Neusklachten: symptomen en behandeling

Neusklachten: symptomen en behandeling Neusklachten kunnen zowel acuut als chronisch zijn. Wanneer neusklachten onvoldoende behandeld kunnen worden om er definitief vanaf te zijn en dus steeds terugkeren, spreken we over chronische neusklachten. Mensen die een allergie voor iets hebben, zullen dan ook vaak chronische neusklachten ontwikkelen. Het is van belang om zoveel mogelijk prikkels die neusklachten kunnen veroorzaken te vermijden, toch is dit niet altijd mogelijk. Vaak moeten neusklachten dan ook aangepakt worden door een aangepaste neusspray. Soms is ook een operatie aangewezen.

Neusklachten

Door allergie

Veel mensen klagen doorheen hun leven weleens over een verstopte neus of hebben last van een loopneus. Wanneer men regelmatig terugkerende neusklachten heeft, kan er sprake zijn van een allergie. Mensen met een allergie lijden vaak aan volgende klachten:
  • Last hebben van niezen en een loopneus: zeer vaak hebben deze mensen een allergie voor sommige dieren (bv. katten en ruivende honden) en pollen.
  • Ook een allergie voor huisstofmijt kan een veroorzaker zijn van deze klachten.
  • Mensen met hooikoorts hebben dan ook vaak last van tranende ogen en moeten veel niezen.

Loopneus in combinatie met verstopte neus

Men kan ook last hebben van een loopneus, maar dan vaak in afwisseling met een verstopte neus: mensen die frequent aan een verkoudheid lijden, hebben vaak deze klachten.

Sinusitis

Ook personen die lijden aan sinusitis klagen vaak over een verstopte neus met (indien ontstoken en geïnfecteerd) groene en geelachtige afscheiding uit de neusholten.

Bloedneus

Naast een allergie kan men ook vaak lijden aan een bloedneus: bloedneuzen kunnen ontstaan doordat we per ongeluk iets tegen onze neus krijgen en hierdoor een bloedvaatje binnen onze neus openspat of doordat we plotseling van een zeer koude in een warme omgeving gaan begeven. Ook te lang in onze neus peuteren kan een bloeding veroorzaken.

Chronische neusklachten

Mensen die chronische neusklachten hebben zijn vaak overgevoelig voor prikkels. Het neusslijmvlies zal hierdoor sneller opzwellen en slijm produceren, wat er dus voor zal zorgen dat u ook sneller klachten zal ontwikkelen die zich uiten in: een loopneus, een verstopte neus, infecties etc... . In het geval van een bloedneus zullen we frequent een bloedende neus krijgen, omdat onze bloedvaatjes in de neus overgevoelig zijn. Zoals hierboven vermeld zijn mensen die een allergie hebben voor iets, of zwakkere bloedvaatjes in de neus, veel gevoeliger aan prikkels en zullen zij gemakkelijker chronische neusklachten ontwikkelen. Chronische neusklachten die maar niet behandeld geraken of niet deftig onder controle kunnen gehouden worden, kunnen in het ergste geval ook de uiting zijn van neuskanker.

Behandeling

Vermijd prikkels

Het is belangrijk om na te gaan wat juist de prikkels zijn die ervoor zorgen dat u meer last krijgt van u neusklachten. Als u weet waarvoor u bv. allergisch bent is het logisch dat u gaat proberen de prikkels die deze allergie veroorzaken te vermijden. Natuurlijk is het niet altijd eenvoudig om volledig 'prikkelvrij' te geraken. Mensen die bv. allergisch zijn aan pollen zullen hiermee in de zomer of lente toch ongewild in aanraking komen. Daarom zijn er medicijnen op de markt die ervoor zorgen dat u kan beschermd worden tegen u allergie. Denk er tevens aan dat roken een slechte invloed zal hebben op de neus en eventuele neusklachten kan verergeren.

Aangepaste neussprays

Zoals vermeld in het artikel van 'behandelingsmethodes bij hooikoorts' kan dit door een aangepaste spray of tabletten worden verholpen of tegengehouden. Meestal wordt er geopteerd voor een spray:
  • neusspray met corticosteroïden remt vervolgens de prikkelbaarheid van het slijmverlies en kan dus ook een goede manier zijn om deze overgevoeligheid tegen te gaan. Een bekende neusspray met corticosteroïden is Nasonex. Deze wordt ook vaak gebruikt ter bestrijding van hooikoorts.
  • Ook een xylometazoline-spray kan ervoor zorgen dat u neus na een tijd niet meer verstopt is. Xylometazoline is trouwens ook te verkrijgen in de vorm van neusdruppels.

Neus operatie

In het geval van een bloedneus die zeer vaak terugkeert en niet snel overgaat door middel van bv. aangepaste watjes die het bloeden doen stoppen, kan het handig zijn om een neusspecialist te raadplegen die deze gevoelige bloedvaatjes zal dichtbranden.

Radiotherapie gecombineerd met neusoperatie
De behandeling van tumoren van de neus en neusholten bij neuskanker werd reeds uitgelegd in het artikel over neuskanker. Zoals ook daar vermeld is de kans op neuskanker zeer klein.
© 2011 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Hooikoorst symptomenHooikoorst symptomenJammer genoeg komt het hooikoorts seizoen er weer aan, iets waar een groot deel van de bevolking last van heeft. Het iet…
Hooikoorts of allergische rhinitisHooikoorts of allergische rhinitisRhinitis is de term die gebruikt wordt als wetenschappelijke naam voor een ontsteking van de neusslijmvliezen. De bekend…
Medicijnen bij allergie: het gebruik en de werkingMedicijnen bij allergie: het gebruik en de werkingEen allergie is een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde stoffen met dikwijls nare klachten tot gevolg. Die stoffen kunn…

Capillaritis: roodbruine vlekken op benen, romp en armenCapillaritis: roodbruine vlekken op benen, romp en armenCapillaritis is een onschuldige huidaandoening. Het wordt gekenmerkt door lekkage van de kleine haarvaatjes in de huid,…
Bestrijd blaasontsteking met cranberriesBlaasonsteking is een veel voorkomend probleem en kan ontzettend vervelend zijn. Het komt vaak vooral voor bij jonge mei…
Bronnen en referenties
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBR5a.htm
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 28-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.