nieuws uitgelichtToename huidkanker - mede door onverantwoord zonnen
De meest voorkomende soorten kanker zijn: borstkanker, darmkanker, huidkanker, longkanker, prostaatkanker. Opvallend is de stijging van het aantal nieuwe patiënten met huidkanker. Naar verwachting zijn er in 2020 jaarlijks 70.000 nieuwe gevallen van huidkanker tegen 6.500 in 2000. Wat de meest agressieve vorm van huidkanker, melanoom, betreft: in 1990 kregen 1.554 mensen een melanoom, en in 2015 lag dat aantal op 5.887 en voor 2016 op 6.787 (volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Vrouwen de grootste groep
De grootste stijging is te zien in de groep vrouwen tussen de 20-40 jaar. Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat met name onder vrouwelijke twintigers en dertigers het aantal gevallen sinds begin jaren zeventig acht maal zo groot geworden. Onder mannen in deze leeftijdsgroep is het risico op huidkanker vier keer zo groot geworden.
Zonnebank
Vermoedelijk is de zonnebank een belangrijke oorzaak. Het KWF Kankerbestrijding is blij dat voor zonnestudio’s de leeftijdsgrens voor het gebruik van zonnebanken is gesteld op 18 jaar. “Je hebt zonlicht nodig, maar een kwartiertje per dag met je hoofd en handen in de zon is écht genoeg om voldoende vitamine D binnen te krijgen”, aldus de persvoorlichter van het KWF. Maar niet alleen zonnebanken zijn een belangrijke oorzaak. Ook de populariteit van zonvakanties en zonnebaden hebben bijgedragen aan de toename
Nascholing van huisartsen
De huisartsen zullen al met al nog bekwamer moeten worden in een vroegtijdige herkenning van huidkanker. Daarom organiseren de Mauritsklinieken, poliklinieken dematologie, nascholingscursussen voor huisartsen. Drs. René Lecluse, dermatoloog aan de Mauritskliniek te Nijmegen: "Het aantal huidkankerpatiënten zal alleen nog maar toenemen. In veel gevallen kan de huisarts een belangrijke rol spelen in de herkenning van huidkanker. Een goed gebruik van de dermatoscoop helpt hier enorm bij." (Dit instrument maakt het mogelijk om gepigmenteerde plekken, zoals (verdachte) moedervlekken beter te bestuderen en huidkanker te herkennen.)
Onderwerpen nascholing
In verband met de noodzaak van vroegtijdige herkenning is het gebruik van de dermatoscoop dus een belangrijk onderwerp bij de nascholing, maar ook ‘Psoriasis & Differentiaal Diagnose’ komt aan de orde. De nascholingen vinden plaats in diverse Mauritsklinieken in het land.
(www.mauritsklinieken.nl)
Verstandig zonnen
Ongeveer een derde van de Nederlanders heeft een huidtype dat een verhoogd risico op huidkanker met zich meebrengt. Verstandig zonnen is zeker voor die groep uiterst belangrijk. Maar het KWF weet ook dat meer dan de helft van de Nederlanders het risico onderschat en onvoldoende beschermende maatregelen neemt tegen de zon. Nogmaals de voorlichter van KWF Kankerbestrijding: “Je hebt zonlicht nodig, maar een kwartiertje per dag met je hoofd en handen in de zon is genoeg om voldoende vitamine D binnen te krijgen.”,
Vitamine D
Geregelde matige blootstelling aan zonnestraling is namelijk wel gewenst om in de vitamine D-behoefte te voorzien. Maar een kwartier is dus voldoende. Dat wil zeggen een kwartiertje in de zomer rond het middaguur voor mensen met een blanke huid. En dat met hoofd en handen; wie meer huid aan de zon blootstelt kan met minder toe. Mensen met een donkere huid, ouderen en mensen die weinig buiten komen zouden gebaat zijn bij iets langere zonblootstelling, omdat zij vaak een laag vitamine D-niveau hebben. Zij kunnen het vitamine D-niveau ook op peil brengen door supplementen te nemen. De Gezondheidsraad geeft hier richtlijnen voor. (www.gr.nl/nl/adviezen/naar-een-toereikende-inname-van-vitamine-d)
Welk vitamine D-niveau minimaal nodig is voor een gunstig effect op het kankerrisico is nog onbekend. Ook de invloed van lage winterse vitamine D-niveaus (vanwege een gebrek aan UV-straling van de laagstaande zon) is onbekend.
Lees verder