Hart- en vaatziekten voorkomen door juiste voeding

Hart- en vaatziekten voorkomen door juiste voeding Er bestaat wetenschappelijk bewijs dat geneeskrachtig voedsel de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Onder de noemer hart- en vaatziekten vallen vele ziekten die allemaal een gezamenlijke oorzaak hebben: aderverkalking. Hoe ontstaat aderverkalking? Hoe kan aderverkalking voorkomen worden? Het antwoord hierop kan vele gangen naar het ziekenhuis voorkomen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Sesamzaad is goed voor het hart / Bron: Les, Wikimedia Commons (Publiek domein)Sesamzaad is goed voor het hart / Bron: Les, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Aderverkalking en hoge bloeddruk

Het bloedvatenstelsel moet goed onderhouden worden. Aderverkalking is de belangrijkste grondoorzaak van alle hart- en vaatziekten. Aderverkalking is het het aankoeken van de wanden van de bloedvaten met oxycholesterol. Als het dicht slibt dan kunnen er verschillende ziekten ontstaan. Waarom slibt het stelsel bij sommige mensen dicht? Daar zijn uiteenlopende redenen voor. De belangrijkste is het eten van onverzadigde vetten; dat zijn vetten uit transvetten. Vetten uit geperste oliën, roomboter, noten en zaden zijn goed en kunnen nooit aderverkalking veroorzaken, maar vetten uit fabrieksmatig bewerkt voedsel zoals frituurvet, maisolie, sla-olie en margarine zijn zeer slecht omdat ze het aankoeken van de bloedvatwanden bevorderen. Ze veroorzaken geoxideerde cholesterolaanslag op de bloedvatwanden waardoor de bloeddruk verhoogt. Veel zonnebloemolie is tegenwoordig een transvet. Het verdient aanbeveling bakolie bij een biologische winkel te kopen.

Sinaasappel is goed voor het hart / Bron: Dvortygirl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sinaasappel is goed voor het hart / Bron: Dvortygirl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Belangrijkste oorzaken van geoxydeerd cholesterolvorming (oxycholesterol)op de bloedvatwanden:
 • Het eten van dierlijk voedsel,
 • Het eten van transvetten,
 • Roken.

Roken als risicofactor

Wanneer we verkeerde vetten eten, kan het lichaam de geoxydeerde cholesterol verwijderen doordat allerlei vitaminen, mineralen en fytonutriënten de oxycholesterol onschadelijk zal maken. Door het roken komen er veel gifstoffen in het lichaam. Alle belangrijke helende werkingen van het lichaam worden ingezet om de rookschade tot een minimum te beperken. Daardoor is er in het immuunsysteem minder veerkracht om ook het oxycholesterol te elimineren. Hierdoor plaveien rokers bij zichzelf de weg voor het krijgen van aderverkalking en in het verlengde daarvan hartziekten.

De nier en hoge bloeddruk

Naast aderverkalking spelen de nieren een rol. De nier produceert hormonen. Naarmate de nier minder minder bloed krijgt gaat het meer hormonen produceren. Door dit hormoon worden de aderen een klein beetje dunner. Daardoor is er minder plek voor het bloed en stijgt de algehele bloeddruk. Verder zijn er nog spieren om de bloedvaten die als ze gaan verkrampen ook de bloedvaten kunnen vernauwen. Zonnebloempitten en cashewnoten kunnen deze spieren rond de bloedvaten rustiger maken waardoor de bloedvaten verwijden.

De blauwe en rode aders in deze schematische voorstelling van het hart zijn de kransslagaders. / Bron: Ekko, Wikimedia Commons (Publiek domein)De blauwe en rode aders in deze schematische voorstelling van het hart zijn de kransslagaders. / Bron: Ekko, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Verhoogd cholesterol

Hoog cholesterol is een reden voor veel mensen om bang te worden dat men binnenkort een hartinfarct krijgt. Het is goed om te weten dat de wetenschap zeer verdeeld is over hoog cholesterol. In Finland en Rusland heeft men onderzoek gedaan waaruit bleek dat hoog cholesterol de levensduur juist verlengt; het tegenovergestelde wat onze artsen in Nederland ons vertellen! Cholesterol is hard nodig in het lichaam. Het is een onmisbare component en het is verantwoordelijk voor de opbouw van sommige hormonen, de celwanden en niet te vergeten de hersenen. Inname van extra cholesterol leidt volgens wetenschappelijk onderzoek zelfs tot genezing van Alzheimer. De lever maakt zelf cholesterol en doet dat niet voor niets. Wanneer de lever meer cholesterol gaat maken is daar een reden voor en het is vaak een beetje arrogant van artsen on te denken dat er iets mis met de lever is. Cholesterolverlagende medicijnen kunnen vele negatieve bijwerkingen hebben zoals mindere hersenfuncties en verstoring van de hormoonbalans.

Etalagebenen

Doordat slagaders dichtslibben wordt er te weinig zuurstof in het bloed rond gepompt en zijn de spieren te snel moe. Veel oudere mensen moeten om de honderd meter even stil staan. Dat heeft te maken met aderverkalking. Mensen die hieraan lijden wordt geadviseerd om bloedverdunnende medicijnen te nemen. Ook wordt geadviseerd te stoppen met roken. Roken is maar één oorzaak. Het stoppen met het eten van de verzadigde vetten is een tweede stap in de goede richting en het eten van producten die de aderverkalking verkleinen is een derde stap.

Hartfalen

Hartfalen is het tekortschieten van de pompfunctie van het hart. Dit kan meerdere oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaak is hoge bloeddruk. Andere oorzaken zijn: verminderde werking van de hartklep, schildklieraandoeningen, hartinfarct en hartritmestoornissen. Symptomen van hartfalen zijn kortademigheid, zweten en bewustzijnsverlies.

Angina pectoris

Angina pectoris is de moeilijke benaming van hartkrampen. Deze worden veroorzaakt door kransslagaders, de bloedvaten die om het hart heen lopen. Door afzettingen van verzadigde vetten worden deze adertjes dunner en vernauwen ze. Het bloed wordt er toch doorheen gestuurd, wat de pijnlijke krampen tot gevolg kan hebben. Dit kan tot zuurstoftekorten leiden voor essentiële organen. Vooral bij enige extra inspanning treedt het gevaar van zuurstoftekort op.

Hartinfarct

Een stap verder dan angina pectoris is het afsluiten van een kransslagader. Dan sterft een deel van de hartspier af. Bij een vaatvernauwing kan er soms een scheurtje in de vaatwand ontstaan. Wanneer bloed buiten de bloedvaten komt gaat het stollen. De kransslagaders zijn maar zeer dun, daarom verspert het stolsel al snel de rest van het bloed. Hierdoor kan een gedeelte van de hartspier niet meer van zuurstof worden voorzien. Binnen een half uur sterft het af. Dat doet erg veel pijn. Men gaat zweten en krijgt angstaanvallen.

Waarom is hartinfarct een welvaartsziekte?

Hartinfarcten zijn doodsoorzaak nummer 1 in de westerse wereld. Waarom alleen in de westerse wereld? Omdat daar meer fabrieksproducten worden gegeten met een lage voedingswaarde. In de derde wereld gaat men dood aan geneesbare ziekten zoals de griep en malaria. Hen wordt medicijnen onthouden omdat deze te duur zijn. Behalve jezelf realiseren dat de moderne wereld heel krom in elkaar zit kun je van een ziekte veel leren. Je leert hoe een voedingspatroon op de lange duur leidt tot een plotseling sterven of een totale ommekeer van je leven als je een hartaanval overleeft. In derde wereldlanden hebben mensen geen geld genoeg om zich enkel met fabrieksproducten te voeden. Dat heeft als voordeel dat men veel verse groente en fruit eet. Hierdoor hebben mensen uit derde wereldlanden veel minder last van de bekende welvaartsziekten; obesitas, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

Voedingsstoffen die goed zijn voor het hart

Waarschijnlijk zijn veel meer groente, fruit, noten en zaden gezond voor het hart maar van het hieronder genoemde is voldoende wetenschappelijk bewijs dat het specifiek de kans op aderverkalking en daarmee gepaard gaande hoge bloeddruk verlaagt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk medicatie bij risico patiënten (HVZ)Hoge bloeddruk medicatie bij risico patiënten (HVZ)Het gaat hier om patiënten met een hoger risico op complicaties door hoge bloeddruk. Een complicatie van hoge bloeddruk…
Wat is een hartaanvalWat is een hartaanvalEen hartaanval/hartinfarct is een veel voorkomende, dan wel de meest voorkomende hartziekte. Wat gebeurt er tijdens een…
Angina pectoris: aderverstoppingAngina pectoris is een ziekte waarbij de kransslagader van het hart vernauwd of volledig afgesloten is. Het gevolg hierv…
Wat is een hoge bloeddruk?Veel mensen hebben last van een hoge bloeddruk. Ze denken dan ook dat het een hartziekte is. Dit is niet waar. Het hebbe…

Vezelrijk voedsel: vezelrijke voeding voor goede stoelgangVezelrijk voedsel: vezelrijke voeding voor goede stoelgangVezelrijk voedsel voor een goede stoelgang! Voedingsvezels zijn onverteerbare bestanddelen in plantaardige producten, zo…
Wat is quercetine?Wat is quercetine?Op sommige sites worden wonderen aan quercetine (spreek uit: kersetine) toegeschreven, zolang je het maar als supplement…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • http://www.naturalnews.com/036258_cholesterol_brain_repair_Alzheimers.html
 • http://www.brain-food.nl/cholesterol.htm
 • Whfoods
 • Boek: de beste behandeling bij 56 ernstige ziekten- Jannes van Everdingen
 • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=98
 • Foto´s Paprika en bleekselderij: Tom008
 • Overige foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Les, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Dvortygirl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Ekko, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Ineke, 03-04-2016
Door te hoge bloeddruk en cholesterol, ben ik toch maar onder protest, Valsartan en Simvastatine gaan slikken, na 1 jaar cholesterol van 7,5 naar 3,7 maar de bloeddruk blijft bij tijd en wijlen toch nog hoog. Vandaag simvastatine gehalveerd, maar ik wil er eigenlijk helemaal van af, want ik voel mijzelf helemaal niet goed bij deze medicijnen, ik houdt vocht vast en wordt steeds stijver en ben ook veel energie kwijtgeraakt, maar ik durf niet zo maar te stoppen.
Weten jullie wat wijsheid is, ik ben er nieuwsgierig naar ;-) Reactie infoteur, 04-04-2016
Je vraagt om medisch advies. Het is niet mogelijk om algemene medische adviezen te geven aangezien iedereen een andere medische achtergrond en constitutie heeft. Je kunt het beste een fytotherapeut of natuurgeneeskundige inschakelen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.