Bloed bij de ontlasting: symptomen, oorzaken en behandeling

Bloed bij de ontlasting: symptomen, oorzaken en behandeling Bloed bij de ontlasting kan een beangstigende ervaring zijn. Bloed bij de ontlasting kan zich openbaren als een rode streep bloed of als donkere, zwarte ontlasting indien het bloed uit hoger gelegen delen van het maag-darmkanaal afkomstig is. Terwijl bloed bij de ontlasting kan wijzen op een serieus probleem, is dat niet altijd het geval. Zo komt een rode streep bloed op de ontlasting vooral voor als er een aambei bloedt of als er een anuskloofje ervoor zorgt dat tijdens het poepen een bloedvaatje lekt. Dit zijn vervelende, doch onschuldige aandoeningen. Met de juiste behandeling en het toepassen van wat leefregels, kan dit euvel adequaat worden aangepakt. Soms is er sprake van een meer ernstige aandoening, zoals een chronische darmziekte.

Bloed bij de ontlasting


Stinkende scheten en bloed bij de ontlasting / Bron: Elbud/Shutterstock.comStinkende scheten en bloed bij de ontlasting / Bron: Elbud/Shutterstock.com

Symptomen bloed in poep

Hoe ziet bloed in ontlasting eruit?

Het belangrijkste teken of symptoom van bloed in ontlasting is precies dat: je ziet bloed in of op je drol. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak, kan bloed in de ontlasting gepaard gaan met andere symptomen zoals:

Bloed en slijm in ontlasting

Hoe zit het met slijm bij je ontlasting? Het is volkomen normaal dat je ontlasting een kleine hoeveelheid slijm bevat. Als je echter meer slijm ziet in je ontlasting, of waarneemt dat je stoelgang verandert of je ziet ook bloed in de ontlasting, dan is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Oorzaken van bloed bij de ontlasting

Bloed bij de ontlasting betekent dat er een bloeding ergens in je spijsverteringskanaal aanwezig is.

Streep bloed op ontlasting

Helder bloed op de ontlasting, vaak zichtbaar als een streep (of op het toiletpapier), is meestal afkomstig van aambeien of kleine wondjes in het laatste deel van het maag-darmkanaal, het rectum, of de anus.

Zwarte poep

Wanneer bloed uit hoger gelegen delen van het maag-darmkanaal afkomstig is, wordt het steeds donkerder en soms zelfs zwart, omdat het wordt verteerd. Overigens kunnen voedingsmiddelen en andere stoffen die donkerblauw, zwart of groen gekleurd zijn, ook leiden tot zwarte, teerachtige ontlasting. Voorbeelden hiervan zijn drop, ijzersupplementen, koolstoftabletten en rode wijn.

Occult bloed in de ontlasting

Er kan ook sprake zijn van niet-zichtbaar bloed in de ontlasting. Dat wordt occult bloed genoemd. Via ontlastingsonderzoek kan dit opgespoord worden. De ontlasting doe je in speciale potjes en deze worden in het laboratorium nagekeken.

Helder rood bloed bij de poep

Helder rood bloed bij de ontlasting en/of op het toiletpapier, kan wijzen op één van de volgende oorzaken:

Aambeien

Aambeien duiden op zwellichamen in het anale kanaal die gezwollen, geïrriteerd en ontstoken zijn. Symptomen van aambeien kunnen bestaan uit:
  • bloeden tijdens de stoelgang (je zou kleine hoeveelheden helder rood bloed op het toiletpapier of in het toilet kunnen opmerken);
  • jeuk of irritatie in in of rondom de anus;
  • pijn of ongemak;
  • zwelling rond je anus;
  • een bultje in de buurt van je anus, die gevoelig of pijnlijk kan zijn (kan een trombose aambei zijn).

De symptomen hangen meestal af van de locatie van de aambei.

Kloofje of scheurtje in de anus

Een scheurtje of kloofje in de anus is een zwerend kloofje in de huid en/of het slijmvlies van het anale kanaal. Een anuskloofje wordt vaak veroorzaakt door obstipatie, wat veelal komt door het eten van vezelarme voeding. Andere oorzakelijke factoren zijn onder meer een voorafgaande periode van diarree of anale seksuele contacten. Anale kloofjes kunnen behoorlijk pijnlijk zijn, vooral tijdens het poepen.

Gesprongen adertje

Door hard te persen komen bloedvaatjes onder druk te staan en kan er een springen en een beetje bloeden, vaak in geringe mate. Soms zie je wat bloed op het toiletpapier, maar meer ook niet. Het is verstandig om persen te voorkomen bij het poepen. Voorkom obstipatie door vezelrijke voeding en voldoende te drinken.

Enderdarmontsteking

Een ontstoken endeldarm staat bekend als proctitis of endeldarmontsteking. Dit veroorzaak meestal bloed of slijm bij de ontlasting. Ook kun je moeite hebben met het ophouden van de ontlasting of juist extra aandrang voelen. Een endeldarmontsteking kan onderdeel deel zijn van een ontstekingsziekte van de darm, maar soms is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) de oorzaak en een enkele keer blijft de oorzaak onduidelijk.

Donkerrood bloed in ontlasting

De aanwezigheid van donkerrood bloed bij de ontlasting wijst op een bloeding die iets hoger is gelegen in het spijsverteringskanaal. Mogelijke oorzaken zijn:

Divertikels

Divertikels zijn kleine, naar buiten uitpuilende zakjes of uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Divertikels zijn goedaardig. Ze veroorzaken veelal geen problemen, maar soms kunnen ze bloeden of geïnfecteerd raken.

Vermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Poliepen of kanker

Darmpoliepen zijn goedaardige gezwellen die kunnen groeien, bloeden, en ontaarden in darmkanker. Darmkanker is een veel voorkomende kanker in Nederland. Het veroorzaakt vaak bloedingen die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Afhankelijk van de plaats van de tumor in de darm variëren de klachten. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van blijvende veranderingen in de frequentie van de stoelgang of veranderingen in soort ontlasting. Buikpijn of andere aanhoudende ongemakken in de buik, zoals krampen en een opgeblazen gevoel, kunnen ook voorkomen, evenals vermoeidheid.

Darmontsteking

Darmontsteking kan zich zowel in de dikke darm als in de dunne darm voordoen. Er zijn verschillende soorten darmontsteking of colitis. Bacteriële darmontsteking wordt veroorzaakt door voedselvergiftiging, wat je kan oplopen na de inname van voedsel of water dat besmet is met bacteriën. Een virus of parasiet kan ook de boosdoener zijn. Een darmontsteking kan ook het gevolg zijn van het gebruik van sommige medicijnen, zoals ibuprofen en naproxen, illegale drugs, zoals cocaïne, en chronische darmziekten (zie onder).

Chronische darmontsteking

De twee belangrijkste vormen van inflammatoire darmziekten zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De ziekte van Crohn tast het slijmvlies van de darmwand aan, soms ook de diepere lagen. Het is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Colitis ulcerosa is een chronische darmontsteking, met name van het slijmvlies van de dikke darm.

Angiodysplasie

Angiodysplasie is een malformatie of misvorming van een bloedvat, vaak in de darmwand of de maag. Hierbij kunnen bloedvaatjes gaan bloeden. Als gevolg van het bloedverlies kan bloedarmoede ontstaan, wat klachten geeft zoals bleek zien, een slap gevoel, vermoeidheid en duizeligheid.

Oorzaken van zwarte, kleverige, teerachtige ontlasting

Zwarte, kleverige en teerachtige ontlasting met een kenmerkende geur, wordt 'melena' genoemd. Het wijst op de aanwezigheid van een bloeding in het bovenste daal van het spijsverteringsstelsel: de slokdarm, maag of de dunne darm.

Helicobacter pylori / Bron: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)Helicobacter pylori / Bron: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)

Maagzweer

Donkere ontlasting kan worden veroorzaakt door een bloedende maagzweer, een zweertje in het slijmvlies van de maag of twaalfvingerige darm, het boveneinde van de dunne darm. Veel maagzweren worden veroorzaakt door infectie met de bacterie Helicobacter pylori (H. pylori). Bij langdurig gebruik of bij hogere doses anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals aspirine, ibuprofen en naproxen, kunnen ook zweren ontstaan.

Slokdarmspataderen

Voorts kunnen slokdarmspataderen, sterk uitgezette aderen in de slokdarm, melana veroorzaken.

Onderzoek en diagnose

Bij bloed in de ontlasting, zal de huisarts vragen sinds wanneer je deze klacht hebt en of er nog bijkomende klachten zijn. de arts zal tevens je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen en lichamelijk onderzoek verrichten. Daarnaast kan vervolg onderzoek nodig zijn in de vorm van:
  • Angiografie: een röntgenonderzoek waarbij de bloedvaten (slagaders) zichtbaar worden gemaakt.
  • Barium-sliktest: een reeks röntgenfoto's van de slokdarm nadat je een speciale vloeistof hebt ingeslikt.
  • Bloedonderzoek: middels bloedonderzoek kunnen eventuele stollingsproblemen, bloedarmoede of de aanwezigheid van een Helicobacter pylori-infectie aan te tonen.
  • Colonoscopie: darmonderzoek waarbij de MDL-arts de binnenbekleding/het slijmvlies van de dikke darm onderzoekt.
  • Dubbelballon endoscopie: een kijkonderzoek van de dunne darm.
  • Ontlastingsonderzoek: hierbij worden eventuele afwijkingen in de maag of in je darmen opgespoord, zoals bacteriën en parasieten die in sommige gevallen ziekmakend kunnen zijn.
  • Videocapsule-endoscopie: een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van het maagdarmkanaal kan bekijken.

Behandeling

Behandeling voor bloed in ontlasting betekent normaal gesproken het opsporen en behandelen van de onderliggende oorzaak.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed in poep van de hondBloed in poep van de hondHet is niet smakelijk, maar het is als baas wel goed om te weten hoe de ontlasting van uw hond er uit ziet. Dan valt blo…
Rode ontlasting: oorzaken van rode poep of diarreeRode ontlasting: oorzaken van rode poep of diarreeRode ontlasting of rode diarree hoeft niet per se te wijzen op bloed in ontlasting. Rode poep of rode diarree kan wijzen…
Occult bloed: wat is dat?Occult bloed: wat is dat?Occult bloed in de ontlasting kan betekenen dat er een medische oorzaak voor is. Het kan duiden op het begin van darmkan…
Kleur van je poep: groene, gele, grijze, zwarte en rode poepKleur van je poep: groene, gele, grijze, zwarte en rode poepWat is de kleur van je ontlasting? Normale ontlasting of poep is meestal koperbruin tot donkerbruin van kleur. Deze kleu…

Cardiomyopathie (hartspieraandoening): Soorten en oorzakenCardiomyopathie (hartspieraandoening): Soorten en oorzakenCardiomyopathie is een aandoening waarbij de hartspier vergroot, verdikt of verstijfd is, of een ander structureel probl…
Rode urine: oorzaken rood gekleurde urine bij man en vrouwRode urine: oorzaken rood gekleurde urine bij man en vrouwRode urine? Het eten van rode bietjes kan zorgen voor rode urine. Maar ook bloed kan zorgen dat de urine rood kleurt. De…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PYRAMIS/Shutterstock.com
  • Dr. Axe. What Causes Blood in Stool? + 5 Natural Remedies. https://draxe.com/blood-in-stool/ (ingezien op 28-6-2018)
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/dxc-20249175
  • http://www.webmd.com/digestive-disorders/blood-in-stool#1
  • http://www.medicinenet.com/blood_in_the_stool_rectal_bleeding/page2.htm
  • https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/ontlasting-wat-zegt-de-kleur
  • http://www.antoniusziekenhuis.nl/1822865/1850369/Occult_bloed_in_ontlasting.pdf
  • MLDS. Angiodysplasie. https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/angiodysplasie/ (ingezien op 28-6-2018)
  • Thuisarts. Endeldarmontsteking. https://www.thuisarts.nl/endeldarmontsteking (ingezien op 28-6-2018)
  • Afbeelding bron 1: Elbud/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Andrey Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/BartekSzewczyk
  • Afbeelding bron 4: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.