Chronisch vermoeidheidssyndroom

Chronisch vermoeidheidssyndroom Iedereen is wel eens erg moe, maar mensen met een chronisch vermoeidheidssyndroom hebben het ieder moment van de dag. Lees in dit artikel meer over deze aandoening.

Inhoud


Chronisch vermoeidheidssyndroom

Chronisch vermoeidheidssyndroom is een aandoening die zelden voorkomt. Het is een aandoening waarbij je de hele dag door moe bent. In Nederland zijn er mogelijk 30.000 tot 40.000 mensen die aan deze aandoening lijden, en 1% van de wereldbevolking leidt eraan. Chronisch vermoeidheidssyndroom wordt ook wel 'ME' genoemd. Bij het verbruik van maar een klein beetje energie wordt je steeds meer vermoeider. Bijvoorbeeld een douche nemen of een trap lopen sloopt je. Eerst zeiden de doktoren dat het allemaal tussen je oren zat, maar na onderzoeken blijkt dat niet meer zo te zijn.

Symptomen

 • Geestelijk en lichamelijk vermoeid
 • Concentratieproblemen
 • Slaapproblemen
 • Depressieve gevoelens
 • Moeite met praten
 • Moeite met schrijven
 • Hoofdpijn/druk in het hoofd
 • Slecht zicht
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Slecht licht, geluid of geuren kunnen verdragen
 • Dove huid krijgen
 • Plotselinge allergie voor voeding
 • Darmproblemen

Werken

Je hebt een baan, maar het wordt allemaal heel vermoeiend. Je sociale contacten onderhouden gaat niet meer zo soepel als het moest zijn en het huishouden onderhouden is een ramp. Misschien kun je er aan denken om iemand in huis te nemen die de dingen van je overneemt, zoals bijvoorbeeld een huishoudster of een familielid/vriend.

Oorzaak

Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit hoe iemand deze aandoening kan krijgen. Het komt mogelijk door een retrovirus met de naam XMRV. In Amerika hebben ze mensen die het chronisch vermoeidheidssyndroom getest op het virus. Deze mensen bleken allemaal het virus XMRV bij zich te dragen.

Behandeling

Er is geen behandeling die de aandoening laat verdwijnen, maar er is wel een behandeling die de symptomen bestrijdt. Bij sommige mensen wordt er antidepressiva voorgeschreven. Voor andere is de behandeling: Een gezonde voeding, iedere dag een beetje beweging waar je niet moe van wordt, en voldoende rust nemen.

Medicatie

Helaas is er geen medicatie voor deze aandoening om je aandoening te verhelpen. Dit komt omdat ze niet weten wat de oorzaak is. Wel is er een medicijn waar je niet moe van wordt, maar waar je gemakkelijk in slaap valt. Dit is 'melatonine'.

Test

Klik hier om te kunnen testen of je het vermoeidheidssyndroom hebt.
© 2010 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronisch Vermoeidheids SyndroomHet centrale symptoom van het chronisch vermoeidheid syndroom is vermoeidheid. We kennen vermoeidheid die ontstaat bij i…
Onderzoek: CVS hangt samen met leefstijl of gebeurtenisOnderzoek: CVS hangt samen met leefstijl of gebeurtenisHet Chronisch Vermoeidheids Syndroom. Deze mysterieuze aandoening roept allerlei reacties op, van 'het zit allemaal tuss…
Chronische vermoeidheidssyndroomChronische vermoeidheidssyndroomChronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) wordt gekenmerkt door intense vermoeidheid en lichaamszwakte die niet verminderen…
Vermoeidheid, oorzaak en symptomenVermoeidheid, oorzaak en symptomenVermoeidheid kan ontstaan als gevolg van slaaptekort, door een onderliggende ziekte of aandoening of door inspanning. Ma…

Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Wat kun je doen tegen hoofdpijn?Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Dit kan erg vervelend zijn. Het kan zijn dat je hoofdpijn hebt omdat je ziek wordt/be…
Vitamine B12-tekort: symptomen, ADH en tekort aanvullenVitamine B12-tekort: symptomen, ADH en tekort aanvullenVitamine B12-tekort symptomen zijn bleekheid, algehele zwakte en vermoeidheid. Bij een vitamine B12-tekort kunnen mensen…
Bronnen en referenties
 • http://www.leefwijzer.nl/nieuws/read/7786/chronisch-vermoeidheidssyndroom-een-infectieziekte-/
 • http://www.klassiek-homeopaat.info/Artikelen/artikel-116.htm
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 21-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.