Bescherming tegen griep met een griepvaccinatie

Bescherming tegen griep met een griepvaccinatie Griep is een ziekte waar iedereen wel eens mee te maken krijgt. Het is erg vervelend en het kan je dagelijkse activiteiten behoorlijk hinderen. Een griepvaccinatie kan je beschermen tegen griep en de vervelende gevolgen ervan. Bij oudere en zwakkere mensen kan griep zelfs leiden tot de dood. Met een vaccinatie kan je de vatbaarheid voor griep fors terugdringen en is de kans op de mogelijke gevolgen ervan (longontsteking) veel kleiner. Ook zwangere vrouwen doen er goed aan om zich te laten inenten. De beste periode voor een griepprik is tussen half oktober en half november. Elk jaar opnieuw moet je een griepvaccin krijgen.
Bron: Mojpe, PixabayBron: Mojpe, Pixabay

Waarom een vaccinatie?

Een griepvaccinatie is de enige manier om je te beschermen tegen griep en de mogelijke gevolgen ervan. Gemiddeld één op de tien mensen krijgen in de winterperiode met de besmettelijke ziekte griep te maken, tenzij in een heuse griepepidemie. Griep is erg vervelend en kan je dagelijks functioneren sterk belemmeren. Toch zal je na een aantal dagen vanzelf genezen, tenzij er ernstigere complicaties ontstaan. Wie gevaccineerd is, heeft minder kans om griep te krijgen. Ook zullen de mogelijke gevolgen minder ernstig zijn bij een vaccinatie.

Welke periode?

De beste periode voor een griepvaccinatie is vóór de winterperiode, ergens tussen midden oktober en midden november. Het vaccin zal pas in werking treden na twee weken en is slechts goed voor één winterperiode. Het is dus van groot belang om je elk jaar opnieuw te laten inenten. De griepvaccins worden ook elk jaar anders samengesteld, rekeninghoudend met de virussen die zullen voorkomen in de aankomende winter.

Voor wie is het belangrijk en hoe kan je het doen?

Inenten tegen griep kan voor elke leeftijdsgroep nuttig zijn. Daarnaast wordt het extra aanbevolen aan de kwetsbare groepen in de maatschappij die een griepvirus kunnen oplopen. Deze leeftijdsgroepen zijn zwangere vrouwen in hun tweede of derde zwangerschapsmaand, bejaarden ouder dan 65 jaar, personen met diabetes of een andere chronische ziekte, personen die in een ziekenhuis werden opgenomen of personen die werkzaam zijn in de gezondheidssector. Het is aangeraden om je te laten inenten vanaf de leeftijd van 50 jaar. Inenting kan gebeuren door de huisarts indien je beschikt over het vaccin, dat je in België kan afhalen bij de apotheker en in Nederland kun je je laten inenten bij de huisartsenpost. Het is belangrijk om het vaccin te bewaren in de koelkast of het af te halen net voor je bij de huisarts langsgaat. Ziekenfondsen betalen een deel van het vaccin terug, waardoor het heel toegankelijk wordt.

Bron: PhotoLizM, PixabayBron: PhotoLizM, Pixabay

Bijwerkingen

Het griepvaccin kent weinig bijwerkingen. Soms kan er op de plaats van de prik (in de bovenarm) wat pijn, roodheid of een kleine zwelling optreden. Eventueel kunnen ook klachten zoals hoofdpijn en koorts optreden, maar deze zijn zeer zeldzaam. Allergische reacties vinden quasi nooit plaats. Mensen die een allergie hebben voor kippeneiwit, mogen geen inenting tegen griep krijgen.

Volledig immuun tegen griep?

Indien je gevaccineerd bent, dan kan je toch nog griep krijgen. Het duurt immers twee weken voor het lichaam genoeg afweerstoffen heeft aangemaakt om jezelf te beschermen tegen griep. Indien je dus binnen deze twee weken in aanraking komt met het virus, dan kan je het toch nog krijgen. Daarnaast beschermt het griepvaccin enkel tegen de griepvirussen die in het vaccin zitten. Bij bejaarden of verzwakte mensen kan het zijn dat het virus minder goed aanslaat en dus bij gevolg minder goed beschermt. Het griepvaccin beschermt enkel tegen griep, en niet tegen een banale verkoudheid.

Griepvaccinatie bij zwangerschap

Een griepprikje bij een zwangerschap is erg belangrijk. Als je zwanger bent, heb je immers minder weerstand tegen infecties. Tijdens de zwangerschap kunnen er ook meer complicaties optreden. Een zwangere vrouw heeft ook een grotere kans om opgenomen te worden dan een niet-zwangere vrouw. Een griepaanval kan ook nefast zijn voor de baby. Het kan aanleiding geven tot een vroeggeboorte, een lager geboortegewicht of zelfs een miskraam. Het is dus aan te raden om je vanaf de tweede of derde zwangerschapsmaand te laten vaccineren. Het vaccin tegen griep is op en top veilig.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feiten over de griep en de griepprikFeiten over de griep en de griepprikDe griep is een virus dat veel mensen jaarlijks krijgen. Het is heel vervelend en je kunt je er goed beroerd van voelen.…
Vaccinatie tegen het griepvirusVaccinatie tegen het griepvirusElk jaar krijgt één op de tien mensen griep. Gezonde mensen kunnen al behoorlijk ziek worden van het griepvirus. Maar vo…
Griepprik Mexicaanse griepGriepprik Mexicaanse griepHet is alweer even geleden dat er behoorlijke paniek is geweest omtrent de Mexicaanse griep. De berichten dat er onvoldo…
De griepprik en bijwerkingenTegenwoordig kunnen mensen die het risico lopen om ernstig ziek te worden door griep, een griepprik krijgen. Deze is gra…

Buikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep met diarree: symptomen en behandelingBuikgriep is een frequent voorkomende ziekte. Ongeveer 20% van de Nederlandse en Belgische bevolking krijgt er jaarlijks…
Een toupim voor als je haar uitvalt na chemotherapieEen toupim voor als je haar uitvalt na chemotherapieNa een chemobehandeling of plotseling haaruitval kan een kaal hoofd het gevolg zijn. Er zijn vele manieren om dit te ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=14794, 7 oktober 2015
  • Cm.be, http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/vaccinaties/griepvaccinatie/index.jsp, 7 oktober 2015
  • Gezondheidscentrumlokeren.be, http://www.gezondheidscentrumlokeren.be/preventie/griepvaccinatie.html, 7 oktober 2015
  • Rivm.nl, http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep/Griepprik, 7 oktober 2015
  • Afbeelding bron 1: Mojpe, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PhotoLizM, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.