Chronische vermoeidheidssyndroom

Chronische vermoeidheidssyndroom Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) wordt gekenmerkt door intense vermoeidheid en lichaamszwakte die niet verminderen met slaap. De incidentie is 10 per 10000 vrouwen en 4 per 10000 mannen en de aandoening is ernstig, het zorgt voor een reductie van ongeveer 50% van de dagelijkse activiteiten. CVS is een nog slecht begrepen aandoening. Er is geen test om vast te stellen of iemand CVS heeft, de diagnose wordt gesteld door uitsluiting van andere ziektes. De huidige behandeling van CVS bestaat uit cognitieve gedragstherapie (CGT).

CVS

Chronisch vermoeidheidssyndroom wordt gekenmerkt door intense vermoeidheid die langer dan 6 maanden duurt. Het wordt geassocieerd met andere gerelateerde problemen zoals lichaamszwakte en vermoeidheid die makkelijk wordt geïnduceerd en niet wordt verminderd door een nacht slaap. De vermoeidheid wordt zo erg dat het een vermindering van 50% geeft van de dagelijkse activiteiten. De incidentie van CVS is 10 per 100000 vrouwen en 4 per 100000 mannen, de man vrouw ratio is 2/5. De gemiddelde leeftijd waarop patiënten CVS krijgen is 39. Kinderen krijgen maar heel zelden de diagnose CVS, hoewel bij kinderen en adolescenten wel vaak vermoeidheidsklachten hebben.

Diagnose

Er is geen diagnostische test om vast te stellen of iemand CVS heeft. De diagnose wordt gesteld door uitsluiting van andere ziektes die vermoeidheid kunnen veroorzaken. Voor iemand met CVS gediagnosticeerd wordt moet diegene aan drie criteria voldoen: ten eerste heeft de persoon ernstige chronische vermoeidheid voor minstens zes maanden, wat niet wordt veroorzaakt door inspanning of andere medische condities die voor vermoeidheid zorgen. Daarnaast hindert de vermoeidheid de persoon bij het werk en dagelijkse activiteiten. En ten derde heeft de persoon minstens vier van de acht volgende symptomen:
  • Malaise na inspanning die langer dan 24 uur duurt
  • Slaap die de vermoeidheid niet vermindert
  • Significante verlaging in korte termijn geheugen of concentratie, spierpijn
  • Pijn in de gewrichten zonder zwelling of roodheid
  • Hoofdpijn van een nieuw type, ernst of patroon
  • gevoelige lymfeklieren in de oksel of nek
  • Keelpijn die vaak voorkomt of terugkeert

Deze symptomen moeten pas na de vermoeidheid ontstaan zijn en langer dan zes maanden aanwezig zijn. De ziekte verloopt spontaan en het herstel is vaak incompleet. Mensen met CVS hebben vaak ook last van depressie.

Wanneer is het geen CVS?:
  • Als er een aandoening bekend is die voor de vermoeidheidsklachten kan zorgen
  • Bij ernstige depressie
  • Medicijnen die de vermoeidheidsverschijnselen verklaren
  • Bij een eetstoornis
  • Wanneer er misbruik wordt gemaakt van alcohol of andere verslavende middelen

Therapie

Omdat CVS een syndroomdiagnose is en er geen oorzaak voor de aandoening is, is behandeling lastig en bestaat vooral uit symptoombestrijding. De huidige behandeling van CVS bestaat uit cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit is een psychotherapie die nadruk legt op het veranderen van het gedrag en de gedachten die betrekking hebben op de klachten. Deze therapie is de best onderzochte behandelmethode voor CVS tot nu toe. Uit de studie van Prins et al. is gebleken dat CGT effectief is bij het behandelen van CVS. In de studie van de Lange et al. is aangetoond dat de grijze massa in de prefrontale cortex, die verminderd is bij CVS patiënten, significant is toegenomen na CGT. Daarnaast leidde CGT tot significante verbetering in gezondheidsstatus, fysieke activiteit en cognitieve prestaties. Daarnaast zijn er behandelingen die vooral bestaan uit symptoombestrijding zoals medicijnen om pijn en koorts te bestrijden of antidepressiva omdat CVS vaak samen gaat met depressie. Ook wordt er gebruik gemaakt van voedingssupplementen die het immuunsysteem en mentale functies kunnen verbeteren. De therapieën die er zijn, zijn symptoom bestrijdend maar zorgen er niet voor dat ze ziekte weg gaat. Omdat de oorzaak van CVS onbekend is, kunnen hiervoor ook geen therapieën worden ontwikkeld.
© 2014 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronisch vermoeidheidssyndroomChronisch vermoeidheidssyndroomIedereen is wel eens erg moe, maar mensen met een chronisch vermoeidheidssyndroom hebben het ieder moment van de dag. Le…
Rugpijn: de ziekte van Bechterew – symptomen en behandelingRugpijn: de ziekte van Bechterew – symptomen en behandelingDe ziekte van Bechterew is een aandoening aan de wervelkolom die rugpijn veroorzaakt. Lees meer over de oorzaak, symptom…
Arteriititis temporalis: symptomen, diagnose en behandelingArteriititis temporalis: symptomen, diagnose en behandelingWanneer u last krijgt van erge hoofdpijn, terwijl u dat niet eerder had en tegelijkertijd de slagaders vlakbij de ogen d…

Pijn in bovenrug: symptomen en oorzaken van hoge rugpijnPijn in bovenrug: symptomen en oorzaken van hoge rugpijnPijn in de bovenrug of hoge rugpijn is een veel voorkomende klacht. Wat zijn de mogelijke oorzaken van hoge rugpijn, hog…
Halsrib: nekhernia of zenuwbeknelling met pijnlijk, dove armHalsrib: nekhernia of zenuwbeknelling met pijnlijk, dove armZowel het hebben van een nekhernia als een halsrib kunnen vergelijkbare complicaties geven. Een gevoelloos, tintelend of…
Bronnen en referenties
  • Fernández, Alfredo Avellaneda, et al. "Chronic fatigue syndrome: aetiology, diagnosis and treatment." BMC psychiatry 9.Suppl 1 (2009): S1.
  • Gallagher, Arlene M., et al. "Incidence of fatigue symptoms and diagnoses presenting in UK primary care from 1990 to 2001." Journal of the Royal Society of Medicine 97.12 (2004): 571-575.
  • Shephard, Roy J. "Chronic fatigue syndrome." Sports Medicine 31.3 (2001): 167-194.
  • http://www.cdc.gov/cfs/case-definition/
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.