Nasonex (mometason): Spray je allergie weg!

Nasonex (mometason): Spray je allergie weg! Nasonex neusspray is een neusspray op basis van de stof mometason. Nasonex wordt toegepast bij allergische reacties en hooikoorts. De neusspray Nasonex onderdrukt de lichamelijke reacties die op kunnen treden bij ontstekingen en infecties. Nasonex is een neusspray die voorgeschreven wordt aan mensen met een allergie, hooikoorts en neuspoliepen. Nasonex is een geneesmiddel dat als werkzame stof mometason bevat. Mometason is een zogenaamde corticosteroïde, een chemische variant van een natuurlijk afweermiddel van ons lichaam, de bijnierschorshormonen. Corticosteroïden onderdrukken diverse lichamelijke reacties die op kunnen treden bij ontstekingen en infecties.

Wanneer mometason in de vorm van de neusspray Nasonex (nasaal) toegediend wordt helpt het ons lichaam om te gaan met de ontstekingen die op kunnen treden in geval van allergie. Nasonex kan toegepast worden bij seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden allergische ontstekingen van de neus.

Wat is een allergische reactie?
Bij een allergie reageert het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof (dit worden allergenen genoemd) die an sich helemaal niet schadelijk hoeft te zijn. Wanneer de allergenen via de huid en de luchtwegen het lichaam binnen komen probeert het immuunsysteem deze stoffen onschadelijk te maken. Dit gaat gepaard met diverse klachten, waaronder:
  • Loopneus
  • Tranende ogen
  • Benauwdheid
  • Jeuk
  • Diarree

Wat doet Nasonex?

Wanneer we ergens allergisch voor zijn raakt het slijmvlies van de neus dikwijls ontstoken. Veelvoorkomende klachten hierbij zijn een loopneus, veelvuldig niezen, een verstopte neus en in sommige gevallen ook irritatie van de oren, keel en ogen. Nasonex neusspray kan toegepast worden wanneer het neusslijmvlies langdurig ontstoken is. Nasonex neusspray werkt ontstekingsremmend, vermindert de zwelling van het neusslijmvlies en vermindert de overgevoeligheidsverschijnselen.

Werkingsduur

Nasonex neusspray werkt gedurende ongeveer één dag. Wanneer je voor het eerst begint te sprayen duurt het één tot twee dagen voordat je gaat merken dat de verschijnselen van de allergie afnemen. Wanneer je de neusspray wilt gebruiken om de verschijnselen van hooikoorts te bestrijden kan je het beste vier weken voor de start van het hooikoortsseizoen reeds beginnen met het sprayen van mometason.

Bijwerkingen van Nasonex

Zoals elk geneesmiddel kan Nasonex niet nkel effect hebben op de ziekteverschijnselen, maar ook op andere lichaamsfuncties. Bijwerkingen komen bij circa 10% van de gebruikers voor. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
  • Hoofdpijn
  • Verandering van het neusslijmvlies (door, geïrriteerd gevoel)
  • Mensen met groene staar of glaucoom kunnen een verhoogde oogboldruk constateren
  • Mensen met myasthenia gravis (een spierziekte) kunnen last krijgen van dubbel zien en een hangend bovenste ooglid

Kosten en verkrijgbaarheid van Nasonex neusspray

Nasonex neusspray wordt vergoed door de basisverzekering. Een flesje neusspray kost circa 12. Nasonex is uitsluitend op recept verkrijgbaar.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neusklachten: symptomen en behandelingNeusklachten: symptomen en behandelingNeusklachten kunnen zowel acuut als chronisch zijn. Wanneer neusklachten onvoldoende behandeld kunnen worden om er defin…
Medicijnen bij allergie: het gebruik en de werkingMedicijnen bij allergie: het gebruik en de werkingEen allergie is een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde stoffen met dikwijls nare klachten tot gevolg. Die stoffen kunn…
Verslaafd zijn aan neusspray; waarom en hoe kick je af?Het klinkt vreemd, verslaafd zijn aan neusspray, maar het komt vaker voor dan je denkt. In dit artikel alles over de ver…
De neusspray en zijn verslavingDe neusspray en zijn verslavingNeusspray voelt als een verademing voor mensen met een verstopte neus. Een neusspray kan ook een hele goede oplossing zi…

Burnout: behandeling van symptomenBurnout: behandeling van symptomenMensen met Burn-out verschijnselen kunnen dit aan de hand van de eerste signalen eenvoudig herkennen en bij het tijdig s…
ME: Wanneer je altijd extreem moe bent, heb je misschien CVSME is een aandoening, waarbij je langdurig extreem vermoeid bent. Mensen met ME hebben echter ook een veelvoud aan ander…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.