De geneeskracht van munt
Munt is een heerlijk fris en gezond kruid dat we vooral kennen van de verse muntthee. Je kunt ook gedroogde munt gebruiken om thee van te zetten. Van gedroogde munt heb je minder nodig dan van verse munt voor een kopje thee. Dat komt omdat water de smaakstoffen van gedroogde bladeren beter opneemt dan van verse bladeren. Als je een theezakje met muntblaadjes 5 minuten laat trekken, smaakt het veel sterker naar munt dan wanneer je kwa gewicht veel meer verse munt in een theepot stopt.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Het ontstaan van munt
Volgens de Griekse mythologie is munt ontstaan uit jaloezie van een godheid. Pluto was de heerser van de onderwereld. De Griekse godin Persephone, de vrouw van de god Pluto had een vriendin. Deze vriendin heette Mintha. Ze waren goede vriendinnen maar Pluto wenste niet dat de twee zoveel samen met elkaar deden. Hij werd zeer boos op deze situatie en veranderde Mintha in een plant.
Munt in de oudheid
Munt was bij de oude Egyptenaren bekend. In de Middeleeuwen stond deze laag groeiende plant in elke kruidentuin omdat munt gezond bevonden werd. Munt werd gezien als een geneeskruid. Alleen de geur die ervan afkomt heeft al een antibacteriële werking. Munt stilt krampen in het darmstelsel. Van munt wordt menthol gemaakt, wat niet alleen een frisse smaakstof is maar in vroegere tijden werd gebruikt als genezende stof. Menthol werd gebruikt in een migrainestift of mentholstift waarmee je menthol op je hoofd kon aanbrengen. Hierdoor verdwijnen sommige vormen van hoofdpijn. Menthol werd ook gebruikt in combinatie met olie, ook pepermuntolie genaamd. Pepermuntolie werd gebruikt om jeukende huidziekten mee te genezen. Verkoudheid en griep werden genezen met menthol. De antibacteriële werking deed slijmvliesontstekingen verdwijnen. Menthol was vroeger ook een middel om slangen te verdrijven.
Bron: Miansari66, Wikimedia Commons (Publiek domein) Munt tegen misselijkheid en hoofdpijn
Misselijkheid gaat over zodra je mint ruikt. Hetzelfde geldt voor sommige hoofdpijnvormen. Als je mint over je voorhoofd en neus wrijft zul je kunnen merken dat de hoofdpijn verdwijnt. Wat de misselijkheid betreft zijn er veel reizigers die altijd een klein flesje mintolie op zak hebben. Ze ruiken eraan zodra er misselijkheid optreedt. Menthol geeft de maag rust. Dat geldt uiteraard ook voor het drinken van pepermuntthee of een op menthol gebaseerd snoepje.
Munt, goed voor de spijsvertering
Munt heeft meer invloeden op de spijsvertering dan alleen het rustig maken van de ingewanden. Het bevordert de spijsvertering. Het bevordert ook de werking van de speekselklier. Op deze manier worden enzymen geactiveerd die de spijsvertering bevorderen. Op deze manier worden de verschijnselen van
indigestie verzacht. Bovendien zorgt de antibacteriële werking ervoor dat de mond schoner wordt. Uiteraard zitten muntblaadjes in veel recepten voor
natuurlijke mondwaters.
Gesuikerde muntblaadjes
Vroeger werd er van vers muntblad een snoepje gemaakt door muntblaadjes te versuikeren. Men ging als volgt te werk. Eerst plukte men een stapel muntblaadjes en legde deze los in een schaal. Vervolgens brak men een ei en scheidde het eiwit van het eigeel. Het eigeel werd verder niet gebruikt. Het eiwit werd in een schaaltje gedaan waardoor men de muntblaadjes haalde. In een ander schaaltje stond poedersuiker. De in eiwit gedoopte blaadjes haalde men door het schaaltje poedersuiker. Op een bord liet men de blaadjes los van elkaar drogen.
Drinktips munt
Munt is lekker in vers drinkwater. Je kunt een kan water maken en er enkele verse muntblaadjes aan toevoegen. Ook de combinatie met
citroen en
limoen is mogelijk. Munt is de smaakmaker in theemixen. Wanneer je een kruid nodig hebt dat niet bijzonder lekker smaakt zoals
perzikkruid of
weegbree, kun je er munt aan toevoegen. Verse muntthee is lekker maar je hebt er relatief meer van nodig dan gedroogde munt. Wanneer je munt in de tuin hebt staan is het relatief eenvoudig zelf munt te drogen zodat je ook in de winter muntthee kunt drinken.
Eettips munt
Munt is een lekker fris kruid voor bij een pasta maaltijd of
aardappelvariatie. Het is een goed idee om munt niet mee te bakken of koken maar het vers op je bord te snijden en te mengen met je eten als je het op je bord schept. Je kunt dit groene kruid uiteraard ook over je eten heen strooien vlak voordat je gaat eten. Zo blijft een optimale geneeskracht bewaard. Als je munt mee kookt zul je merken dat de smaak kan gaan overheersen. Maak eens een muntsaus door water met munt te koken en dit al kloppende te gieten over een schaaltje bloem. De saus is gelijk klaar! Dit smaakt heel lekker over groenten zoals
bloemkool en
broccoli. Je kunt ook een
uitje met
knoflook fruiten en dat ook door het muntwater mengen, dan krijgt de saus nog meer smaak en je gebruikt alleen maar natuurlijke, verse smaakstoffen. In de Thaise keuken wordt munt door soepen gedaan. Doe eens wat munt en
rode peper door de soep om deze een Thais karakter te geven. Indiase raita is yoghurt met munt. Wanneer je gewone yoghurt met munt,
walnoten en
honing vermengt heb je een heerlijk dessert.
Lees verder