Fluticason: tegen hooikoorts en ontstoken neusslijmvlies

Fluticason: tegen hooikoorts en ontstoken neusslijmvlies Het neusslijmvlies kan door verschillende oorzaken geïrriteerd raken, bijvoorbeeld door een allergie, hooikoorts, ontsteking en een verkoudheid. Wanneer het neusslijmvlies langdurig ontstoken raakt, besluit de huisarts soms om het middel fluticason voor te schrijven. Het wordt ook voorgeschreven bij astma en COPD. Het medicijn behoort tot de bijnierschorshormonen en werkt ontstekingsremmend. Het vermindert de overgevoeligheidsreactie en de zwelling.

Allergie

Een mens kan allergisch worden voor vele dingen, zoals pollen, stuifmeel, huisstofmijt, schimmelsporen en huisdieren. Deze lichaamsvreemde stoffen worden ook wel allergenen genoemd. Het neusslijmvlies kan als gevolg hiervan ontstoken raken. Wanneer dit langer dan enkele weken ontstoken is of regelmatig terugkomt, wordt er soms het medicijn fluticason voorgeschreven. Het wordt ook voorgeschreven wanneer iemand veel klachten heeft of langdurig last heeft van een verstopte neus.

De werking

Het middel fluticason behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Het vermindert de overgevoeligheidsreacties, werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat de zwelling afneemt of wordt voorkomen. Na ongeveer een dag tot een week zullen de klachten minder worden. Het is dan wel van belang om de fluticason te gebruiken zoals de dokter of apotheker het heeft voorgeschreven.

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Klachten die horen bij een ontstoken neusslijmvlies zijn: een loopneus met waterig afscheiding, veel niezen, jeuk en een verstopte neus. De bijholten kunnen ook verstopt raken, bijvoorbeeld als gevolg van een verkoudheid. Dit kan erg hinderlijk zijn en het kan je ís nachts wakker houden. Indien het neusslijmvlies regelmatig ontstoken is of als je er langer dan enkele weken last van hebt, dan wordt er soms de neusspray fluticason voorgeschreven. De spray werkt ongeveer een dag en het kan wel tot een week duren voordat de klachten verminderen.

Hooikoorts

Bij hooikoorts is er sprake van een allergie van de neus en de ogen. Dit ontstaat als gevolg van een sterkte reactie van het lichaam op gras- of boompollen, vooral in het voorjaar. Het neusslijmvlies kan hierdoor ontstoken raken en dat geeft naast de eerder genoemde klachten ook rode en branderige ogen. Als de klachten niet zo ernstig zijn, is een snelwerkend anti-allergie middel meestal het beste om te gebruiken. Als de klachten steeds terugkomen, erg hevig zijn of het neusslijmvlies is voortdurend ontstoken, kan fluticason het juiste middel zijn. De werking houdt ongeveer een dag aan.

Astma

Mensen die lijden aan astma hebben soms een aanval waarbij ze erg benauwd zijn. Een astma-aanval ontstaat doordat bepaalde stoffen zoals rook en stof het slijmvlies van de luchtwegen prikkelen, waardoor deze opzwellen en samentrekken. Ook kan een aanval ontstaan als gevolg van lichamelijke inspanning. Fluticason wordt in sommige gevallen voorgeschreven om de ontsteking te remmen en de luchtwegen te beschermen. De luchtwegen worden minder gevoelig voor prikkelende stoffen. De kans op een astma-aanval wordt kleiner. Fluticicason zal een aanval niet stoppen, daarvoor is een ander middel nodig.

COPD (Chronische obstructieve longziekten)

Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd en beschadigd. Dit geeft klachten zoals benauwdheid en veel slijm ophoesten. Deze aandoening wordt vaak gezien bij mensen die jarenlang veel hebben gerookt. Fluticason remt de ontstekingen en de ademhaling wordt weer gemakkelijker. Fluticason zal een aanval van benauwdheid niet direct opheffen, maar het heeft wel een positief effect op de conditie van de longen. Na ongeveer 10 dagen zal de benauwdheid minder worden. Na een aantal maanden werkt het middel optimaal.

Bijwerkingen

Zoals geldt voor alle medicijnen, kunnen er naast het gewenste effect ook bijwerkingen ontstaan. De meest voorkomende bijwerking is een schimmelinfectie in de mond en keel. Dit komt omdat er een restant van het medicijn achterblijft. Andere bijwerkingen kunnen zijn: hoesten, keelpijn, neusbloedingen, vieze smaak of droge mond. Wat zou kunnen helpen is het spoelen van je mond na het inhaleren of anders inhaleren. De klachten kunnen overgaan zodra je gewend bent geraakt aan het medicijn. Mochten de klachten aanhouden of het is erg hinderlijk, neem dan contact op met de huisarts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Nasonex (mometason): Spray je allergie weg!Nasonex (mometason): Spray je allergie weg!Nasonex neusspray is een neusspray op basis van de stof mometason. Nasonex wordt toegepast bij allergische reacties en h…
Desloratadine: medicijn tegen allergische reactiesDesloratadine: medicijn tegen allergische reactiesBij een allergie reageert je lichaam overdreven sterk op prikkels. Meestal uit zich dit in niezen, snotterig zijn, rode…

Moyamoya (rookwolk) syndroom: vernauwing slagader hersenenMoyamoya (rookwolk) syndroom: vernauwing slagader hersenenIndien de slagaderwand in de hersenen dikker wordt, neemt de doorsnede af en een vernauwing ontstaat. Het kan leiden tot…
Acne, zo kom je er vanaf!Acne, zo kom je er vanaf!Het maakt je hopeloos en onzeker. Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Vervelende rode bultjes met pus e…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.