Nieuw kankercentrum VUmc in Amsterdam

Lang wachten op de diagnose behoort tot het verleden. Wie in onzekerheid verkeert over de vraag of hij kanker heeft wil zo snel mogelijk zekerheid. Dat is mogelijk in het VUmc, het nieuwe kankercentrum in Amsterdam. Dit centrum heeft voor het grootste deel van de patiënten binnen 48 uur een diagnose en behandelplan.

VUmc Cancer Centrum: nieuw kankercentrum

Steeds meer ziekenhuizen in Nederland openen kankercentra met gespecialiseerde zorg waarin patiënten snel een diagnose en behandelplan kunnen krijgen. Amsterdam had al het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en het AMC, en nu is daar sinds eind september 2011 het VUmc Cancer Center bij gekomen. In dit ultramoderne diagnose- en behandelcentrum is alles gericht op de wensen en behoeften van de patiënt.

Sneldiagnostiek

De werkwijze van dit gloednieuwe centrum heeft er alles mee te maken dat men de periode van onzekerheid waarin iemand zich bevindt die misschien aan kanker lijdt zo kort mogelijk wil houden. Voor wie in dit centrum komt worden alle onderzoeken die nodig zijn zoveel mogelijk op één dag gepland. Het betekent dat 80% van de patiënten een diagnose en plan van behandeling heeft binnen 48 uur. Men heeft dit kunnen realiseren doordat er per soort kanker is gekeken hoe de periode van onderzoek bekort kan worden. Het resultaat is dat voor 24 sooorten kanker deze werkwijze - sneldiagnostiek - toegepast kan worden.

Specialisten: goede samenwerking

De specialisten die voor het VUmc werken houden dicht bij elkaar hun spreekuren. Daardoor kan overleg over patiënten makkelijk tussendoor worden gedaan. Een spreekuur met meer dan één specialist kan ook snel geregeld worden.

Prettige omgeving

Er is bij het bouwen en inrichten van het VUmc op vele manieren rekening gehouden met de wensen van de patiënt. Doel hierbij is geweest dat deze zich zo prettig en ontspannen mogelijk kan voelen. Hiervoor is bij het ontwerp gebruik gemaakt van het Brightsite-principe, waarbij hoge lichte ruimtes zijn gecreeërd, met gebruik van natuurlijke materialen en vormen, in zachte kleuren. De inrichting van de lounge waar patiënten wachten bestaat uit aangenaam meubilair, zoals relaxfauteuils en comfortabele banken. Er heerst rust. Patiënten kunnen er beschikken over pc's, er is ook een daktuin. De gedachte hierachter is dat een omgeving die zoveel mogelijk stress verlagend werkt beter is voor het genezingsproces.

Extra voorzieningen

Naast de medische voorzieningen is er voorzien in extra behoeften waar patiënten gebruik van kunnen maken. Voorbeelden hiervan zijn
psychosociale zorg, spreekuren bij de fysiotherapeut of diëtiste. De patiënt kan een workshop huidverzorging krijgen.

Hoe is dit centrum tot stand gekomen?

Bij het ontwerp van het centrum is uitgegaan van de wensen van de patiënt. Hiervoor is onder patiënten uitgebreid onderzoek gedaan naar de vraag waar behoefte aan was. Het zal duidelijk zijn dat dit nogal wat heeft gekost. Hiervoor heeft de Vriendenloterij (vroeger: Sponsor Bingo Loterij) een bedrag van 19 miljoen euro bijgedragen, waarmee het grootste deel gefinancieerd kon worden. Ruim 100.000 mensen deden aan de loterij mee om dit doel te behalen.
© 2011 - 2024 Bartvanbuuren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Transseksualiteit: genderteamsTransseksualiteit: genderteamsEr zijn twee genderteams in Nederland. Het grootste genderteam vindt u in Amsterdam, in het VUMC. Daarnaast is er nog ee…
Wat is kanker? Zelden meer dodelijk in 2033?Wat is kanker? Zelden meer dodelijk in 2033?We weten allemaal dat kanker een heftige ziekte is, waar staat het woord kanker eigenlijk voor? De verschillende vormen…
nieuws uitgelichtToename huidkanker - mede door onverantwoord zonnenDe meest voorkomende soorten kanker zijn: borstkanker, darmkanker, huidkanker, longkanker, prostaatkanker. Opvallend is…
Meer mensen met HPV-keelkanker: feiten en adviezenMeer mensen met HPV-keelkanker: feiten en adviezenHet aantal mensen dat keelkanker krijgt in ons land is relatief gezien niet heel hoog, vergeleken bij andere vormen van…

Borstamputatie of mamma-amputatieBorstamputatie of mamma-amputatieEen borstamputatie wordt in de meeste gevallen uitgevoerd wanneer er sprake is van borstkanker. Wanneer de tumor niet te…
Arteriititis temporalis: symptomen, diagnose en behandelingArteriititis temporalis: symptomen, diagnose en behandelingWanneer u last krijgt van erge hoofdpijn, terwijl u dat niet eerder had en tegelijkertijd de slagaders vlakbij de ogen d…
Bartvanbuuren (15 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.