Jeugdpuistjes: Feiten, fabels en wat wel en niet te doen
Acne vulgaris, oftewel jeugdpuistjes, is een veelvoorkomende aandoening die bij de meeste mensen tussen de twaalf en achttien jaar in mindere of meerdere mate voorkomt. Hoewel jeugdpuistjes op zich onschuldig zijn, kan de persoon die ze heeft er veel last van hebben. Vooral de mentale impact kan grote vormen aannemen. Iemand kan door de acne erg onzeker worden en sociaal contact gaan vermijden uit schaamte. Het is dan ook goed om te weten dat jeugdpuistjes vanzelf weer verdwijnen en dat er dingen zijn die je zelf kunt doen om de ernst ervan te verminderen en te behandelen.
Hoe ontstaat acne?
Acne ontstaat door verstopping van de talgklieren. Er kunnen hierdoor ontstekingen ontstaan. Doordat in de puberteit de productie van androgene hormonen toeneemt, worden de talgklieren groter en gaan meer en dikkere talg produceren. Hierdoor neemt de kans op verstopping van deze klieren toe. Verder is er sprake van een overgroei aan bacteriën, waaronder de Proprionibacterium acnes. Deze leeft van talg en wanneer een talgklier verstopt is, vermenigvuldigt deze zich, waardoor er ontstekingen kunnen worden veroorzaakt.
Welke factoren zijn van invloed op jeugdpuistjes?
De een heeft duidelijk meer last van jeugdpuistjes dan de ander. Dit komt mede doordat de aanleg voor acne genetisch bepaald is. Hadden jouw ouders vroeger last van acne? Dan is de kans groter dat jij hier ook last van zult krijgen. In de periode voor de menstruatie vinden hormoonschommelingen plaats. Hierdoor kan het zijn dat je rond deze tijd meer last hebt van puistjes. De leeftijd speelt ook een belangrijke rol. In deze puberteit neemt de productie van talg en hormonen toe, waardoor de kans op acne vergroot. Ook kunnen bepaalde medicijnen de acne verergeren. Voorbeelden hiervan zijn middelen tegen epilepsie en hormooncrèmes.
Welke factoren hebben geen invloed jeugdpuistjes?
Er doen veel verhalen de ronde over waar je puistjes van zou krijgen. Zo zou je als je je te weinig wast puistjes krijgen en het eten van chocolade of patat zou een grote boosdoener zijn. Onzin! Jeugdpuistjes krijg je niet van:
- Het eten van vet voedsel
- Een slechtere hygiëne
- Besmetting
- Seksuele gewoonten, al dan niet met jezelf
Er is nooit wetenschappelijk bewezen dat de bovengenoemde punten invloed hebben op het ontstaan of de verergering van acne.
Wat kun je zelf doen als je acne hebt?
Je kunt zelf je gezicht voorzichtig reinigen met lauwwarm water. Dep bij het afdrogen voorzichtig met een handdoek droog en ga niet wrijven. Verder is het raadzaam om op te passen met make-up. Als je toch make-up wilt gebruiken, neem dan make-up op waterbasis en verwijder het aan het eind van de dag met eveneens met lauwwarm water. Bij de drogist zijn er middelen zonder recept tegen acne te verkrijgen. Controleer of het middel dat je wilt gebruiken benzoylperoxide bevat. Deze stof heeft een remmende werking op de bacterie die een rol speelt bij het ontstaan en verergeren van jeugdpuistjes. Ook vermindert dit middel de vorming van plakken oude huidcellen.
Wat moet je vooral niet doen als je acne hebt?
Eraan zitten. Het helpt je niet om de puistjes uit te knijpen. Door de druk die je uitoefent bij het uitknijpen, vergroot je de kans dat de ontsteking zich verder uitbreidt waardoor het alleen maar erger wordt. Ga ook je gezicht niet schuren of scrubben. Ook dit heeft namelijk een averechts effect. Ga niet diëten. Voedingsmiddelen hebben geen invloed op acne, dus dit heeft geen zin.
Acne en een bezoek aan de huisarts
Wanneer je het idee hebt dat de acne ernstige vormen aanneemt, ga dan naar de huisarts. Er zijn verschillende soorten antibiotica, zoals erythromycine cutaan, clindamycine cutaan en oraal te gebruiken antibiotica die kunnen worden voorgeschreven om de ontstekingen in de huid te onderdrukken.