Blindedarmontsteking
Een blindedarmontsteking is een ontsteking van het aanhangsel, ook wel appendix genoemd, van de dikke darm. Dit aanhangsel bevindt zich op de plek waar de dunne darm over gaat in de dikke darm. Deze zit rechts onder in de buik. Het wordt ook appendicitis genoemd.
De klachten
Meestal ontstaan de klachten vrij plotseling. Het is onduidelijk waarom het stukje blindedarm ontstoken raakt. De klachten beginnen meestal in het midden van de buik rondom de navel. Later zakt de pijn naar de rechter kant van je onderbuik.
Verdere klachten zijn:
- Soms misselijkheid
- Soms braken
- Er kan een lichte temperatuursverhoging zijn.
- Je voelt je over het algemeen beroerd.
- Drukpijn op de plaats waar de blindedarm zit, dit wel zeggen dat het aanraken en het loslaten van de rechter onderbuik pijnlijk is.
- Ook kan iemand vervoerspijn hebben. Dit wil zeggen als bv met de auto over een hobbel rijd.
Soms kan een blindedarmontsteking ernstig verlopen en raakt het buikvlies ook ontstoken. Wanneer dit het geval is, doet de hele buik pijn.
De diagnose stellen
Vaak kan de arts aan het verhaal en de symptomen al duidelijk maken dat het om een blindedarmontsteking gaat. Als de klachten niet geheel duidelijk zijn, zal er ook eerst verder gekeken moeten worden of het niet om wat anders gaat, zoals bv een darminfectie of een voedselvergiftiging. Bij vrouwen is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een eierstokontsteking ook nog mogelijk. Ook wordt er vaak het bloed en urine onderzocht.
De behandeling
Als het inderdaad blijkt dat je een blindedarmontsteking hebt, is het verwijderen van de blindedarm de beste optie. Dit wordt onder narcose gedaan door middel van een kleine snee rechts onder in de buik. De blindedarm wordt dan in zijn geheel verwijderd.
Mogelijke complicaties
Bij iedere operatie is er een kans op een complicatie. Ook bij de blindedarmontsteking, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Als de ontsteking aan de blindedarm groot was kan er later nog een abces in de onderbuik ontstaan, dit zal later dan alsnog chirurgisch moeten worden verwijderd.
Lees verder