Buikgriep met diarree: symptomen en behandeling

Buikgriep met diarree: symptomen en behandeling Buikgriep is een frequent voorkomende ziekte. Ongeveer 20% van de Nederlandse en Belgische bevolking krijgt er jaarlijks mee te maken. De belangrijkste symptoom van buikgriep zijn diarree en overgeven. Buikgriep met diarree is een ziekte die erg besmettelijk is en heel snel doorgegeven kan worden. Je kunt je er heel erg ziek van voelen. Na twee tot drie dagen nemen de ziektesymptomen af. Het geneesmiddel Imodium werkt zeer goed om de darmflora opnieuw te herstellen en de diarree-verschijnselen terug te dringen. Buikgriep wordt in de wetenschappelijke wereld ook gastro-enteritis genoemd.

Wat is buikgriep?

Buikgriep wordt ook in de medische wereld omschreven als gastro-enteritis. Buikgriep is een ontsteking van de slijmvliezen van de dikke en dunne darm, en van de maag. Tijdens een periode van buikgriep kan een volwassen persoon heel veel vocht verliezen. Kinderen met buikgriep moeten extra in het oog gehouden worden, om uitdrogingsverschijnselen te kunnen signaleren. In 95% van de gevallen verdwijnt buikgriep vanzelf. Toch kan het in sommige gevallen tot ernstigere complicaties leiden, met eventueel de dood tot gevolg (extreme gevallen).

Bron: Geralt, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Geralt, Wikimedia Commons (CC0)

Oorzaken

Buikgriep ontstaat door een acute infectie, die veroorzaakt wordt door een besmetting met een virus (voorbeelden hiervan zijn het rotavirus bij kinderen en het norovirus bij volwassenen). Het kan eveneens ontstaan door een bacterie (salmonella) of door een parasiet (besmet water drinken). In de meeste gevallen is een virus de oorzaak van buikgriep. Het virus kan van de één op de andere persoon worden overgedragen en is daardoor erg besmettelijk. Buikgriep is geen seizoensgebonden ziekte en kan dus in principe in elke periode van het jaar plaatsvinden.

Buikgriep met diarree: symptomen

Het belangrijkste symptoom van buikgriep is diarree. Diarree is heel erg vervelend en kan je dagelijkse activiteiten sterk hinderen. Je moet immers vaker naar het toilet en de stoelgang is veel wateriger dan normaal. Naast de waterige stoelgang kunnen er nog andere symptomen optreden zoals overgeven, buikkrampen, hoofdpijn, koorts of een gevoel van algemene malaise met een grieperig gevoel en spierpijn als gevolg. De virusinfecties zijn minder ernstig als de bacteriële infecties. Een bacteriële infectie kan gepaard gaan met hoge koorts en in sommige gevallen ook bloed in de stoelgang.

Behandeling

Buikgriep dien je uit te zieken. In de meeste gevallen geneest buikgriep vanzelf. De diarree wordt bij gezonde volwassenen na een tweetal dagen minder hevig. Na deze twee dagen kan je nog wat naweeën hebben met een dunnere ontlasting als gevolg. Bij kinderen en bejaarden kan het genezingsproces wat langer duren, zelfs tot een week. Buikgriep is bij gezonde mensen ongevaarlijk. Bij kinderen, bejaarden en mensen met een verzwakt immuunsysteem bestaat er het risico dat men uitdroogt.

Wat mag je eten en drinken?

Voeding

Je eet in principe wat je kunt eten. Vaak zal je eetlust niet optimaal zijn en zal je ook geen trek hebben. Eet in het begin telkens kleine beetjes, zeker als je ook moet overgeven. Yoghurt verteert heel licht en is heel goed voor de darmflora. Probeer vezelrijke voeding zoals donkerbruin brood te vermijden. Ook vers fruit en rauwe groenten schrap je best van het menu, omdat deze de darmen kunnen prikkelen.

Drinken

Het is aanbevolen om twee tot drie liter water per dag te drinken, zeker wanneer men een langere periode van diarree of dunne ontlasting heeft. Water, thee en bouillon zijn ideaal. Tracht cola en fruitsap te vermijden, omdat deze zelf een lichte vorm van diarree kunnen veroorzaken.

Het geneesmiddeI Imodium (Loperamide)

In de meeste gevallen heb je geen geneesmiddelen nodig en verdwijnt de buikgriep vanzelf. Er bestaan echter goed werkende geneesmiddelen, op basis van de werkzame stof Loperamide. Een voorbeeld hiervan is Imodium. Deze werkzame stof remt de beweging van de darmen en laat de anus samentrekken, waardoor je minder aandrang voelt. De diarree kan binnen enkele uren stoppen. Gebruik het geneesmiddel echter niet te lang, omdat je hierdoor ernstig verstopt kunt raken. Indien je - na twee dagen gebruik van Imodium - nog steeds diarree hebt, dan doe je er goed aan om langs te gaan bij de huisarts.
© 2015 - 2025 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diarree - Symtomen en behandelingDiarree - Symtomen en behandelingEr bestaat zowel acute als chronische diarree. Met diarree is het vooral belangrijk dat je niet teveel vocht verliest, z…
De buikgriep, symptomen en behandelingBuikgriep hebben kan erg lastig zijn, het is een acute infectie door besmetting van een virus. Eén van de belangrijkste…
Buikgriep, maagdarminfectie: symptomen en behandelingBuikgriep, maagdarminfectie: symptomen en behandelingEen buikgriep is iets heel naars om mee te maken. Vaak lig je uren over te geven en stroomt daarnaast de diarree er aan…
Buikgriep, wat zijn de verschijnselen?Buikgriep, wat zijn de verschijnselen?Buikgriep, wat zijn de verschijnselen? Buikgriep heeft verschillende symptomen. Zo komt bijvoorbeeld diarree, braken en…

Polycythaemia Vera: te veel rode bloedcellenPolycythaemia Vera: te veel rode bloedcellenBij een abnormale werking van het beenmerg, kan er een aandoening ontstaan waarbij er een overproductie kan ontstaan aan…
Bescherming tegen griep met een griepvaccinatieBescherming tegen griep met een griepvaccinatieGriep is een ziekte waar iedereen wel eens mee te maken krijgt. Het is erg vervelend en het kan je dagelijkse activiteit…
Bronnen en referenties
  • Medipedia.be, http://nl.medipedia.be/buikgriep/testimonial_voeding_103, 9 oktober 2015
  • Gezondheidsplein.nl, http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/diarree/item32910, 9 oktober 2015
  • Cm.be, http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/buikgriep/index.jsp, 9 oktober 2015
  • Imodium.be, http://imodium.be/, 9 oktober 2015
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Wikimedia Commons (CC0)
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.