Verstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjes

Verstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjes Een verstopte neus wordt veroorzaakt door een ontsteking van de slijmvliezen van de neus. Dit kan komen door allergie, verkoudheid, griep, sinusitis of het overmatig gebruik van neussprays. Er zijn verschillende natuurlijke middeltjes voorhanden om een verstopte neus te verhelpen en te voorkomen.

Zuivelproducten en vet

Vermijd zoveel mogelijk de consumptie van zuivelproducten en voeding die zwaar op de maag ligt. Deze zullen de neus immers nog meer verstoppen. Geef de voorkeur aan groenten, fruit, smoothies en soep.

Uien

Eén van de bekendste natuurlijke middeltjes om een verstopte neus te verhelpen is het ruiken aan uien. Veel grootmoeders zullen hun zieke kinderen nog altijd aanraden om 's nachts een opengesneden ui op hun nachttafeltje te leggen.

Mosterdolie

Breng dagelijks voor het naar bed gaan een beetje rauwe mosterdolie langs beide neusgaten aan. Dit zal de neusgaten op natuurlijke wijze verwarmen en openen zodat de opgehoopte slijmen kunnen loskomen en wegvloeien.

Eucalyptusolie

Wrijf je voorhoofd dagelijks in met eucalyptusolie om je verstopte neus te verhelpen.

Kokosolie en gember

Verwarm een beetje kokosolie en gember en smeer hiermee je voorhoofd in. Laat minimum een uur intrekken en neem daarna een warm bad of een warme douche.

Warm bad of warme douche

De hete stoom die bij het nemen van een warm bad of een warme douche vrijkomt, zal een verstopte neus snel vrijmaken. Wil je je verstopte neus nog krachtiger verhelpen, dan kan je twee tot drie keer per dag met je hoofd over een kom heet water gaan zitten. Door een handdoek over je hoofd te leggen zorg je ervoor dat de stoom rechtstreeks op je neus zal inwerken.

Warme soep, thee en bouillon

Het drinken van warme soep, warme thee en warme bouillon is eveneens één van de meest bekende natuurlijke middeltjes om een verstopte neus te verhelpen.

Echinacea en cat's claw

Neem dagelijks echinacea en/of cat's claw van zodra je een verstopte neus voelt opkomen. Beide planten versterken het afweersysteem en zullen je verstopte neus in een mum van tijd weer vrijmaken. Echinacea en cat's claw kan je ook nemen om een verstopte neus te voorkomen.

Canadese geelwortel

Canadese geelwortel werkt direct in op de slijmvliezen en is dus ideaal om een verstopte neus te verhelpen.

Vitamine C en zink

Zowel vitamine C en zink versterken het afweersysteem. Ze zullen een verstopte neus niet alleen sneller verhelpen en vrijmaken, maar op lange termijn ook nieuwe symptomen voorkomen.

Plat liggen

Plat liggen zorgt ervoor dat je minder goed kan ademen en is dus niet aangeraden als je een verstopte neus hebt. Leg je hoofd daarom altijd zo hoog mogelijk, bijvoorbeeld door verschillende kussens op elkaar te leggen. Op die manier zal je verstopte neus zich tijdens de nacht gemakkelijker kunnen vrijmaken.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Verstopte neus: goed slapen als je verkouden bentVerstopte neus: goed slapen als je verkouden bentWanneer je verkouden bent en last hebt van een verstopte neus, kan dit vooral ís nachts voor problemen zorgen. Hoe kun j…
Verkoudheid genezenVerkoudheid genezenVerkoudheid is een infectie van neus en keel die veroorzaakt kan worden door meer dan 200 verschillende zeer besmettelij…
Natuurlijke middelen tegen hooikoortsNatuurlijke middelen tegen hooikoortsHooikoorts is een allergische ontsteking van de neusholtes. Het komt vooral voor in het najaar en de herfst wanneer er v…

Luizen natuurlijk bestrijden en verwijderenLuizen natuurlijk bestrijden en verwijderenLuizen hebben slechts 6 tot 10 dagen nodig om zich van eitje in volwassen luis te transformeren. Van zodra ze volwassen…
Wat te doen tegen tandpijn?Wat te doen tegen tandpijn?Wat te doen tegen tandpijn? Tandpijn is meestal te voorkomen door dagelijks flossen, tanden poetsen met fluor tandpasta…
Bronnen en referenties
 • The American Holistic Medical Association Guide to Holistic Health: Healing Therapies For Optimal Wellness.
 • Healing and Prevention Through Nutrition. Evita Ochel.
 • The Complete Guide to Holistic Cat Care. Celeste Yarnall & Jean Hofve.
 • Geneeskrachtige kruiden voor dummies. Christopher Hobbs.
 • Handboek natuurlijke gezondheid, natuurlijke geneeswijzen. Andrew Weil.
 • De taal der kruiden. Mellie Uyldert.
 • Compleet handboek van de natuurlijke geneeswijzen. Jane Alexander.
 • Natuurlijk pijn verlichten. Richard Thomas & Sjoukje Leegsma.
 • Het handboek voor een natuurlijke gezondheid. Mark Evans.
 • Geneeskrachtige planten en kruiden. Ute Kunkele & Till Lohmeyer.
 • Geneeskrachtige kruiden en planten. Elfrune Wendelberger.
 • Ayurveda en kruiden. Vasant Lad & David Frawley.
 • Praktische homeopathie. Claude Binet.
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.