Buikgriep, maagdarminfectie: symptomen en behandeling

Buikgriep, maagdarminfectie: symptomen en behandeling Een buikgriep is iets heel naars om mee te maken. Vaak lig je uren over te geven en stroomt daarnaast de diarree er aan de achterkant letterlijk uit. Wat een buikgriep heet, is eigenlijk een maagdarminfectie. Die wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet.

De meest voorkomende symptomen

  • Misselijkheid
  • Weinig eetlust
  • Diarree
  • Overgeven
  • Hevige buikkrampen
  • Pijn in de buik

Virussen, bacteriën of parasieten beschadigen de ‘muur’ van de darm. De vloeistof die in de darm wordt geproduceerd om de spijzen te verteren wordt bijna niet door het lijf geabsorbeerd. Dat zorgt voor klachten als overgeven en diarree. Daardoor loopt het lijf veel zout en vocht mis. Buikgriep gaat vanzelf weer over.

Oorzaken

Een buikloop kan verschillende oorzaken hebben. Heel besmettelijk zijn norovirussen. Een andere bekende veroorzaker is de E.colibacterie die verantwoordelijk is voor de zogenaamde reizigersdiarree. Ook een bekende bacterie die verantwoordelijk is voor overgeven en diarree is de salmonellabacterie die vaak voorkomt in onder meer vlees van kippen en eieren. Parasieten zijn vaak verantwoordelijk voor chronische diarree.

Diagnose

Een arts kan weinig doen bij een maagdarminfectie. Wel is het belangrijk om bij aanhoudende diarree en braken een dokter te raadplegen om uitdroging te voorkomen. Kenmerken van een uitdroging zijn sufheid, diepliggende ogen, weinig drinken en een huidplooi op de buik die bij het vastpakken niet gelijk terugglijdt in de oorspronkelijke vorm, maar er langer overdoet.

Behandeling

Een maagdarminfectie geneest doorgaans binnen een paar dagen tot een paar weken. Wel is het belangrijk dat uitdroging wordt voorkomen. Het lichaam verliest bij hevige diarree en vaak braken veel vocht. U merkt dat u aan het uitdrogen bent wanneer u nog maar weinig plast en dorst krijgt. De plas krijgt een donkere kleur. Voor de patiënt is het belangrijk om voortdurend kleine beetjes te drinken. Neem niet te grote hoeveelheden in. Anders is de kans groot dat u alles weer uitbraakt. Het is belangrijk om na het overgeven water te blijven drinken. Om meer vocht vast te houden helpt het om zakjes met Oral Rehydration Solution (ORS) te gebruiken. Dit poeder lost u op in water en drinkt u op. Kleine kinderen en baby’s krijgen steeds een theelepel ORS. Deze zakjes zijn te koop bij elke apotheek en drogist. Ook antidiarreemiddelen kunnen helpen, doordat de darmen platgelegd worden. De diarree zal dan veel minder worden. Antidiarreemiddelen zoals loperamide kunnen wel bijwerkingen hebben. Jonge kinderen mogen (van nul tot zeven) mogen deze middelen niet slikken. Patiënten waarbij de klachten langer dan een week aanhouden dienen een arts te raadplegen. Bij baby’s en kleine kinderen is het belangrijk tijdig een dokter te raadplegen, zo nodig na een dag al.

Ernstige uitdroging

Bij ernstige uitdroging volgt een ziekenhuisopname. De patiënt krijgt dan via een infuus vocht en knapt dan doorgaans snel weer op. Kinderen krijgen in het ziekenhuis een sonde in de neus waar de ORS door heen gaat.
© 2011 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het norovirus?Norovirussen zijn piepkleine, zeer besmettelijke virussen. Het norovirus veroorzaakt veel buikpijn, misselijkheid, brake…
Buikgriep: het norovirusBuikgriep: het norovirusHet norovirus wordt ook wel buikgriep genoemd. Buikgriep, niet te verwarren met de gewone griep, kan erg plotseling optr…
Het norovirus of buikgriep is besmettelijk en gevaarlijkHet norovirus of buikgriep is besmettelijk en gevaarlijkPer jaar krijgen in Nederland ongeveer 4 miljoen mensen buikgriep. Een half miljoen mensen daarvan krijgt een Caliciviru…
Norovirus: Infectie met buikpijn en diarree (buikgriep)Norovirus: Infectie met buikpijn en diarree (buikgriep)Het norovirus is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van acute buikgriep. Een persoon krijgt in het leven namelijk gemid…

De papegaaienziekte bij dier en mensDe papegaaienziekte bij dier en mensAls u een vogel aan wilt schaffen is het altijd verstandig deze eerst apart te houden en te laten testen op de papegaaie…
Hoe werkt het immuunsysteem?Hoe werkt het immuunsysteem?Het lichaam heeft veel mechanismen om u te verdedigen tegen infectieuze organismen. De huid en het maag-darmkanaal vorme…
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.