Vezelrijk voedsel: vezelrijke voeding voor goede stoelgang

Vezelrijke voeding voor een goede stoelgang
- Vezelrijk voedsel: voedingsvezels
- Plantaardige voedingsmiddelen
- Bronnen van voedingsvezels
- Dierlijke producten
- Top 50 vezelrijke voedingsmiddelen
- Soorten voedingsvezels
- Fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels
- Cholesterol
- Darmproblemen
- Afvallen
- Te veel vezels
- Vezelrijke maaltijden
- Ochtend
- Middag
- Avond
Vezelrijk voedsel: voedingsvezels
Plantaardige voedingsmiddelen
Alle plantaardige voedingsmiddelen en producten bevatten voedingsvezels. Vezels geven planten stevigheid en vorm. Ze leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam en ze kunnen (vrijwel) niet worden verteerd in onze darmen. Een vezelrijk dieet is belangrijk voor een goede spijsvertering en voor een goede darmwerking. Doordat ze vrijwel niet verteerd worden, komt het overgrote deel in de dikke darm terecht en daarmee in de ontlasting. Ze geven meer volume aan de ontlasting wat de beweeglijkheid van de darm en daarmee een vlotte stoelgang bevordert.Bronnen van voedingsvezels
Voedingsvezels dragen bij aan het verzadigingsgevoel nadat je gegeten hebt en daarmee spelen ze een belangrijke rol bij het behoud van een gezond gewicht. Belangrijke bronnen van voedingsvezels zijn:- groente
Groenten / Bron: Istock.com/warrengoldswain
- fruit
- aardappelen
- brood
- ontbijtgranen
- peulvruchten
- noten
Dierlijke producten
Dierlijke producten bevatten geen vezels. Volkoren graanproducten en zilvervliesrijst zijn rijker aan voedingsvezels dan andere soorten brood en witte rijst. Dit komt doordat bij het het malen van graankorrels tot bloem of het pellen van rijst, een groot deel van de voedingsvezel wordt verwijderd. Vezels kunnen van nature in het product aanwezig zijn, maar ze kunnen ook later zijn toegevoegd.Top 50 vezelrijke voedingsmiddelen
Hieronder staan 50 vezelrijke voedingsmiddelen:[OLIST]Linzen
Artisjokken
Avocado
Chiazaad
Kokosmeel
Pompoenpitten
Zilverliesrijst
Quinoa
Haverzemelen
Appels
Peren
Zoete aardappelen
Wortelen
Broccoli
Spruitjes
Erwten
Bonen
Amandelen
Pistachenoten
Lijnzaad
Spinazie
Boerenkool
Rode bieten
Aardbeien
Frambozen
Bramen
Abrikozen
Vijgen
Pruimen
Granaatappels
Sinaasappels
Grapefruit
Papaja's
Mango's
Kiwi's
Ananas
Volkorenbrood
Havermout
Gerst
Bulgur
Couscous
Farro (een Italiaans graanproduct)
Zilvervliesrijst
Spelt
Tarwezemelen
Amandelmeel
Walnoten
Hazelnoten
Cashewnoten
Pecannoten[/OLIST]

Soorten voedingsvezels
Fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels. De naam zegt iets over in hoeverre ze al dan niet gefermenteerd worden door bacteriën in de dikke darm. Niet-fermenteerbare voedingsvezels worden ook wel onoplosbare vezels genoemd en fermenteerbare voedingsvezels worden ook wel oplosbare vezels genoemd. Dit zegt iets over de oplosbaarheid in water. Toch is de indeling in oplosbare dan wel onoplosbare vezels verouderd, aangezien zowel oplosbare als onoplosbare vezels fermenteerbaar kunnen zijn. Toch worden oplosbare vaak veel gemakkelijker gefermenteer. De meeste planten bevatten beiden soorten vezels. Oplosbare vezels lossen in water op en vormen dan een kleverige massa. Oplosbare vezels zitten in linzen, peulvruchten, haverzemelen, havermeel, psyllium, gerst, maar ook in pectinerijk fruit, zoals peren, appels, aardbeien en citrusvruchten. Niet-oplosbare vezels lossen niet op en veranderen nauwelijks van vorm in onze darmen. Je treft ze vooral aan in graanproducten.Cholesterol
Oplosbare vezels hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verkleind. Er is immers minder kans op vorming van vettige plaque in de aderen. Oplosbare vezels lijken tevens het risico op diabetes mellitus te verkleinen, doordat ze de glucose-absorptie vertragen.Darmproblemen
Onoplosbare voedingsvezels fungeren in ons spijsverteringskanaal als een spons en absorberen veel vocht. Zij maken de ontlasting soepeler en geven de ontlasting volume. De stoelgang verloopt hierdoor gemakkelijker en de kans op verstopping neemt hierdoor af. Je moet dan wel voldoende drinken. Bij obstipatie spelen zowel de oplosbare als de onoplosbare vezels een rol. Doordat voedselresten sneller door de darmen worden getransporteerd, worden darmproblemen, zoals diverticulose (uitstulpingen in de darmwand), en aambeien voorkomen. Tarwezemelen kunnen mogelijk ook darmkanker voorkomen.
Afvallen
Vezels geven een verzadigd gevoel, waardoor ze nuttig kunnen zijn om af te vallen of een gezond streefgewicht te behouden. De beste manier om vezels te gebruiken om af te vallen, is in een gezond en evenwichtig dieet in combinatie met meer beweging. Zet jezelf vooral niet op een tijdelijk streng dieet met rare regeltjes, maar verbeter structureel je eetpatroon in kleine stapjes. Anders eten, meer bewegen. Dat is waar het om gaat. Het Voedingscentrum kan je hierbij behulpzaam zijn (www.voedingscentrum.nl).Te veel vezels
Je moet ook niet in één keer meer vezels gaan eten. Doe dit geleidelijk. Een plotselinge toename van de hoeveelheid vezels, kan allerlei onaangename klachten veroorzaken, zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Het in één keer eten van een grote hoeveelheid vezels, zeker in combinatie met te weinig drinken, kan zelfs tot verstopping en buikkrampen leiden.Vezelrijke maaltijden
Wil je meer vezels eten tijdens het ontbijt, de lunch en het diner? Hieronder staan enkele suggesties en tips:Ochtend
- Havermout met vers fruit, noten en zaden
- Getoaste volkorenboterham met avocado en ei
- Griekse yoghurt met bessen en granola (een mengsel van geroosterde granen met zaden en pitten)
Middag
- Geroosterde groenten met quinoa (een pseudograan) en linzen
- Een salade met verse groenten, zoals sla, tomaten, komkommer en paprika, met kikkererwten en feta kaas
- Volkoren tortilla wrap met gegrilde kip, avocado en (zelfgemaakte) hummus

Avond
- Geroosterde zoete aardappel met zwarte bonen en guacamole (een avocadodip uit Mexico)
- Volkoren pasta met groenten en tomatensaus
- Gevulde paprika met quinoa, groenten en (zwarte) bonen
Drink gedurende de dag voldoende water. Een algemene richtlijn is om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij een extra vezelrijke voeding is het beter dat je ten minste twee liter vocht drinkt. De vezels hebben namelijk vocht nodig om op te zwellen. Extra vezels eten gedurende de dag zonder extra vocht werkt averechts en kan zelfs obstipatie (verstopping) veroorzaken. Eet tussendoor gezonde snacks, zoals fruit, (ongezouten) noten en zaden, en (gegrilde of rauwe) groenten. Hiermee verhoog je je vezelinname gedurende de dag.