Arteriititis temporalis: symptomen, diagnose en behandeling
Wanneer u last krijgt van erge hoofdpijn, terwijl u dat niet eerder had en tegelijkertijd de slagaders vlakbij de ogen dikkig en gevoelig zijn, bestaat er een kans dat u lijdt aan arteriitis temporalis (ook wel reuzencel-arteriitis of RCA) genoemd.
Dit is een ontsteking van een slagader bij uw slaap. De ziekte treft doorgaans alleen mensen van boven de vijftig jaar.
Vrouwen lopen meer kans op het krijgen van arteriitis temporalis dan mannen. Meestal blijft de ontsteking beperkt tot een bloedvat, maar het kan ook aan beide kanten van het hoofd voorkomen
De belangrijkste symptomen
- Hevige hoofdpijn aan één of twee zijden van het hoofd
- Pijnlijke en gevoelige huid bij de slaap (vlakbij oog)
- Kaken doen pijn bij het eten
- Gezichtsvermogen gaat achteruit
- Wazig zicht
- Sliertjes of stipjes voor de ogen
- Vermoeidheid
- Afname van gewicht
- Pijn aan spieren
- Stijfheid
- Koorts
- Nachtelijke zweetpartijen
Gevolgen
Arteriitis temporalis is een ernstige ziekte. Slagaders bij de slapen raken ontstoken, vernauwen of slippen zelfs dicht. Wanneer de aandoening onbehandeld blijft, kan blindheid optreden of volgt er een andere vaatziekte, zoals een beroerte.
Reumatische ziektes
Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van arteriitis temporalis. Wel wordt de aandoening geschaard onder reumatische ziektes. Mogelijk bestaan er overeenkomsten met de ziekte spierreuma, ook wel bekend als polymyalgia rheumatica. Deze ziekte zorgt voor stijfheid en pijn aan onder meer schouders, nek, bovenarmen, rug, bovenbenen en heupen. Arteriitis temporalis en spierreuma kunnen ook tegelijkertijd voorkomen. Een overeenkomst is dat beide aandoeningen alleen mensen boven de vijftig jaar treft.
Diagnose
Voordat een arts aan onderzoeken begint, praat hij met u over de uw ziekteklachten. Via bloedonderzoek kan gekeken worden of er ontstekingen in het lichaam voorkomen. Daarbij kunnen de bloedbezinking en de hoeveelheid C-reactieve proteïne worden gemeten. Er is geen bloedtest die arteriitis temporalis aantoont. Bij een vermoeden van arteriitis temporalis voert een dokter een biopsie uit door met een naald weefsel uit het betreffende bloedvat te halen. Onder de microscoop kan worden beken of er sprake is van een ontsteking aan het betreffende bloedvat. Een arts voert ook een lichamelijk onderzoek uit en drukt daarbij onder meer op de slaap. Pijn daarbij wijst op arteriitis temporalis.
Behandeling
Arteriitis temporalis wordt behandeling met onstekingsremmers zoals prednison. Omdat deze medicatie voor bontontkalking kan zorgen zal een arts bij een hoge dosering ook recepten voor calcium, vitamine D en bisfosfonaat uitschrijven.
Vooruitzichten
De meeste patiënten met arteriitis temporalis genezen binnen een jaar. De klachten zijn dan ook meestal helemaal verdwenen. Wanneer de ziekte niet wordt behandeld, kan de bloedtoevoer naar vitale organen worden afgesneden, waardoor arteriitis temporalis dodelijk kan eindigen.