De geneeskracht van cashewnoten
Cashewnoten zijn kleine nootjes die aan een tropische boom groeien onderaan de zogenaamde cashew-appel. In Nederland wordt de cashew-appel niet gegeten maar in Brazillië is het een delicatesse. De cashewnotenboom groeit voornamelijk in de tropen. Cashewnoten zijn een lekkere en eiwitrijke snack. Je kunt cashewnoten prima door een rijstgerecht heen mengen. Cashewnoten zijn multifunctioneel als het gaat om de culinaire mogelijkheden.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Mineralen in cashewnoten
Cashewnoten bevatten zeer veel
mineralen. Twee handjes met cashewnootjes kan een tekort aan
mangaan,
kalium,
magnesium,
ijzer,
zink, seleen,
fosfor en koper voorkomen. Van het mineraal koper zit in 100 gram cashewnoten maar liefst 244% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Het is overigens niet gevaarlijk om meer dan de ADH te eten want dit zijn minimum ondergrenzen; er zijn maximum bovengrenzen maar daar kom je niet snel aan of je moet dagelijks een paar kilo cashewnoten eten. Voor fosfor geldt dat er 85% van de ADH in zit. Hierna volgen de ADH-waarden van de mineralen die in het cashewnootje voorkomen: ijzer(83.5%ADH), magnesium(73%ADH), mangaan(72%ADH), seleen(36%ADH), zink(52.5%ADH), kalium(14%ADH) en calcium(4%ADH).
Vitaminen in cashewnoten
Naast mineralen bevatten cashewnoten veel
vitaminen. Het bevat bijna alle vitaminen van het B-complex; B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Van vitamine B1 en E zit er 35% van de ADH in een ons nootjes. Pirydoxine of B6 is ook ruim vertegenwoordigd in cashewnoten; 32% van de ADH. Verder bevat het veel vitamine B5 of pantotheenzuur, namelijk 17% van de ADH. Voorts bevat het niacine of vitamine B3(6.5%ADH), foliumzuur of B11(6%ADH), riboflavine of B2(4.5%ADH) en vitamine K(3%ADH).
Goed voor het hart
Cashewnoten bevatten minder vet dan andere nootsoorten. Bovendien bestaat 75% hiervan uit de gezonde enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Driekwart van deze onverzadige vetten beslaat uit oleïne wat onder andere ook in olijfolie zit. Oleïne is goed voor het hart en het bloed. Het verlaagt te hoge triglycerideniveaus in het bloed. Verhoogde triglycerideniveaus ontstaan onder andere door geneesmiddelengebruik. Verhoogd triglyceride leidt tot allerlei
hart- en vaatziekten. Met name mensen met diabetes, die een verhoogde risico op hart- en vaatziekten hebben, hebben hier snel last van. Daarom is het voor hen extra goed om cashewnoten te eten. Cashews helpen het beste tegen hart- en vaatziekten in een vetarm dieet, zonder suiker en witmeelproducten.
Alle noten zijn gezond
Vetten uit noten zijn gezonde vetten. Cashewnoten zijn niet alleen door de oleïne goed voor het hart.
Antioxidanten die in cashewnoten zitten zorgen voor een positieve bijdrage voor het hart. In een wetenschappelijk onderzoek genaamd Iowa Womean Health Study bleek dat het eten van 1 maal noten of pindakaas per week het risico op hart- en vaatziekten met 11% verlaagt en viermaal per week noten of pindakaas was goed voor 19% risicoverlaging. Uit Brits onderzoek bleek dat noten in het algemeen het risico op hartaanvallen verlaagde. Er zijn meer onderzoeken geweest die dezelfde link zagen tussen het eten van noten en een gezond hart.
Seleen is een micronutriënt dat het lichaam stimuleert om Glutathione peroxidases aan te maken. Dat is het sterkste antioxidant in ons lichaam.
Koper
Koper is een belangrijk nutriënt dat zorgt voor de aanmaak van melanine in de huid, ontwikkeling van de botten en pezen, betere ijzeropname en het bestrijdt vrije radicalen. Te weinig koper binnenkrijgen kan leiden tot bloedarmoede, verkalkte aders, reuma, hersenstoornissen, hartritme-stoornissen en grotere vatbaarheid voor infectieziekten.
Magnesium in cashewnootjes
Tweederde van al het magnesium in ons lichaam wordt terug gevonden in de botten. Voor de opbouw van botten ligt een grote nadruk op calcium maar dit geeft eigenlijk een onvolledig beeld. Je hebt naast calcium namelijk ook fosfor en magnesium nodig voor een botopbouw. Van magnesium wordt het zenuwgestel relaxter. Te weinig magnesium kan de zenuwen overactiveren en er kunnen hierdoor allerlei spiercontracties plaatsvinden zoals bij de ogen. Magnesium uit cashewnoten voorkomt hoofdpijn, spierkrampen die tot astma leiden, spierkrampen in het algemeen en het verlaagt hoge bloeddruk en de kans op een hartaanval. Verder zorgt voldoende magnesium voor regelmatige slaappatronen, vooral bij vrouwen na de menopauze.
Tegen galstenen
20 Jaar durend onderzoek onder 80.000 vrouwen heeft als conclusie opgeleverd dat het eten van 30 gram noten of
pinda´s per week de kans op galstenen met 25% vermindert. Dat zijn slechts 30 cashewnootjes! Je kunt dat aantal makkelijk opeten door een paar cashewnootjes door de
muesli of
havermout te doen. Ook kun je cashews door een salade mixen of een paar nootjes bij de lunch opeten.
Eettips cashewnootjes
Het is goed om ´s morgens een handje cashewnoten in een zelf gemaakte muesli te doen. Cashewnoten kunnen ook prima gemengd worden met een rijstgerecht of gebakken
aardappels. Cashews kun je natuurlijk zo opeten. Een handje nootjes tussendoor zorgt dat je er weer even tegenaan kunt. Cashewnotenpasta is in biologische winkels te koop als beleg voor op brood. Verder kun je eens notenburgers maken met cashewnootjes. Je stampt de cashewnootjes fijn in een vijzel en vermengt ze met volkorenmeel, kaas en gebakken uitjes. Eventueel maak je een noten en zadenmix met
walnoot,
lijnzaad,
pecannoot en
sesamzaad. Vervolgens maak je er balletjes van die je even door volkorenbloem haalt. Nu kun je ze bakken, eet smakelijk!
Lees verder