Blindedarmontsteking: symptomen en behandeling

Blindedarmontsteking: symptomen en behandeling Blindedarmontsteking is een ontsteking van een doodlopend stukje darm dat zich bij de overgang van de dunne naar de dikke darm bevind. De ontsteking komt erg vaak voor, vooral bij jongeren in de puberleeftijd. Bij een blindedarmontsteking krijg je koorts en een plotseling beginnende hevige buikpijn in de buurt van de navel, die zich verplaatst naar rechts onder in de buik. De symptomen zijn niet altijd heel duidelijk en kunnen per persoon verschillen qua hevigheid. Een blindedarmontsteking moet altijd behandeld worden. Zonder behandeling kan de ontstoken behandeling perforeren, wat zeer gevaarlijk voor de gezondheid is.

Blindedarmontsteking: symptomen en behandeling


De blindedarm

De blindedarm is een doodlopend stukje darm, wat geen echte functie heeft. Het stukje darm kan ontstoken raken, en zorgen voor een blindedarmontsteking of appendicitis. Een blindedarmontsteking komt zelden voor bij kinderen onder de 1 jaar oud. Blindedarmontsteking komt vaker voor in landen waar vezelarm eten wordt gegeten. Verder komt het iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Symptomen blindedarmontsteking

De symptomen kunnen al binnen een paar uur optreden, maar het kan ook enkele dagen aanwezig zijn. De klachten verschillen per persoon. Symptomen die kunnen wijzen op een blindedarmontsteking zijn;
  • Buikpijn rond de navel, die zich naar rechts onder in de buik verplaatst.
  • Misselijkheid, eventueel gepaard gaande met overgeven
  • Lichte koorts (tot 38 graden Celsius)
  • Slechte eetlust
  • Diarree of obstipatie

Als je pijn hebt in de buik, wegtrekkend naar de rechterzijde, is het belangrijk om de arts te waarschuwen. Een blindedarmontsteking moet op tijd worden behandeld met een operatieve ingreep. Bij te lang wachten kan de blindedarm barsten. Gevolg is dat de inhoud van de darm, met zeer veel bacteriën terecht komt in de buikholte. Er kan een buikvliesontsteking optreden, met gevaarlijke gevolgen. Als er sprake is van een gescheurde blindedarm, dan nemen de pijnklachten plotseling erg toe, en is de hele buik erg gevoelig.

Wanneer naar de arts?

Bij het vermoeden dat u zelf, of je kind, blindedarmontsteking heeft, moet de huisarts direct ingeschakeld worden. De huisarts zal vragen naar de klachten en zal u zo nodig doorsturen naar het ziekenhuis. Als de chirurg een blindedarmontsteking heeft geconstateerd, zal u zo snel mogelijk geopereerd worden, om de blindedarm te verwijderen. De diagnose wordt gesteld met een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, echo of een CT-scan.

Behandeling blindedarmontsteking

Behandeling van een blindedarmontsteking zal altijd bestaan uit het chirurgisch verwijderen van de blindedarm. De operatie kan via een endoscoop worden verricht, of met een gewone operatie. Voor beide methoden moet u onder algehele narcose worden gebracht. Als tijdens de operatie blijkt dat de blindedarm niet ontstoken was, wordt deze over het algemeen toch weggehaald. Na de operatie knap je snel weer op, en na een dag of vier ben je weer de oude.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een blindedarmontsteking?Blindedarmontsteking kan plotseling optreden, of langzaam verlopen. De acute blindedarmontsteking heeft meestal een voor…
BlindedarmontstekingBlindedarmontstekingEen blindedarmontsteking is een ontsteking van het aanhangsel, ook wel appendix genoemd, van de dikke darm. Dit aanhangs…
Acute blindedarmontsteking (appendicitis): symptomenAcute blindedarmontsteking (appendicitis): symptomenAcute blindedarmontsteking is een ontsteking van de blindedarm (Latijns: appendix). Dit is het smalle, vingervormige aan…
BlindedarmontstekingBlindedarmontstekingBlindedarmontsteking: symptomen, klachten, verschijnselen, oorzaak, operatie. Een blindedarmontsteking die niet behandel…

Melanoom, zeer kwaadaardige huidkankerMelanoom, zeer kwaadaardige huidkankerEen melanoom is een agressief groeiende huidkanker, die zich zonder behandeling uitzaait naar andere lichaamsdelen. Kwaa…
Angina pectoris: symptomen, behandelingAngina pectoris: symptomen, behandelingAngina pectoris geeft een drukkende pijn op de borst, die uitstraalt naar de armen, ellebogen, kaak, gezicht of rug. Een…
Bronnen en referenties
  • Website Kiesbeter.nl
  • Boek Gezondheid & lifestyle ISBN90 215 3750 8
Reacties

Kars, 28-12-2013
Hallo meneer of mevrouw.

Na de kerstdagen jl. heb ik hevige buikpijn gekregen rechtsonder in mijn buik bij mijn navel. die zelfde dag heb ik 2 keer overgegeven en heb ik het diner met mijn opa en oma overgeslagen. zindsdien heb ik geen zin meer in eten en kan ik moeilijk slapen. ik heb de symptomen gelezen op internet. ik heb niet erg last van een harde buik en had ik ook geen koorts. Zelf ben ik 15 jaar en las ik dat het bij pubers ook voorkomt. ik loop nu 2 dagen (28-12-2013) rond met de pijn en heb ik maar weinig gegeten. Ik weet niet wat ik moet doen omdat ik twijfel

Wilt u mij advies geven? alvast bedankt.

Groet, Kars Fledderman Reactie infoteur, 31-12-2013
Beste Kars, sorry voor de late reactie, ik had het bericht niet eerder gelezen. Hopelijk zijn de klachten al over en was er niets bijzonders aan de hand. Is dit niet het geval, dan zou ik toch maar even advies vragen bij de huisarts. Sterkte ermee.

T. M. Schuurs, 26-02-2013
Geachte Heer/Mevrouw, Ik heb last van een spastischedarm. Maar de laatste paar dagen ook pijn aan de rechterkant. Normaal net als bij mijn spastschedarm, ook als je die plek indrukt. Normaal net als links voel ik wat pijn, dit is wat hetzelfde maar wel vervelend. Kan dit nu wel een blindedarm ontsteking zijn? Of moet ik ook aan mijn spastischedarm denken?Weet niet helemaal goed wat ik hiermee moet, wel of niet laten onderzoeken bij mijn Huisarts? Maak me liever niet te druk, maar weet ook niet goed wat ik moet doen. Kunt U mij hier goede raad over geven? Alvast Hartelijk Dank voor Uw Medewerking, Groeten T.M. Schuurs. Reactie infoteur, 28-02-2013
Beste heer/ mevrouw Schuurs,
Bij dit soort klachten zou ik geen risico nemen en altijd even langs de huisarts gaan. Beter een keer teveel langs gegaan dan te lang hebben gewacht. Sterkt ermee, en hopelijk is het loos alarm en gaan de klachten vanzelf weer over. Groeten, Willemien.

Zoë, 27-04-2012
Ik kreeg vandaag hevige pin tijdens mijn werk rond de navel en trok door naar de rechteronderbuik rond een uur of 3, het is nu half acht en het word steeds erger. Ik heb nog geen last van erge misselijkheid of eetproblemen maar wel dat ik iets warmer begin te worden en de pijn is heel erg ik kan geeneens normaal meer zitten of overrnd komen. Zelf ging ik opzoeken welke orgaan daar zat en toen kwam ik op de blinde darm en zocht ik informatie op ik zou graag advies willen hebben.
Ik ben zelf trouwens 15 jaar en ik las ook dat het veel bij pubers voor kwam, maarja ik hoop liever dat het geen blinde darm ontsteking is!
Graag advies!
Zoë Reactie infoteur, 29-04-2012
Hoi Zoë,
Als dit soort klachten aanhouden of steeds weer terug komen, dan zou ik zeker naar de huisarts gaan. Beter een keer voor niets naar de arts, dan te lang blijven rondlopen met klachten. Sterkte!

Sonja Vermeegen, 25-04-2012
Kreeg zojuist opeens vette pijn, in de onderbuik! Duurde ongeveer 1, 5 uur, is nu weer dragelijk, ook na de stoelgang stopte het niet. Ga wel elke dag naar de wc, dus wel goed op regel! Werd klam en duizelig en overgeef gevoel maar het kwam niet. De kleur van ontlasting was zwart. Waar leg je de grens? Ben ex kankerpatiënt en had in die tijd last van obstipatie problemen. Wat kan ik doen? Sonja. Reactie infoteur, 29-04-2012
Hoi Sonja,
Met jouw geschiedenis en deze klachten zou ik zeker naar de huisarts gaan! Zwarte ontlasting klinkt als bloedverlies ergens in het maagdarmkanaal en is niet goed. Gebruik van ijzerpreparaten kan ook zwarte ontlasting geven, ik weet niet of je die soms slikt? Mijn advies, ga snel eens langs de huisarts met deze klachten! (Helaas heb ik je bericht niet eerder gelezen en hoop dat het ondertussen al weer goed met je gaat). Sterkte.

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 26-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.