ME: Wanneer je altijd extreem moe bent, heb je misschien CVS

ME is een aandoening, waarbij je langdurig extreem vermoeid bent. Mensen met ME hebben echter ook een veelvoud aan andere klachten zoals bijvoorbeeld spierpijn, gewrichtspijn, een verstoord slaappatroon, een slechte concentratie, hoofdpijn en voedsel allergieën. De oorzaak is vooralsnog niet bekend. ME kan enorm ontwrichtend zijn, omdat iemand met ME ontzettend ziek is, bijna niets meer kan en vaak ook nog eens tegen onbegrip in de directe omgeving aanloopt. Wat is ME voor ziekte?

Wat is ME ofwel Myalgische Encefalomyelitis?

ME is een chronische ziekte, die langdurige vermoeidheid veroorzaakt evenals een cluster aan bijkomende klachten, die niet door een andere medische conditie te verklaren zijn. De term ME staat voor Myalgische Encefalomyelitis. Myalgische staat voor "spierpijn" en encefalomyelitis betekent "ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg". Technisch gezien is dat niet wat er aan de hand is maar er bestaat veel dispuut in de medische wereld over wat deze aandoening nu precies wél is en wat de oorzaken zijn van de veelvoud aan klachten, die ermee gepaard gaan.

De diagnose wordt gesteld bij mensen, die aan een bepaalde set van symptomen (die kan variëren in aard, aantal en ernst) voldoen maar er is zelfs hier controverse over. De oorzaak wordt in veel richtingen gezocht en loopt uiteen van opeenhoping van toxische stoffen in het lichaam, virale infecties, auto-immuunreacties tot stress en burn-out. Feit is dat ME nog steeds een raadsel is voor de medische wereld.

De ziekte komt voor bij ongeveer 1 op de 300 mensen en komt relatief twee keer zo vaak bij vrouwen voor als bij mannen.

De term CVS of Chronisch Vermoeidheidssyndroom wordt vaak gebruikt door artsen maar dekt eigenlijk niet de lading van de ziekte, omdat er veel meer aan de hand is en de term suggereert dat het enkel om vermoeidheid gaat. De term ME wordt daarom bij voorkeur gehanteerd door veel mensen, die in de praktijk met deze aandoening te kampen hebben.

De belangrijkste symptomen van ME of CVS

Het belangrijkste symptoom is de aanhoudende en overweldigende vermoeidheid, die als extreem wordt ervaren en niet verbetert door rust of slaap. Activiteit leidt tot erger worden van de vermoeidheid; niet perse direct na een activiteit maar ook bijvoorbeeld de volgende dag.

Er zijn nog heel veel andere symptomen. Je hoeft niet aan alle symptomen te voldoen om de diagnose ME te krijgen. Naast vermoeidheid komen de volgende symptomen vaak voor:
 • Slechte concentratie
 • Slecht korte termijn geheugen
 • Moeite met coördineren van de gedachten
 • Moeite met het vinden van de juiste woorden
 • Desoriëntatie
 • Slaapproblemen (in- en doorslapen, overdag slapen, 's nachts wakker liggen)
 • Pijn (spierpijn, gewrichtspijn, pijn in botten, hoofdpijn)
 • Zere keel
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Voedselallergieën en intoleranties
 • Toegenomen gevoeligheid voor alcohol, geluid, licht en aanraking
 • Opgeblazen gevoel en andere stoelgangproblemen (misselijkheid, diarree, buikpijn, obstipatie, lucht)
 • Duizeligheid
 • Koorts
 • Transpireren
 • Slechte balans (omvallen)
 • Slechte coördinatie
 • Tremoren (trillen van armen of handen bijvoorbeeld)

Behandeling van ME ofwel het Chronisch Vermoeidheid Syndroom

Er bestaat geen echte behandeling voor ME. Voor de pijn wordt er met name gewerkt met pijnstillers en soms worden ook ontstekingsremmers voorgeschreven. Vaak wordt aanbevolen om supplementen te slikken, die zorgen voor verhoging van de weerstand en meer energie:
 • Multivitamines en mineralen
 • Antioxidanten
 • Q10
 • Magnesium
 • Colloïdaal zilver
 • Ginseng
 • Koninginnegelei (royal jelly)

Hoewel de vermoeidheid kan toenemen met inspanning, wordt regelmatig bewegen (bijvoorbeeld in het bos wandelen) wél aanbevolen, waarbij de eigen grenzen telkens met kleine beetjes kunnen worden opgerekt.

Qua voeding is het raadzaam om, als dat in de praktijk mogelijk is, biologisch te eten, suikers en alcohol te mijden en veel en veel verschillende groenten te eten.

Prognose van ME/ CVS

In de meeste gevallen is er sprake van een fluctuerend verloop. Soms zijn de symptomen tijdelijk erger en soms is er sprake van verbetering. De lange termijn vooruitzichten zijn variabel: Veel mensen genezen na 2 of 3 jaar, terwijl anderen ziek blijven en niet meer herstellen. De meeste mensen die herstellen stabiliseren op een lager niveau van functioneren dan vóór hun ziekte het geval was.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronisch vermoeidheidssyndroomChronisch vermoeidheidssyndroomIedereen is wel eens erg moe, maar mensen met een chronisch vermoeidheidssyndroom hebben het ieder moment van de dag. Le…
Veroorzaakt stress het chronisch vermoeidheidssyndroom?In het midden van de negentiende eeuw leed een snelgroeiend aantal patiënten aan een energietekort, aan verschillende vo…
Chronisch vermoeidheidssyndroom, altijd moeChronisch vermoeidheidssyndroom, altijd moeVermoeid zijn we allemaal wel eens of misschien wel vaker, maar zodanig dat je uiteindelijk nauwelijks tot meer kunt fun…

Nasonex (mometason): Spray je allergie weg!Nasonex (mometason): Spray je allergie weg!Nasonex neusspray is een neusspray op basis van de stof mometason. Nasonex wordt toegepast bij allergische reacties en h…
De beste manier om rugklachten te voorkomenRugklachten komen voor op alle leeftijden en in alle lagen van de bevolking. Dat we rechtop lopen in plaats van zoals vi…
Bronnen en referenties
 • Myalgic Encephalomyelitis (ME): Chronic Fatigue Syndrome
 • ME Factsheet (2009)
Reactie

A87, 11-01-2012
Probleem is gewoon een verstoring van het serotonine systeem ( politie agent van het lichaam), soms ook dopamine, enforfine en adrenaline etc. kunnen ook nog verstoord zijn!
En omdat je idd door drank nog een extra klap krijgt is drank af te raden (serotonine verstoorder).
Hoe kom je er van af? >. om de dag 5-10KM joggen (hart en longen moeten sowieso een stuk sterker) en liefst nog veel meer aan sport zoals fitness en de hele levensstijl veranderen > gezond eten.
Dan zijn de klachten zo weg… zelfde geldt voor winter-depressie (gebrek aan serotonine, wederom).

Tegenwoordig is iedereen gewoon LUI! Reactie infoteur, 03-04-2012
Het spijt me maar deze reactie raakt kant noch wal. Er is geen enkel bewijs dat ME veroorzaakt wordt door een verstoring van één of meerdere neurotransmitters in de hersenen. Drank is overigens wel af te raden en het is belangrijk om te blijven bewegen, zoals wandelen in het bos, ook als je je te moe voelt. Hoe lang ME aanhoudt is helaas moeilijk te voorspellen en het is helaas niet te genezen puur en alleen door beweging.

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 03-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.