Last van een verstopte neus?

Last van een verstopte neus? Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe ontstaat een verstopte neus? En wat kan je eraan doen?

Een verstopte neus

Bij een verstopte neus zijn de neusslijmvliezen opgezwollen. Dit kan komen door bijvoorbeeld een verkoudheid of een allergie. De neusslijmvliezen raken geïrriteerd en zwellen op.
Dit geeft vervelende klachten zoals:
  • verstopte neus
  • loopneus
  • hoofdpijn
  • benauwd gevoel
  • droge mond door het steeds door de mond ademen.

Een verstopte neus door een verkoudheid

Als men verkouden is heeft men vaak last van een verstopte neus. Vaak worden hiervoor neusdruppels of spray gebruikt (xylometazoline = otrivin etc.). Het verraderlijke van dit middel is dat het maximaal een week gebruikt mag worden (tenzij langer op doktersadvies). Wanneer het middel langer dan een week gebruikt wordt, heb je kans op zogenaamde rebound klachten. Dit houdt in dat de klachten (verergerd) terug komen, hierdoor gaat men het middel weer gebruiken en kom je in een vicieuze cirkel terecht (het is dan belangrijk om de cirkel te doorbreken hoe moeilijk dat ook is!).

Wat je kunt gebruiken bij een verstopte neus door een verkoudheid:

  • xylometazoline neusdruppels of spray (maximaal 1 week!)
  • zoutoplossing in de vorm van druppels of spray
  • stomen met heet water (er hoeft niks in)

* Eerste keus is stomen en een zoutoplossing aangezien dit het minst schadelijk is. Als de klachten niet verbeteren kan xylometazoline gebruikt worden. (xylometazoline is er in een volwassen dosering en kinderdosering, er kan dus altijd voor een kinderdosering gekozen worden!)

Een verstopte neus door een allergie

Als men allergisch is voor bijvoorbeeld pollen/huisstofmijt of huisdieren kan men ook last hebben van een verstopte neus. Ook nu is het neusslijmvlies geprikkeld. Als u steeds in dezelfde periode last heeft van een verstopte neus en niezen etc zonder dat u verkouden bent is het mogelijk dat u last heeft van een allergie. U kunt dan het beste contact opnemen met uw huisarts.

Wat je kan doen bij een verstopte neus door een allergie

Als u een verstopte neus heeft door een allergie kunt u hiervoor medicatie krijgen van uw huisarts. Het is niet aan te raden om neusdruppels of spray als xylometazoline te gebruiken aangezien dit maar een week gebruikt mag worden.

Lees verder

© 2007 - 2024 Laura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis, tuin en keukenmiddelen bij verkoudheidHuis, tuin en keukenmiddelen bij verkoudheidAls het weer ineens omslaat van warm naar koud zijn er veel mensen verkouden. Verkouden zijn is niets ernstigs, maar wel…
Neusklachten: symptomen en behandelingNeusklachten: symptomen en behandelingNeusklachten kunnen zowel acuut als chronisch zijn. Wanneer neusklachten onvoldoende behandeld kunnen worden om er defin…
Wat is een verkoudheid?Wat is een verkoudheid?Bijna iedereen heeft wel eens een verkoudheid opgelopen. Pijn in je keel, lopende neusen, veel hoestbuien en in sommige…
Verstopte neus: goed slapen als je verkouden bentVerstopte neus: goed slapen als je verkouden bentWanneer je verkouden bent en last hebt van een verstopte neus, kan dit vooral ís nachts voor problemen zorgen. Hoe kun j…

Vragen en antwoorden over transpiratieHet hele jaar door transpireren we, het ene seizoen iets meer dan het andere. Waarom transpireren we eigenlijk? Hoeveel…
Bronnen en referenties
  • Bron: service apotheek
  • Bron: ikzelf als apothekersassistente
Laura (36 artikelen)
Laatste update: 14-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.