Acne, zo kom je er vanaf!

Acne, zo kom je er vanaf! Het maakt je hopeloos en onzeker. Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Vervelende rode bultjes met pus erin, het komt vaak voor in het gezicht of op de rug. Het zijn jeugdpuistjes en het wordt ook wel acne genoemd. De één heeft het erger dan de ander, maar 90% van de mensen heeft er wel ooit last van gehad. Vaak wordt acne veroorzaakt door hormonen. Maar toch kan jij er iets aan doen! Hier komen een paar handige tips die jij gemakkelijk thuis kan doen.

De pubertijd

Het kan je dagelijks onzeker maken en je weet niet wat je eraan kan doen. Juist, acne. Vooral in de pubertijd komt dit vaak voor, maar niet alleen in de pubertijd, ook volwassenen kunnen er last van hebben. Ongeveer 5% van de volwassenen heeft nog acne. Tijdens de puberteit gebeurt er van alles met je lichaam, hormoonveranderingen zorgen er vaak voor dat:
  • De talgkliertjes in de huid meer talg gaan aanmaken, meer talg is meer kans op acne.
  • De kliertjes verstopt kunnen raken door te veel talg en huidschilfers.
  • Er een mee-eter kan ontstaan, die vervolgens kan gaan ontsteken.

Dit is natuurlijk allemaal heel vervelend maar deze onderstaande tips kunnen jou helpen om je acne te verminderen, helemaal ervan af komen zal pas met de tijd komen. Maar dit gaat jou wel helpen!

Verzorging

Begin de dag met het wassen van je gezicht met lauw of koud water, veel meer is er niet voor nodig en droog natuurlijk je gezicht goed af met een schone handdoek.

Benzoyl peroxide, dit is een gel dat een effectieve werking heeft op acne, vaak wordt dit als eerste voorgeschreven door de dokter. Het doodt de bacteriën op de huid en zorgt ervoor dat de puistjes uitdrogen. Dit is echter een tijdelijke oplossing. Het helpt het puistje verdwijnen maar zorgt er niet voor dat er geen puistjes meer bijkomen. Met deze gel moet je ook oppassen dat het niet op kleding of haren vlekt.

Wat veel mensen niet weten is dat er op een kussensloop veel bacteriën op zitten. Verwissel daarom regelmatig je kussensloop!

Erg belangrijk is dat je je puistjes niet uitknijpt! Hierdoor komen er namelijk nog meer bacteriën bij en zorg je dat je littekens krijgt. Doe dit daarom niet!

Voeding

Vaak wordt er gezegd dat voeding geen invloed heeft op acne, dit is echter niet helemaal waar. Elk lichaam werkt anders, wat voor de één helpt hoeft voor de ander niet te helpen. Maar toch is het belangrijk om op je voeding te letten. Eet daarom drie keer per dag fruit en natuurlijk niet te vaak een vette hap. Want als jij gezond leeft, zal je dat ook uitstralen.

Drink 1,5 liter water per dag. Het is ook goed om twee keer per dag brandneteltheete drinken. Dit staat bekend om zijn zuiverende werking, deze thee kan je gewoon halen bij De Tuinen, Kruitvat en bij sommige supermarkten.

Je kunt ook grote klis, ook wel Arctium lappa genoemd, gebruiken. Dit zijn capsules die zuiverend werken voor het lichaam, naast zijn zuiverende werking staat het ook bekend om zijn ontsmettende werking. Deze capsules zijn te koop bij De Tuinen.

De meest effectieve oplossingen!

Ga naar de dokter! De dokter kan jou zalfjes of een recept voorschrijven die het meest effectief werken voor jou acne, of je wordt doorverwezen naar de dermatoloog en zij zijn natuurlijk een expert in het behandelen van huidaandoeningen!

De zon, het is niet het gezondste voor je huid maar het heeft een positieve werking op acne, het droogt de huid uit waardoor de acne tijdelijk verdwijnt.

Makkelijker gezegd dan gedaan, probeer er goed mee om te gaan en leer het te accepteren. Als je een meisje bent kan je je zelfvertrouwen een boost te geven door je acne te bedekken met een laagje foundation, let hierbij wel op dat het geen vloeibare foundation moet zijn. bijv. een mousse of poeder werkt goed. Het verstopt je poriën niet goed, doordat deze foundation dik is. Vergeet natuurlijk niet om je gezicht hierna goed te reinigen!

Tot slot

Het feit dat acne goed te behandelen is, kan als een troost werken. En je bent niet de enige die dit heeft, dus kop op!
Heel veel succes!
© 2014 - 2024 Snatalie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes tegen puistjesHuismiddeltjes tegen puistjesJeugdpuistjes, ook wel acne vulgaris genoemd, zijn vervelende ontstekingen van de talgklieren en komen vooral op de gezi…
Jeugdpuistjes: Feiten, fabels en wat wel en niet te doenJeugdpuistjes: Feiten, fabels en wat wel en niet te doenAcne vulgaris, oftewel jeugdpuistjes, is een veelvoorkomende aandoening die bij de meeste mensen tussen de twaalf en ach…
Wat te doen bij jeugdpuistjes (Acne)?Wat zijn jeugdpuistjes? Jeugdpuistjes, ook wel Acne genoemd, is een ontstekingsreactie binnenin een talgkliertje. Jeugdp…
Acne: behandelen en bestrijden van jeugdpuistjesAcne: behandelen en bestrijden van jeugdpuistjesVeel jongeren hebben last van jeugdpuistjes. Deze jeugdpuistjes ontstaan door een te veel aan talg. Daardoor kan de acne…

Fluticason: tegen hooikoorts en ontstoken neusslijmvliesFluticason: tegen hooikoorts en ontstoken neusslijmvliesHet neusslijmvlies kan door verschillende oorzaken geïrriteerd raken, bijvoorbeeld door een allergie, hooikoorts, ontste…
Boulimia nervosa: dwangmatig veel etenBoulimia nervosa: dwangmatig veel etenIn het lichaam heerst normaal een gunstige balans tussen de neurotransmitter serotonine met orexine, waarmee de lust aan…
Snatalie (2 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.