Medicijnen bij allergie: het gebruik en de werking

Medicijnen bij allergie: het gebruik en de werking Een allergie is een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde stoffen met dikwijls nare klachten tot gevolg. Die stoffen kunnen bijvoorbeeld zijn: stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, schimmelsporen, uitwerpselen van huisstofmijt, of bestanddelen van voedsel. Zij komen vooral via de luchtwegen of de huid naar binnen, bijvoorbeeld doordat de huid in contact komt met brandnetels, cosmetica, sieraden, schoonmaakmiddelen, huismijt of graspollen en boompollen. Andere mogelijkheden om allergieën te veroorzaken zijn een insectenbeet of iets bepaalds eten of bij bepaald medicijnengebruik.

Antihistaminica doorgaans afdoende

In veel gevallen wordt bij een allergie bloed afgenomen en onderzocht waarna de huisarts een advies geeft of medicijnen voorschrijft of doorverwijst naar een allergoloog. Afhankelijk van het bloedonderzoek zal de huisarts vaak kiezen voor een behandeling met antihistaminica omdat dit doorgaans afdoende werkt. Histamine is een stofje in het lichaam dat bloedvaten verwijdt waardoor allergieën een grotere kans krijgen. Die allergiemedicijnen zorgen ervoor dat histamine minder krachtig werkt. Bij last van de neus of de ogen bestaat het medicijn uit neusspray of oogdruppels. In andere gevallen is de vorm van de medicijnen een tablet of een capsule of een drankje.

Korte of lange tijd gebruiken

De duur dat de medicijnen gebruikt moeten worden hangt af van de ernst van de klachten. Bij een insectenbeet of iets eten wat allergie heeft veroorzaakt moet het gebruikt worden totdat de klacht is verdwenen wat meestal betrekkelijk kort is. Bij klachten die een lange tijd duren, bijvoorbeeld een allergie aan de neus of het oog, moeten de geneesmiddelen voor lange tijd worden gebruikt. De medicijnen helpen vaak al binnen een tot twee uur.

Bijwerkingen

Zoals bijna alle medicijnen kunnen geneeskundige middelen tegen allergie ook onbedoelde klachten geven wat bijwerkingen wordt genoemd. Maar deze bijwerkingen, zoals vermoeidheid of slapeloosheid, zijn in de regel niet ernstig en gaan binnen een tot twee weken over. Bij het stoppen met het medicijngebruik vanwege bijwerkingen moet altijd de arts worden gewaarschuwd.

Let op rijvaardigheid

Bij veel medicijnen wordt vermeld dat het de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Bij het gebruik is het van belang om te weten wat de effecten kunnen zijn alvorens op de motor of brommer te stappen of achter het stuur van een auto plaats te nemen. Ongeveer een op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Medicijngebruik is wat dit betreft te vergelijken met alcohol in het verkeer. Bij sommige geneeskundige middelen is de uitwerking zeer duidelijk door duizeligheid, slaperigheid of waziger zien. Andere middelen verminderen het reactievermogen zonder dat dit echt gemerkt wordt en er zijn medicamenten die onverschilligheid veroorzaken of de controle over de spieren verminderen.

Overzicht allergiemedicijnen

Er zijn veel soorten medicijnen voor het gebruik bij allergie met velen vooral werking als: blokkering van de aanmaak van histamine. Ze onderscheiden zich ook vooral doordat een bepaalde kwaal wel door het ene en niet door het andere medicijn wordt verminderd. Ook onderscheiden ze zich voor welk onderdeel van het lichaam ze zijn bedoeld zoals ogen, neus en huid.

Aerius

De werkzame stof in Aerius zorgt ervoor dat het lichaam minder hevig reageert op bepaalde voedingsmiddelen, huisdieren, stuifmeel of andere prikkels waarvoor iemand allergisch is.

Avamys

Door gebruik van Avamys worden de symptomen van de aandoening rhinitis verminderd. Tot die aandoening behoren last van jeuk in de neus of in de ogen, een verstopte neus of een loopneus, niesbuien en waterige of rode ogen.

Beconase

Beconase is een neusspray die er voor zorgt dat het neusslijmvlies minder heftig reageert op bepaalde prikkels. Het medicijn vermindert irritatie en zwelling van het neusslijmvlies.

Desloratadine

Desloratadine is een anti-allergiemedicijn dat er voor zorgt dat het lichaam minder hevig reageert op bepaalde prikkels omdat histaminereceptoren in het lichaam worden geblokkeerd. Het medicijn wordt gebruikt tegen allergische reacties op huisstofmijt, hooikoorts of sommige voedingsmiddelen.

Dymista

Dymista is een medicijn met twee componenten in één neusspray onder meer tegen een loopneus of verstopte neus. Het middel werkt snel waarbij reeds binnen een half uur vermindering van klachten optreedt.

Fexofenadine

Fexofenadine blokkeert de aanmaak van histamine. Klachten als benauwdheid, jeukende ogen of niezen verminderen door dit medicijn. Het werkt tevens tegen galbulten en huiduitslag.

Flixonase

Het medicijn Flixonase wordt voorgeschreven bij neusklachten als hooikoorts, allergie en langdurige of chronische ontsteking van het neusslijmvlies. De neusspray werkt ontstekingsremmend en kan overgevoeligheidsreacties tegengaan.

Grazax

Grazax wordt toegepast bij een allergie voor graspollen. Het medicijn bevat een allergeenextract van graspollen dat er voor zorgt dat het lichaam langzaam went aan deze stof. Daardoor zal het lichaam er minder snel op reageren.

Mizollen

Mizollen zorgt ervoor dat de aanmaak van de lichaamseigen stof histamine wordt geremd. Mizollen wordt gebruikt bij aandoeningen als hooikoorts, huisstofmijtallergie of een allergie met andere oorzaken.

Montelukast

De werkzame stof van Montelukast blokkeert de werking van leukotriënen en is daardoor een astmamedicijn. Het medicijn wordt gebruikt bij aandoeningen van de luchtwegen die gekenmerkt worden door symptomen als benauwdheid, hoesten en piepende ademhaling.

Nasacort

Nasacort is een neusspray die neusklachten verlicht die het gevolg zijn van een allergische reactie. Die neusklachten kunnen bijvoorbeeld zijn een loopneus, verstopte neus en jeuk of andere irritatie in de neus.

Nasonex

Nasonex zorgt er als ontstekingsremmende neusspray voor dat neusklachten als jeuk in de neus, loopneus, niezen en verstopte neus afnemen.

Neoclarityn

Door gebruik van Neoclarityn kunnen allergische reacties van het lichaam worden onderdrukt zoals huiduitslag, jeukende ogen en niesbuien. Het medicijn zorgt ervoor dat histaminereceptoren in het lichaam worden geblokkeerd.

Optilast

Optilast oogdruppels worden gebruikt bij oogklachten die het gevolg zijn van een allergische reactie met de symptomen rode, pijnlijke of tranende ogen en jeuk in de ogen. Die klachten komen dikwijls voor in combinatie met een loopneus verstopte neus en niesbuien.

Phenergan

Phenergan remt de aanmaak van histamine en wordt gebruikt bij allergie voor huisdieren, hooikoorts, huisstofmijtallergie of andere vormen van allergie. Het middel wordt soms ook gebruikt bij braken, misselijkheid en reisziekte.

Rapitil

Rapitil is een anti-allergiemedicijn voor het oog. Het medicijn vermindert oogklachten als jeuk in het oog, een waterig oog of gezwollen oogleden.

Rhinocort

Neusklachten als gevolg van langdurig ontstoken neusslijmvlies of hooikoorts kunnen bestreden worden met Rhinocort. Dit middel zorgt er onder meer voor dat neusklachten afnemen doordat de zwelling van het neusslijmvlies afneemt.

Rhinolast

Rhinolast neusspray remt de werking van histamine waardoor neusklachten worden voorkomen of verlicht. Het medicijn remt de werking van histamine.

Singulair

De werkzame stof in Singulair zorgt er voor dat symptomen als benauwdheid, hoest, of kortademigheid worden voorkomen of verminderen. Het wordt gebruikt bij astma en hooikoorts. Het medicijn kan ook worden gebruikt om een benauwdheidsaanval te voorkomen.

Tavegil

Tavegil wordt in tabletvorm geleverd en is een medicijn dat allergische reacties onderdrukt. Het wordt gebruikt bij acute eczeem, benauwdheid, galbulten, huiduitslag, jeukende ogen, loopneus en verstopte neus.

Telfast

Telfast is een medicijn dat wordt gebruikt bij chronische urticaria, hooikoorts, jeuk en ontstoken ogen en neusslijmvlies. Chronische urticaria (netelroos of galbulten) is een nare, jeukende huiduitslag die dikwijls een paar uur aanhoudt en ontstaat door prikkels die in gang gezet kunnen worden door infecties, inspanning, medicijnen, voeding en zon en zelfs door druk, kou en warmte op de huid.

Xyzal

Xyzal is een medicijn dat allergische reacties van het lichaam onderdrukt doordat histamine door de werkzame stof levocetirizine wordt geblokkeerd. Klachten met betrekking tot huid, oog, long en neus verminderen of verdwijnen door gebruik van dit medicijn.

Lees verder

© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Desloratadine: medicijn tegen allergische reactiesDesloratadine: medicijn tegen allergische reactiesBij een allergie reageert je lichaam overdreven sterk op prikkels. Meestal uit zich dit in niezen, snotterig zijn, rode…
Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Een allergie is een afweerreactie van je lichaam. Dit kan zijn bij overgevoeligheid voor bijvoorbeeld, sigarettenrook, h…
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Fluticason: tegen hooikoorts en ontstoken neusslijmvliesFluticason: tegen hooikoorts en ontstoken neusslijmvliesHet neusslijmvlies kan door verschillende oorzaken geïrriteerd raken, bijvoorbeeld door een allergie, hooikoorts, ontste…

Bultje op de neus: symptomen, oorzaak en behandelingBultje op de neus: symptomen, oorzaak en behandelingEen bultje op de neus kent vele mogelijke oorzaken. Bij een huidkleurig bultje of knobbeltje op de neus gaat het vaak om…
Dacryops: Goedaardige cyste in traanklier (traankliercyste)Dacryops: Goedaardige cyste in traanklier (traankliercyste)Dacryops is een zeldzame maar goedaardige aandoening waarbij de patiënt een met vloeistof gevulde cyste heeft in de traa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
  • http://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/allergie#welke-medicijnen-worden-gebruikt-bij-allergie
  • http://www.optimalegezondheid.com/alles-over-histamine/
  • http://www.dokteronline.com/allergie/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Allergie
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 18-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.