Kain, 23-05-2015
Ik heb vandaag ook lijnzaad gekocht en het 1 en andere er over gelezen.
Ben van plan om 1 theelepel in de ochtend bij me havermout te doen, zit er bij die hoeveelheid ook een periode aan vast hoe lang je het mag gebruiken?
Reactie infoteur, 15-06-2015
Een theelepel is weinig; dat mag je onbeperkt gebruiken.
Simonne, 21-04-2015
Hallo, ik ben een fervent sportster. Ben chiazaad samen met lijnzaad en havermout aan het gebruiken, maar kreeg tijdens het lopen plots een nijpend gevoel in mijn rechter been. Daar ik pas begonnen ben met chiazaad, dacht ik dat dat de oorzaak wel eens kon zijn.Kan dat? Grtjs Simonne
Reactie infoteur, 29-04-2015
Dat lijkt mij geen bijwerking van chiazaad, eerder een bijwerking van sporten, maar je vertelt niet erbij hoe lang je chiazaad hebt gebruikt dus kan ik er weinig over zeggen. Het is zo dat door het hoge omega 3 gehalte sommige mensen van hun beenkramp afkomen, als ze drie weken lang dagelijks chiazaad hebben gegeten.
Marja, 13-04-2015
Hallo,
Hoeveel theelepeltjes of zo van lijnzaad kan ik het beste per dag nemen? Heb deze tip gevonden, en heb helaas ook die rot ziekte en wil er alles aan doen om te genezen of weer uitstel te krijgen.
alvast bedankt
Reactie infoteur, 14-04-2015
Lijnzaad is in principe ongevaarlijk. Het is wel verstandig de lijnzaadjes eerst te weken. Maar je kunt er zoveel van nemen als je wilt. Bij medicinaal gebruik is minimaal 2 eetlepels per dag aan te raden. Lijnzaadolie over salades is ook een idee.
Tessa, 16-01-2015
Ik heb verhoogde bloeddruk. Net op de rand van wel/geen medicatie. Kan lijnzaadolie de bloeddruk helpen verlagen? De olie vind ik heel vies dus ik probeer nu capsules, dat bevalt beter. Kan ik die dagelijks slikken voor de lange termijn?
Reactie infoteur, 16-01-2015
Lijnzaad kan misschien een aanvulling zijn maar bleekselderij of het soepkruid selderij is al eeuwenlang hét middel tegen verhoogde bloeddruk. Je kunt zowel de groente als het kruid dagelijks eten. Bleekselderij het liefst vers eten, selderij kun je door een soep doen.
Yvette, 13-09-2014
In dit artikel wordt lijnzaad erg eenzijdig belicht als een soort superfood en wordt er niet gewezen op de risico's van het gebruik van (grote hoeveelheden) lijnzaad. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen, die in je lichaam kan worden omgezet in de gifstof cyanide. Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Hoe fijner het zaad gemalen wordt, des te groter is de kans dat schadelijk verbindingen worden opgenomen door het lichaam!
Reactie infoteur, 15-09-2014
Het eten van grote hoeveelheden lijnzaad, bijvoorbveeld 30 gram per dag, of het eten van 100 gram verspreid over een week, leidt niet tot verhoogde thiocyanatenniveaus. Deze niveaus zijn een aanduiding in hoeveree cyanide in lijnzaad wordt opgenomen. Het blijkt dat lijnzaad veel minder cyanide aan het lichaam doorgeeft dan bijvoorbeeld pitten van bittere amandelen. Dat blijkt uit een Duits onderzoek wat werd gehouden in 1983. De onderzoekers weten verder te melden dat als je dagelijks in grote hoeveelheden lijnzaad gebruikt de kans wel aanwerzig is op verhoging van de thiocyanatenniveaus. Voor alle voedingsstoffen die je medicinaal wilt aanwenden, geldt dat je ze niet dagelijks moet gebruiken. Over het algemeen wordt een maximum van 4 weken aangenomen, 2 weken rust, waarna je weer een nieuwe kuur van 4 weken kunt starten. Lijnzaad is prima af te wisselen met zonnebloempitten, walnoten, pompoenzaden, sesamzaad of pijnboompitten.
Duits onderzoek 1983: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6302421
Nuria, 22-07-2014
Ik heb veel last van mijn darmen, is lijnzaad goed voor mijn darmen?
Reactie infoteur, 22-07-2014
Nee niet per sé. Alfalfa is veel beter. Als je lijnzaad eet met buikproblemen is het noodzakelijk om de lijnzaad 12 uur in water te weken zodat er een zachte laag omheen komt. Nog beter is het om naar een fytotherapeut of orthomoleculair therapeut te gaan want er zijn veel meer goede middelen voor je darmen. Een therapeut zal ongetwijfeld zeggen dat je in ieder geval moet stoppen met witmeelproducten en suiker.
Suus, 26-05-2014
Hallo,
Ik eet nu al een tijdje lijnzaad in de ochtend door me yoghurt heen. Nu wil ik zwanger worden en lees ik hier dat als je zwanger bent geen lijnzaad mag eten. Moet ik nu stoppen of pas als ik weet dat ik zwanger ben? Dit weet je vaak pas een aantal weken later. Wat is er verstandig. Ik eet het namelijk omdat ik als tip kreeg om lijnzaad te eten tegen eczeem. Klopt dat?
Reactie infoteur, 26-05-2014
Beste Suus,
Wat je voor de zekerheid kunt doen is stoppen met lijnzaad eten en alleen op de eczeemplekken minimaal lijnzaadolie aanbrengen. Ga het niet uitgebreid op de huid smeren maar echt enkel op de plekjes waar eczeem is.
Hartelijke groet,
Thomas Dijkman
W. Poort, 23-06-2013
Ik gebruik al geruime tijd lijnzaad. Ik had vernomen dat het goed is om je cholesterol te verminderen. klopt dit?
Reactie infoteur, 23-06-2013
Nee dat klopt niet helemaal. In tegenstelling tot wat vele zogenaamde voedingsdeskundigen beweren is cholesterol heel gezond. Je hebt deze stof nodig. Onder andere de hersenen bestaan uit cholesterol. Verder vervoert cholesterol gezonde vetten naar de juiste plekken in het lichaam. Cholesterol helpt het zelf genezend vermogen van de mens.
Geoxideerd cholesterol daarentegen leidt tot aderverkalking. Lijnzaad en lijnzaadolie gaat oxidatie van cholesterol aan de wanden van de bloedvaten tegen. In die zin is lijnzaad goed voor de bloedvaten en helpt het hart- en vaatziekten te voorkomen.
De verwarring is zeer begrijpelijk aangezien zelfs hartchirurgen niet altijd op de hoogte zijn van hoe het zit met cholesterol en diverse wetenschappers de rol van cholesterol in ons lichaam niet goed kennen. In Nederland wordt hoog cholesterol als een gevaar gezien maar in landere landen, zoals Finland en Rusland, wordt hoog cholesterol ongevaarlijk geacht en wordt juist laag cholesterol als gevaar gezien.
Overigens moet het eerste wetenschappelijk onderzoek dat een verband legt tussen hoog cholesterol en kans op hart- en vaatziekten nog uitgevoerd worden; dit verband is nooit gelegd, het verband wordt alleen aangenomen door mensen die les geven in Medicijnen aan de universiteit.
Rens, 28-05-2013
Is heel lijnzaad net zo goed en wordt het net zo goed opgenomen door je lichaam als (vers gemalen) lijnzaad.
Reactie infoteur, 28-05-2013
Er zit wel een verschil tussen de twee. Heel lijnzaad is iets moeilijker te verteren. Lijnzaad kun je het best zelf vers malen. Gemalen lijnzaad in voorverpakking heeft iets minder voedingsstoffen en kan veel minder lang bewaard worden.
Kim van Erp, 18-02-2013
Onlangs heb ik gehoord dat lijnzaad in combinatie met hartklachten niet verstandig is om het dan te gebruiken, klopt dit?
Reactie infoteur, 19-02-2013
Nee dat klopt niet; het is eerder andersom, lijnzaad is goed voor het hart. Een hartpatiént moet wel altijd met de arts overleggen voordat er begonnen wordt aan het eten van lijnzaad om medicinale redenen. Bron dat lijnzaad goed is voor het hart: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19568181
Rody Bruins, 17-01-2013
Sinds kort probeer ik gebr, lijnzaad 's morgens in de yoghurt met muesli, na een kwartier
word ik misselijk en krijg pijn in mijn buik. Zou ik er niet goed op kunnen reageren?
Reactie infoteur, 18-01-2013
Beste Rody, het kan inderdaad dat je er niet goed op reageert. Alhoewel het een onschuldig middel is zijn er een aantal situaties waarin het niet genomen moet worden. Het eten van lijnzaad dient gepaard te gaan met veel water drinken. Als je er buikpijn van krijgt moet je het niet meer eten. Het moet een uur worden ingenomen voor eventueel medicijngebruik omdat het de werking van medicijnen kan verminderen. Bij obstructie van de slokdarm of maagdarmkanaal moet lijnzaad niet gegeten worden en evenmin bij mogelijke blindedarmontsteking, darmverlamming en de ziekte can Crohn. Ook aan bedlegerige patiënten en zwangere vrouwen mag geen lijnzaad worden gegeven.
Tom008