Verantwoord onder de zonnebank

Waarom is verantwoord onder de zonnebank zo belangrijk? Is het echt waar dat je huidkanker kunt krijgen van teveel zon? En hoe kan ik mijn huidtype vaststellen? In het koude Nederland heeft men wel eens behoefte aan wat extra zon, maar teveel zonlicht, en dus UV straling, kan nare gevolgen hebben. Alles om dit te voorkomen is te lezen in dit artikel over verantwoord zonnen.

Waarom verantwoord zonnen?

Waarom zou men verantwoord moeten zonnen? Men zou verantwoord moeten zonnen, omdat de zon niet alleen maar voor een lekker kleurtje kan zorgen. Teveel zonlicht kan zelfs huidkanker veroorzaken! Hoe dit komt? Dit komt doordat in zonlicht UV straling zitten. Deze straling kan ervoor zorgen dat de huid beschadigt raakt, tot huidkanker aan toe. Gelukkig heeft zonnen niet alleen maar negatieve effecten.

Het effect van zonnebanken

Onder de zonnebank gaan heeft zowel positieve als negatieve effecten. Natuurlijk zorgt zonnen voor een lekker kleurtje, maar zonnen kan ook kankerverwekkend zijn. Hier een aantal postieve en minder positieve kanten aan het zonnen.

Positieve effecten van zonnen

 • Bruin kleurtje
 • Goed tegen onzuiverheden
 • Werkt zeer licht onstekingsremmend bij puistjes
 • Goed voor het humeur (vooral in de winter)
 • Ontspannend

Negatieve effecten van zonnen

 • Kan de kans op huidkanker vergroten
 • Men verbrand makkelijker dan in de zon
 • Kans op huidirritatie zoals jeuk en bultjes

Bepaal eerst je huidtype!

Voordat men onder de zonnebank duikt, is het belangrijk om eerst je huidtype vast te stellen. Dit is bepalend voor hoelang er veilig gezonnen kan worden. Wanneer je hier over twijfelt is het aangeraden eerst advies te vragen bij een zonnestudio. Je huidtype bepaaldt hoelang je onder de zonnebank kan zonder te verbranden.

Huidtype één

De kenmerken van iemand met het eerste huidtype zijn: Lichte huid, vaak sproeten, rood of lichtblond haar en blauwe ogen. Verder verbrand de huid zeer snel en wordt deze maar matig tot niet bruin. Mensen die in deze categorie vallen moeten uitkijken met zonnebanken en kunnen snel teveel zonlicht incasseren. Raadpleeg bij twijfel altijd eerst een zonnestudio!

Huidtype twee

De kenmerken van iemand met huidtype twee zijn: Lichte huid, vaak blond haar in combinatie met blauw, groene of grijzige ogen. Deze huid verbrand minder snel dan iemand met huidtype twee. Een directe blootstelling van maximaal 20 minuten per dag is hierbij aangeraden. Ook hier, raadpleeg bij twijfel altijd eerst een zonnestudio!

Huidtype drie

De kenmerken van iemand met huidtype drie zijn: Licht getinte huid, donkerblond, bruin of zwart haar. Meestal in combinatie met bruine ogen en een huid die snel kleurt.

Huidtype vier

De kenmerken van iemand met huidtype vier zijn: Donkere huid, vaak mensen met een zwarte huid. De huid is vaak al bruin en kleurt zeer makkelijk. Mensen met dit huidtype zullen bijna nooit verbranden. Het is voor deze mensen dan ook eigenlijk niet nodig om te zonnebanken, gezien ze meestal toch al bruin zijn.

Belangrijke tips

Als afsluiter nog een aantal belangrijke tips:
 • Komt huidkanker voor in de familie? Ga dan niet onder de zonnebank!
 • Sluit je ogen tijdens het zonnen
 • Bouw het zonnen langszaam op, niet meteen te lang
 • Vraag om advies bij een zonnestudio
 • Luister naar je huid, gaat het irriteren, stop dan direct
 • Smeer je na het zonnen in met aftersun o.i.d.
 • Kijk uit, zonnen kan nare bijeffecten geven met sommige medicijnen, lees de bijsluiter
 • Geniet van de zon(nebank)!
© 2011 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van de zonnebankIn de media hoor je vaak alleen maar negatieve verhalen over de zonnebank: het is slecht voor je huid, zorgt voor vroegt…
Waarom is een zonnebank gevaarlijk?We horen steeds meer berichten in het nieuws dat zonnebanken gevaarlijk zijn. Wat is er nou zo gevaarlijk aan en kun je…
Verantwoord zonnen onder de zonnebankVerantwoord zonnen onder de zonnebankDe zonnebank is en blijft een populair apparaat, want we associëren de gekleurde huid met gezondheid en ontspannen zijn…
Veilig zonnen: waar je op moet lettenVeilig zonnen: waar je op moet lettenHet is algemeen bekend dat je op moet passen als je gaat zonnen en dat te veel zonlicht (UV-stralen) schadelijk kan zijn…

Hoe krijg je een goede nachtrust?Hoe krijg je een goede nachtrust?We slapen al snel te weinig, want het liefst proppen we 48 uur in één dag. Ook hebben we door stress soms problemen om i…
Hysterectomie: Het verwijderen van de baarmoederEen hysterectomie is een ingrijpende operatie waarbij de baarmoeder wordt weggenomen. De redenen hiervoor zijn erg diver…
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.