Bestrijden van puistjes

Hoe kom ik van mijn puistjes af? In dit artikel staan een aantal handigen tips hoe je van je jeugdpuistjes af kan komen. En een klein stukje hoe puistjes nu eigelijk ontstaan.

Puistjes ontstaan door verschillende factoren:

 • de werking van de talgklieren en de samenstelling van de talg
 • de opbouw van de wand van het follikelkanaal
 • de invloed van de hormonen
 • de invloed van de bacteriën, die altijd in het haarzakje en de talgklieren aanwezig zijn.

Als een van deze factoren ontbreekt, zal je ook minder last krijgen van puistjes. Hoe ontstaat een jeugdpuistje? De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg, ze worden ook dikker van samenstelling. Als er teveel talg wordt geproduceerd, kan de talg zich ophopen en kan de talgklier verstoppen. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Manieren om van je puistjes af te komen

Niet alle manieren zullen even goed bij iedereen helpen, het zijn tips, bij de een werkt de ene manier beter dan bij de ander.
 • Smeer er tandpasta op, bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat en 's morgens is hij ingedroogd.
 • Zonlicht heeft meestal een gunstig effect op acne. Het ultraviolette licht dat van de zonnestraling afkomstig is, zorgt er namelijk voor dat de uitvoergangen van de talgklieren beter openblijven. Verder maakt het de talg wat dunner, waardoor deze minder stagneert in het follikelkanaal, en werkt het bacterieremmend.
 • Smeer voor het slapen gaan zinkzalf op de pukkel en de volgende dag is het uitgedroogd.
 • Voor puistjes is het belangrijk om ze schoon/bacterie vrij te houden. Ga er met een klein beetje alcohol over (bijv. ecinacea force op keukenrolpapier) en maak daar je puistjes/gezicht mee schoon.
 • Koop bij de drogist biergist tabletten, want deze werken bloedzuiverend, helpt daarom ook bij wratten.
 • Jeugdpuistjes: Zodra je puistje op ziet komen dan dep je er een druppel echinaforce op. Liefst paar maal per dag. Inlaten drogen en het puistje komt niet eens meer op.
 • Maizena met water mengen en dit op de puistjes smeren even laten intrekken en daarna met lauw water afspoelen en dit een paar dagen herhalen.
 • De gel van aloë-vera plant diverse keren per dag over de puist(en) wrijven, let wel op kleding, aloë geeft blijvende vlekken, maar helpt fantastisch tegen puistjes!
 • Doe voor het slapen gaan wat trekzalf op je puistje, dan is ie de volgende dag super rijp en zo dus direct weg zonder grote wonden te krijgen doordat je er te vroeg aan gaat zitten.
 • Tea-tree olie helpt ook erg goed tegen puistjes. Je gezicht goed reinigen en dan die olie op je puistje doen.
 • Bij last van puistjes was dan regelmatig je handen met zeep want de grootste bron van bacterieen zijn je handen en zonder dat je het weet zit je veel aan je gezicht.
 • Benzac. Voor het naar bed gaan een op het puistje en de dag erna is er al bijna niets meer van te zien. In verschillende doseringen te krijgen, maar de minst sterke is waarschijnlijk al goed genoeg.
© 2007 - 2024 Nib0r, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…
Puistjes en chocoladePuistjes en chocoladeEr wordt altijd gezegd dat je moet oppassen met het eten van chocolade, want je krijgt er puistjes van. In hoeverre klop…
Puistjes bestrijdenPuistjes bestrijdenAcne of puistjes komt meestal voor bij jongeren, sommigen krijgen het en sommigen niet. Acne kan je niet voorkomen en ko…
Hoe raak je snel je puistjes kwijt?Hoe raak je snel je puistjes kwijt?Het is waar dat de behandeling van puistjes of acne een zaak is van geduld en volhouden, maar soms heb je daar geen tijd…

(antiroos) ShampoosEr zijn tegenwoordig zó ontzettend veel verschillende soorten shampoo. Niet alleen wordt er onderscheid gemaakt tussen s…
Nib0r (3 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.