De geneeskracht van uien

De geneeskracht van uien Uien behoren in het dagelijkse menu. Ze zijn niet alleen een goed smaakgever aan allerlei gerechten maar ook erg gezond. Vele maaltijden die in de koekenpan worden bereid beginnen met het fruiten van een uitje. Vaak gebeurt dat in combinatie met het meebakken van knoflook. Uien kunnen ook rauw worden gegeten in een salade. Iedereen weet dat wat uitjes over een mayonaise heerlijk smaken. Daarnaast is het extra leuk om te weten dat uien een geneeskrachtige werking hebben. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Afrodisiac

Bij de oude Grieken was de ui bekend als afrodisiac. In die tijd lette men ook op de vorm van planten en de uienplant ontspringt rechtop uit de ui en komt kaarsrecht boven de grond te staan. Dat impliceert een goede werking voor een erotische belevenis. De theorie dat het uiterlijk van planten iets zegt over de medicinale werkzaamheid heet signatuurleer.

Geneeskruid

Ook in India is de ui al duizenden jaren een geneeskruid. In het antieke Egypte kregen de farao´s uien mee in een grafkamer zodat het makkelijker was de reis naar de volgende wereld af te leggen. De ui was een veelgeprezen en vaak gegeten groente in Egypte. In de traditionele Chinese geneeskunde worden uien gebruikt om angina, een pijngevoel in de borst, te bestrijden. Ook worden uien er gebruikt om bacterie-infecties, ademhalingsziekten(astma) en hoesten tegen te gaan. In Europa werd de ui millennia geleden al gebruikt tegen deze ziekten. Daarnaast is de ui een zeer goed middel om griep en verkoudheid te voorkomen.

Verstopte neus

Als iemand griep heeft en een verstopte neus dan is het goed on uienthee te drinken, rauwe ui te eten en een halve ui op het nachtkastje te leggen gedurende de slaap. De neus blijft dan open en je kunt goed ademhalen.

Polyfenolen in uien

In uien zitten relatief erg veel polyfenolen, meer dan in tomaten, wortels, paprika en ook meer dan in zijn directe familieleden uit de allium-categorie zoals prei en knoflook. Er zijn slechts zes groenten die meer polyfenolen bevatten. Twee daarvan zijn net als ui een allium: sjalotten en selderij. De andere vier zijn: spruitjes, peterselie, artisjokharten en broccoli. Uien bevatten zeer veel van het polyfenol quercetine.

Vitaminen en mineralen

Uien bevatten naast polyfenolen ook vitaminen en mineralen. Het bevat het meeste vitamine C. Verder zit er redelijk wat B6 en B11 in. Het bevat de mineralen molybdeen, mangaan en kalium. Ook bevat het uitje het aminozuur tryptofaan. In vergelijking met andere groente bevat de ui niet veel verschillende voedingsstoffen maar het aantal gezonde polyfenolen is zo hoog dat dit de geneeskracht van ui tot grote hoogten doet opzwepen.

Goed voor het hart

Uien hebben volgens wetenschappelijk onderzoek zich bewezen als zijnde goed voor hart en bloedvaten. Een ui eten verlaagt het risico op bloedklontering waardoor de kans op het krijgen van een hartaanval wordt verlaagd.

Botdichtheid

Uien hebben aangetoond dat ze van invloed zijn op de botdichtheid. Het voorkomt en bestrijdt broze botten. Uien zorgen dus voor stevige botten. Dat is waarschijnlijk extra goed nieuws voor vrouwen die de menopauze achter de rug hebben en die een grotere kans hebben op heupfracturen. Uien geven ook de heupgewrichten meer stevigheid.

Goed voor bindweefsel

De ui is goed voor het bindweefsel in het lichaam. Bindweefsel zijn vezels gemaakt uit eiwitten met de naam collageen en koolhydraten. Er is elastisch bindweefsel wat in bloedvaten, zenuwvaten en spieren zit. Ook zitten er elastische bindweefsels om organen zoals de longen en milt heen. Daarnaast zijn er meer stugge bindweefsels welke om de kapsels van organen en pezen zitten. De ui is dus niet alleen goed voor de botten, maar ook voor het weefsel tussen de gewrichten.

Ui gaat ontstekingsreuma tegen

Reumatoïde artritis is een ontstekingsreuma. De eigenschap dat de ui goed is voor de gewrichten en de kapsels tussen gewrichten zorgt ervoor dat de kans op reuma verkleind wordt. Uien kunnen ook andere ontstekingen in het lijf tegen gaan. Hiervoor is het vele sulfur dat de ui bevat verantwoordelijk. Onionin A is een sulfur dat macrofaag een cel die witte T-cellen ondersteunt en daarmee het immuunsysteem versterkt, zich beter kan ontwikkelen. Deze bijzondere polyfenol onionin A komt alleen in ui voor.

Quercetine in ui

De belangrijkste antioxidant in ui is quercetine. Deze polyfenol gaat de oxidatie van vetzuren tegen. Dat is de belangrijkste reden voor het feit dat uien preventief werken tegen kanker. De ui als antikankermedicijn is ruimschoots onderzocht door de wetenschap. Sommige kankers kennen een verminderd risico om ze te krijgen als je ze eens of tweemaal per week eet. Voorbeelden hiervan zijn strottenhoofdkanker, darmkanker en eierstokkanker. Voor mondkanker geldt dat uien dagelijks gegeten moeten worden om een significant kleinere kans op deze verschrikkelijke ziekte te krijgen. Rauwe ui past prima in een chemokuurondersteunend dieet.

Bacterie-infecties

Uien werken zeer goed tegen bacterie-infecties. De ui werd als medicinaal voedsel honderden jaren terug al gebruikt als ziekteverdrijver. Deze werking wordt door de wetenschap bevestigd. Ui wordt beschouwd als natuurlijk antibioticum. Rauwe ui heeft de eigenschappen om bacteriën in de mond te bestrijden. Cariës wordt door ui onschadelijk gemaakt en uien zijn ook goed tegen bacteriën die het tandvlees aantasten. Uien werken uitstekend voor je natuurlijke mondverzorging gaat toepassen. Gekookte, gebakken of gestoomde ui hebben het bacteriebestrijdende effect aanmerkelijk minder.

Eettips ui

Rauwe ui wordt meestal over een groene salade gedaan maar het kan ook gecombineerd worden met zelfgemaakte mayonaise. Rauwe uisnippers kun je op een boterham met pindakaas doen. Dat maakt de boterham heerlijk pittig en extra gezond. Uien kun je elke dag fruiten om ze samen met andere groenten op te eten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjesVerstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjesEen verstopte neus wordt veroorzaakt door een ontsteking van de slijmvliezen van de neus. Dit kan komen door allergie, v…
Tips tegen verkoudheidVerkoudheid is een onschuldige ziekte die vanzelf overgaat. Toch kan het erg vervelend zijn. Je hebt voortdurend een loo…
AardappelreceptenAardappelreceptenSteeds meer variatie in ons eetpatroon geeft ook meteen aan dat we, vanwege de multiculturele samenleving en het interna…
Recepten met gerookte uienRecepten met gerookte uienRoken geeft aan voedingsmiddelen een heerlijke rooksmaak. Iedereen kent wel gerookte vis- en vleessoorten zoals paling,…

Olijfblad of olijfbladextract voor je gezondheidOlijfblad of olijfbladextract voor je gezondheidIedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cho…
Blijf gezond met chlorellaBlijf gezond met chlorellaChlorella is een groen zoetwaterwier, dat nog niet een zo heel lang geleden zijn opwachting heeft gemaakt op de natuur v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=45
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bindweefsel
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Macrophage
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?art_id=866&fuseaction=art
  • Foto´s: Tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.