Vezelrijk voedsel: vezelrijke voeding voor goede stoelgang

Vezelrijk voedsel: vezelrijke voeding voor goede stoelgang Vezelrijk voedsel voor een goede stoelgang! Voedingsvezels zijn onverteerbare bestanddelen in plantaardige producten, zoals groenten, fruit en peulvruchten. Vezelrijke voeding is nodig voor een goede stoelgang. Voedingsvezels helpen om obstipatie te voorkomen en ze verlichten de klachten van diverticulose en aambeien en ze verkleinen mogelijk de kans op darmkanker. Oplosbare vezels spelen een rol bij het verlagen van een te hoog cholesterol doordat ze cholesterol inkapselen, waardoor de opname ervan in het bloed bemoeilijkt wordt. Ook kunnen deze vezels de in de darm aanwezige cholesterol uit voeding en gal binden. Oplosbare vezelstoffen zijn aanwezig in haverzemelen, peulvruchten en psyllium husk oftewel vlozaad. Voedingsvezels kunnen ook bijdragen aan blijvend gewichtsverlies. Voedingsvezels geven je namelijk een verzadigd gevoel na het eten. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks zo’n 30-40 gram voedingsvezels te eten.

Vezelrijke voeding voor een goede stoelgang


Vezelrijk voedsel: voedingsvezels

Plantaardige voedingsmiddelen

Alle plantaardige voedingsmiddelen en producten bevatten voedingsvezels. Vezels geven planten stevigheid en vorm. Ze leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam en ze kunnen (vrijwel) niet worden verteerd in onze darmen. Een vezelrijk dieet is belangrijk voor een goede spijsvertering en voor een goede darmwerking. Doordat ze vrijwel niet verteerd worden, komt het overgrote deel in de dikke darm terecht en daarmee in de ontlasting. Ze geven meer volume aan de ontlasting wat de beweeglijkheid van de darm en daarmee een vlotte stoelgang bevordert.

Bronnen van voedingsvezels

Voedingsvezels dragen bij aan het verzadigingsgevoel nadat je gegeten hebt en daarmee spelen ze een belangrijke rol bij het behoud van een gezond gewicht. Belangrijke bronnen van voedingsvezels zijn:
 • groente
  Groenten / Bron: Istock.com/warrengoldswainGroenten / Bron: Istock.com/warrengoldswain
 • fruit
 • aardappelen
 • brood
 • ontbijtgranen
 • peulvruchten
 • noten

Dierlijke producten

Dierlijke producten bevatten geen vezels. Volkoren graanproducten en zilvervliesrijst zijn rijker aan voedingsvezels dan andere soorten brood en witte rijst. Dit komt doordat bij het het malen van graankorrels tot bloem of het pellen van rijst, een groot deel van de voedingsvezel wordt verwijderd. Vezels kunnen van nature in het product aanwezig zijn, maar ze kunnen ook later zijn toegevoegd.

Top 50 vezelrijke voedingsmiddelen

Hieronder staan 50 vezelrijke voedingsmiddelen:
 1. Linzen
 2. Artisjokken
 3. Avocado
 4. Chiazaad
 5. Kokosmeel
 6. Pompoenpitten
 7. Zilverliesrijst
 8. Quinoa
 9. Haverzemelen
 10. Appels
 11. Peren
 12. Zoete aardappelen
 13. Wortelen
 14. Broccoli
 15. Spruitjes
 16. Erwten
 17. Bonen
 18. Amandelen
 19. Pistachenoten
 20. Lijnzaad
 21. Spinazie
 22. Boerenkool
 23. Rode bieten
 24. Aardbeien
 25. Frambozen
 26. Bramen
 27. Abrikozen
 28. Vijgen
 29. Pruimen
 30. Granaatappels
 31. Sinaasappels
 32. Grapefruit
 33. Papaja's
 34. Mango's
 35. Kiwi's
 36. Ananas
 37. Volkorenbrood
 38. Havermout
 39. Gerst
 40. Bulgur
 41. Couscous
 42. Farro (een Italiaans graanproduct)
 43. Zilvervliesrijst
 44. Spelt
 45. Tarwezemelen
 46. Amandelmeel
 47. Walnoten
 48. Hazelnoten
 49. Cashewnoten
 50. Pecannoten

Citrusvruchten / Bron: Istock.com/SVETLANA KOLPAKOVACitrusvruchten / Bron: Istock.com/SVETLANA KOLPAKOVA

Soorten voedingsvezels

Fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels. De naam zegt iets over in hoeverre ze al dan niet gefermenteerd worden door bacteriën in de dikke darm. Niet-fermenteerbare voedingsvezels worden ook wel onoplosbare vezels genoemd en fermenteerbare voedingsvezels worden ook wel oplosbare vezels genoemd. Dit zegt iets over de oplosbaarheid in water. Toch is de indeling in oplosbare dan wel onoplosbare vezels verouderd, aangezien zowel oplosbare als onoplosbare vezels fermenteerbaar kunnen zijn. Toch worden oplosbare vaak veel gemakkelijker gefermenteer. De meeste planten bevatten beiden soorten vezels. Oplosbare vezels lossen in water op en vormen dan een kleverige massa. Oplosbare vezels zitten in linzen, peulvruchten, haverzemelen, havermeel, psyllium, gerst, maar ook in pectinerijk fruit, zoals peren, appels, aardbeien en citrusvruchten. Niet-oplosbare vezels lossen niet op en veranderen nauwelijks van vorm in onze darmen. Je treft ze vooral aan in graanproducten.

Cholesterol

Oplosbare vezels hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verkleind. Er is immers minder kans op vorming van vettige plaque in de aderen. Oplosbare vezels lijken tevens het risico op diabetes mellitus te verkleinen, doordat ze de glucose-absorptie vertragen.

Darmproblemen

Onoplosbare voedingsvezels fungeren in ons spijsverteringskanaal als een spons en absorberen veel vocht. Zij maken de ontlasting soepeler en geven de ontlasting volume. De stoelgang verloopt hierdoor gemakkelijker en de kans op verstopping neemt hierdoor af. Je moet dan wel voldoende drinken. Bij obstipatie spelen zowel de oplosbare als de onoplosbare vezels een rol. Doordat voedselresten sneller door de darmen worden getransporteerd, worden darmproblemen, zoals diverticulose (uitstulpingen in de darmwand), en aambeien voorkomen. Tarwezemelen kunnen mogelijk ook darmkanker voorkomen.
Bewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Afvallen

Vezels geven een verzadigd gevoel, waardoor ze nuttig kunnen zijn om af te vallen of een gezond streefgewicht te behouden. De beste manier om vezels te gebruiken om af te vallen, is in een gezond en evenwichtig dieet in combinatie met meer beweging. Zet jezelf vooral niet op een tijdelijk streng dieet met rare regeltjes, maar verbeter structureel je eetpatroon in kleine stapjes. Anders eten, meer bewegen. Dat is waar het om gaat. Het Voedingscentrum kan je hierbij behulpzaam zijn (www.voedingscentrum.nl).

Te veel vezels

Je moet ook niet in één keer meer vezels gaan eten. Doe dit geleidelijk. Een plotselinge toename van de hoeveelheid vezels, kan allerlei onaangename klachten veroorzaken, zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Het in één keer eten van een grote hoeveelheid vezels, zeker in combinatie met te weinig drinken, kan zelfs tot verstopping en buikkrampen leiden.

Vezelrijke maaltijden

Wil je meer vezels eten tijdens het ontbijt, de lunch en het diner? Hieronder staan enkele suggesties en tips:

Ochtend

 • Havermout met vers fruit, noten en zaden
 • Getoaste volkorenboterham met avocado en ei
 • Griekse yoghurt met bessen en granola (een mengsel van geroosterde granen met zaden en pitten)

Middag

 • Geroosterde groenten met quinoa (een pseudograan) en linzen
 • Een salade met verse groenten, zoals sla, tomaten, komkommer en paprika, met kikkererwten en feta kaas
 • Volkoren tortilla wrap met gegrilde kip, avocado en (zelfgemaakte) hummus

Obstipatie / Bron: Istock.com/herjuaObstipatie / Bron: Istock.com/herjua

Avond

 • Geroosterde zoete aardappel met zwarte bonen en guacamole (een avocadodip uit Mexico)
 • Volkoren pasta met groenten en tomatensaus
 • Gevulde paprika met quinoa, groenten en (zwarte) bonen

Drink gedurende de dag voldoende water. Een algemene richtlijn is om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij een extra vezelrijke voeding is het beter dat je ten minste twee liter vocht drinkt. De vezels hebben namelijk vocht nodig om op te zwellen. Extra vezels eten gedurende de dag zonder extra vocht werkt averechts en kan zelfs obstipatie (verstopping) veroorzaken. Eet tussendoor gezonde snacks, zoals fruit, (ongezouten) noten en zaden, en (gegrilde of rauwe) groenten. Hiermee verhoog je je vezelinname gedurende de dag.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom voedingsvezels belangrijk zijnWaarom voedingsvezels belangrijk zijnVoedingsvezels zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze hebben een gunstig effect op ontregelde bloedsuikerwaarden en kunn…
Voedingsvezels: vezelbronnenVoedingsvezels: vezelbronnenVoedingsvezels helpen aanzienlijk wanneer je gewicht wilt verliezen. De vezels zorgen voor een verzadigingsgevoel. Ook w…
Voedingsvezels in onze voedingVoedingsvezels in onze voedingVoedingsvezel is een belangrijk bestanddeel van goede voeding. Voedingsvezel is de verzamelnaam voor die delen van plant…
Het darmdieet houdt een Prikkelbare Darm onder controleHet darmdieet houdt een Prikkelbare Darm onder controleEr bestaan vele darmaandoeningen maar het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is ongetwijfeld het meeste voor. Het betreft e…

Coco Juice van Dr. Martins: gezonde kokosdrankCoco Juice van Dr. Martins: gezonde kokosdrankZodra de sterren in Hollywood weglopen met een nieuw gezondheidsproduct dan verspreidt het zich vervolgens vaak razendsn…
Hart- en vaatziekten voorkomen door juiste voedingHart- en vaatziekten voorkomen door juiste voedingEr bestaat wetenschappelijk bewijs dat geneeskrachtig voedsel de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Onder de noeme…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/karelnoppe
 • F. Hunter. Voeding die baat, voeding die schaadt. Complete gids over de invloed van voedsel op onze gezondheid. The reader's Digest BV, Amsterdam, Brussel, 2011.
 • Franciscus. Voedingsvezel verrijkte voeding. https://www.franciscus.nl/uploads/folder_pdf/voedingsvezelverrijkte_voeding_1.pdf (ingezien op 2-4-2023)
 • http://www.tegenkanker.nl/kanker/voeding/tarwezemelen.html
 • Voedingscentrum. Vezels. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx] (ingezien op 2-4-2023)
 • Weber. Gevulde paprika’s met quinoa. https://www.weber.com/NL/nl/recepten/groenten-en-bijgerechten/gevulde-paprikas-met-quinoa/weber-76286.html (ingezien op 2-4-2023)
 • Wikipedia. Voedingsvezels. https://nl.wikipedia.org/wiki/Voedingsvezels (ingezien op 5-8-2019)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/warrengoldswain
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/SVETLANA KOLPAKOVA
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/herjua
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.