Melanoom, zeer kwaadaardige huidkanker

Melanoom, zeer kwaadaardige huidkanker Een melanoom is een agressief groeiende huidkanker, die zich zonder behandeling uitzaait naar andere lichaamsdelen. Kwaadaardig melanoom komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Extra risico lopen mensen met een lichte huid, mensen die als kind jonger dan 5 jaar vaak zonnebrand hebben opgelopen en mensen die veel naar de zonnebank gaan of onbeschermd in de zon liggen. Belangrijk is om de huid te beschermen met een goed zonnebrandmiddel, de felle middagzon te vermijden en moedervlekken en andere plekjes op de huid regelmatig te controleren op veranderingen.

Melanoom


Wat is een melanoom?

Een melanoom kan ontstaan uit een bestaande moedervlek, maar kan ook als klein plekje op normaal huidweefsel beginnen. Als het plekje snel groeit en zich ontwikkelt als een onregelmatige donkere plek, dan is het zaak om snel naar de arts te gaan voor controle. Dat geldt ook als een bestaande moedervlek verandert doordat de omvang toeneemt, de vorm en kleur verandert, er onregelmatige randen ontstaan, er jeuk of roodheid optreedt, het oppervlak verdikt of de plek gaat bloeden of er een korst opkomt.

Een melanoom kan overal op het lichaam optreden, maar ontstaat meestal op een plek die vaak is blootgesteld aan de zon. De vorm van het melanoom kan verschillen, het kan eruitzien als een onregelmatige vlek op de huid, of een snelgroeiende knobbel worden. Oudere mensen krijgen soms bruine vlekken in het gezicht, lentigo maligna. Wordt een melanoom niet verwijderd, dan zal deze doorgroeien naar diepere huidlagen.

Oorzaak en risico’s voor het ontstaan van een melanoom

Pigmentvormende huidcellen, de melanocyten, beschermen de huid tegen zonnestraling. Door zonlicht kunnen melanocyten beschadigt raken en veranderen in kankercellen. Dit komt extra vaak voor in een aantal gevallen;
  • Bij mensen met een lichte huid.
  • Mensen die in een zonnig land leven en bij mensen die zich veel aan fel zonlicht blootstellen.
  • Bij mensen die als kind, jonger dan 5 jaar, vaak verbrand zijn geweest.
  • Erfelijke aanleg speelt een rol. Als iemand in de familie een melanoom heeft gekregen, is het verstandig om jezelf te laten controleren of je zelf ook drager bent van een genetisch defect.
  • Grote aangeboren moedervlekken kunnen sneller melanomen worden.

Wat kun je zelf doen?

  • Controleer zelf of er veranderingen optreden op de huid, laat iemand anders je rug en hoofdhuid bekijken. Kijk ook regelmatig bij je kind of moedervlekken veranderen van grootte. Moedervlekken groter dan 6 mm of met verschillende kleuren kunt u het best ook door een arts laten bekijken.
  • Smeer jezelf op zonnige dagen in met een zonnebrandcrème, draag een hoed en bedekkende kleding. Bescherm vooral ook goed je jonge kinderen.
  • Laat irriterende moedervlekken die op een plek met wrijving zitten, zoals onder het BH bandje of onder de rand van de onderbroek verwijderen.

Wat kan de arts doen?

Ga bij twijfel altijd naar de huisarts en wacht niet lang, maar ga direct als u iets ontdekt heeft! Als de huisarts het niet vertrouwt, zal hij u doorsturen naar een specialist. Als deze een melanoom vermoedt, dan zal de plek worden weggesneden en microscopisch worden onderzocht. Als blijkt dat het kwaadaardig is, zal worden gekeken of de randen van het biopt schoon zijn, of dat er nog kankercellen te vinden zijn. Als er nog kankercellen in de rand zitten, dan moet de plek ruim worden uitgesneden, om verspreiding van kankercellen zoveel mogelijk te voorkomen. Ook de lymfeknopen kunnen worden onderzocht, om te kijken of er uitzaaiing heeft plaatsgevonden. Is dit het geval dan zal er vaak behandeling met chemotherapie of radiotherapie noodzakelijk zijn.

Prognose

De prognose hangt af van de plaats van het melanoom, de diepte in de huid en of er uitzaaiingen zijn. Wordt een melanoom snel ontdekt, is het oppervlakkig en niet uitgezaaid, dan is de prognose goed. Is het melanoom diep ingegroeid, dan is de prognose minder goed. Als er sprake is van uitzaaiingen dan is de prognose vaak slecht.

Bescherming tegen zonnestraling

Om allerlei soorten van huidkanker zoveel mogelijk tegen te gaan is het erg belangrijk om jezelf te beschermen met zonnebrandmiddel. Wees niet zuinig met smeren en smeer je regelmatig opnieuw in. Kleine kinderen kunnen zichzelf niet beschermen. Als ouder ben je verantwoordelijk voor de goede zorg van je kinderen. Het best kun je op de heetste uren van de dag helemaal uit de zon gaan.

Lees verder

© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melanoom, een vorm van huidkankerMelanoom, een vorm van huidkankerIedereen heeft ze moedervlekken. De één wat meer dan de ander. Sommige vallen op en irriteren je, de andere heb je geen…
Melanomen bij paardenEen melanoom is een huidtumor die vooral voorkomt bij paarden met weinig pigment zoals bonten en schimmels. Melanomen zi…
Kanker: melanoomKanker: melanoomMelanoom is een vorm van huidkanker. Melanoom is de laatste jaren steeds meer in opspraak gekomen en komt steeds vaker v…
De vormen van huidkankerDe vormen van huidkankerHuidkanker neemt toe en nog steeds herkennen we het niet snel genoeg. Geven we toch nog te weinig voorlichting of denkt…

Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Iedereen kent het wel: Diarree. Helaas is dit een overlast wat vaak voorkomt en in de volksmond ook wel genoemd: spetter…
Blindedarmontsteking: symptomen en behandelingBlindedarmontsteking: symptomen en behandelingBlindedarmontsteking is een ontsteking van een doodlopend stukje darm dat zich bij de overgang van de dunne naar de dikk…
Bronnen en referenties
  • www.huidinfo.nl
  • Boek Gezondheid & Lifestyle ISBN 90 215 3750 8
Reactie

Alice Vermeer, 06-08-2014
Kan een melanoom gevaarlijk zijn voor anderen, als je de plek aanraakt? (besmettelijk?) Reactie infoteur, 09-08-2014
Nee, een melanoom is zeker niet besmettelijk.

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.