kan ook uitlopen op een chronische diarree.

In enkele gevallen kan er ook diarree ontstaan als u begint met nieuwe medicijnen. Dit komt omdat uw darmen aan deze middelen moeten wennen. Dit zal meestal ook weer snel overgaan.

Voorkomen

U moet zorgen voor een goede hygiëne. Was naar elk toiletbezoek daarom uw handen. Slim is het ook uw groenten en fruit goed te wassen. Als u naar het buitenland gaat moet u ook voorzichtig zijn met onverpakt ijs en fris. Ook salades en fruit moet u daar goed in de gaten houden. Verder is het verstandig niet te vet te eten.

Wat kunt u eraan doen

Tegen diarree bestaat eigenlijk geen behandeling. U moet wel opletten dat u meer drinkt dan wanneer u geen diarree heeft, om een uitdroging te voorkomen. Als uw diarree samengaat met overgeven is dit nog belangrijker. Wel is het verstandig niet te veel in één keer te drinken.

Als u veel last heeft van uw buik kunt u voor verlichting een warme kruik gebruiken.

Wanneer naar de dokter

Soms is het met diarree wel verstandig om naar de dokter te gaan. Bijvoorbeeld bij het volgende:
  • Uw chronische diarree langer dan twee weken
  • Waterdun langer dan drie dagen
  • Bloed bij diarree
  • Niet meer plassen
  • Verstopping en diarree afwisseling

Bij kinderen onder de twee jaar moet diarree binnen twaalf uur minderen en anders is het verstandig naar de dokter te gaan. Bij ouderen boven de zeventig geldt dit na 24 uur.

Medicijnen

Medicijnen om de ontlasting te stoppen zijn niet verstandig. Deze zorgen namelijk niet voor genezing. Als het echt nodig is kunt u ervoor kiezen loperamide te nemen. Dit mag maximaal twee dagen gebruikt worden en alleen in echte noodgevallen. Dit kan niet tijdens zwangerschap of borstvoeding.

U kunt een drankje maken met ORS om te zorgen dat u niet uitdroogt. In ORS zitten vooral mineralen en suikers. Let op: met dit drankje zal de diarree niet stoppen. Het is belangrijk dat u eerst de bijsluiter leest.
© 2011 - 2024 Chrissie90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep is een frequent voorkomende ziekte. Ongeveer 20% van de Nederlandse en Belgische bevolking krijgt er jaarlijks…
Diarree - Symtomen en behandelingDiarree - Symtomen en behandelingEr bestaat zowel acute als chronische diarree. Met diarree is het vooral belangrijk dat je niet teveel vocht verliest, z…
Buikgriep, wat zijn de verschijnselen?Buikgriep, wat zijn de verschijnselen?Buikgriep, wat zijn de verschijnselen? Buikgriep heeft verschillende symptomen. Zo komt bijvoorbeeld diarree, braken en…
Diarree, overgeven, buikkrampen, koorts en hoofdpijnDiarree, overgeven, buikkrampen, koorts en hoofdpijnLast van diarree, overgeven, buikkrampen (buikpijn), koorts en eventueel hoofdpijn? Mogelijk dat je last hebt van buikgr…

Taaislijmziekte: symptomen, behandeling, diagnoseTaaislijmziekte: symptomen, behandeling, diagnoseTaaislijmziekte of cystische fibrose is een erfelijke ziekte, die bij de geboorte al aanwezig is. Bij deze ziekte werken…
Melanoom, zeer kwaadaardige huidkankerMelanoom, zeer kwaadaardige huidkankerEen melanoom is een agressief groeiende huidkanker, die zich zonder behandeling uitzaait naar andere lichaamsdelen. Kwaa…
Bronnen en referenties
  • Apothekersgids "Diarree"
Chrissie90 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.