Hoe krijg je een goede nachtrust?

Hoe krijg je een goede nachtrust? We slapen al snel te weinig, want het liefst proppen we 48 uur in één dag. Ook hebben we door stress soms problemen om in slaap te komen. Een goede nachtrust is belangrijk voor ons lichaam en geest, want door een goede nachtrust functioneren we beter en zien we er ook nog eens beter uit. Daarom volgen hier een paar tips om lekker te slapen

Goed voor lichaam en geest

Een goede nachtrust is goed voor lichaam en geest. 'S nachts hersteld je huid en gaat de celvernieuwing twee keer zo snel. Ook wordt je geest opgefrist, doordat deze de dingen die je overdag hebt meegemaakt, tijdens het slapen verwerkt. Maar wist je ook dat genoeg slaap helpt voor een beter figuur? 'S nachts hou je het namelijk met gemak twaalf uur of langer uit zonder te eten, terwijl je toch calorieën verbrandt. Met een uur slapen verbrand je ongeveer 60 kcal. Dit betekend dat je met een nacht van 8 uur slapen, toch nog zo'n 480 kcal verbrand!

Ontspannende rituelen

Zorg ervoor dat je iedere avond rond het zelfde tijdstip naar bed gaat. Je lichaam went hieraan en zal om die tijd vanzelf moe worden. Blijf de volgende dag ook niet te lang in bed liggen, want dat verstoort je slaappatroon. Of je een ochtend- of avondmens bent ligt vast en is dus moeilijk te veranderen. Wel kunnen avondrituelen je helpen om makkelijker in slaap te vallen. Heel simpele dingen laten je lichaam weten dat het tijd is om naar bed te gaan, zoals bijvoorbeeld alvast je lunchpakketje voor de volgende dag klaar maken.

Een half uur voor het slapen gaan een boek lezen werkt ook goed. Lees wel liever iets eenvoudigs, in plaats van een heftige thriller. Vermijdt sowieso stressvolle bezigheden te hebben vlak voordat je gaat slapen, zoals een belangrijke afspraak, tot laat studeren of laat op de avond gaan sporten. Verder kun je beter niet met een volle maag naar bed. Drink liever warme melk of een kop thee. Lindebloesem, ijzerkruid, kamille en citroenkruid, zijn theesoorten die slaapbevorderend werken. Een warme douche of bad nemen, zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt en daarvan word je lekker slaperig. Een geurige lavendel douchegel of badschuim helpt ook om te ontspannen.

Stop met piekeren

Zorgen kunnen er aan bijdragen dat je niet goed in slaap komt of 's nachts steeds weer wakker wordt. Een goede tip om even niets aan je hoofd te hebben, als je wilt gaan slapen, is het bijhouden van een dagboek. Zo schrijf je je zorgen in één keer van je af. Stress gevoelens die je uit je slaap houden, kun je verminderen door aan het einde van de dag een to do- lijstje te schrijven. Op deze manier hoef je niet de hele nacht te onthouden wat je nog moet doen. Leg ook een kladblokje en pen op je nachtkastje. Dan kun je een nachtelijke geniale ingeving die je graag wilt onthouden opschrijven en weer lekker verder slapen.

Eten en drinken

  • Het is niet aan te raden om voor het slapen gaan veel dranken, als koffie, zwarte thee en cola te drinken. Deze dranken kunnen door de cafeïne die daar in zit, je slaap verstoren. Het beste is om na 16:00 deze nachtrust verstorende dranken te laten staan.
  • Een beetje alcohol, zoals een glaswijn voor het slapen gaan, kant het slapen wat makkelijker maken. Maar van te veel alcohol slaap je onrustig en wordt je 's nachts vaker wakker.
  • Eet laat op de avond geen grote hoeveelheden meer. Je lichaam draait dan overuren om het voedsel te verteren, waardoor je niet goed slaapt. Maar probeer ook te verkomen om met een honger- of dorstgevoel te gaan slapen. Dit komt je nachtrust ook niet tengoede.
  • Probeer 's avonds bovendien vet voedsel te mijden. Vet voedsel verteerd niet zo makkelijk en snel. Kies liever wat lichtere gerechten of snacks, zoals een rijstewafel of volkoren crackers.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jes1978, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste tips voor een goede nachtrustDe beste tips voor een goede nachtrustIedereen slaapt weleens slecht, maar sommige mensen hebben veel last van slaapproblemen. Regelmatige een verstoorde of s…
Ontspannen en beter slapen: 7 tipsOntspannen en beter slapen: 7 tipsEen goede en ontspannen nachtrust is voor ieder individu onmisbaar. Het is immers heel belangrijk om met de nodige energ…
Hoe sta je mooier op in de ochtend?Hoe sta je mooier op in de ochtend?We hebben het allemaal wel eens. Je staat op en loopt naar de spiegel en ziet jezelf, maar denkt bij jezelf ‘ben ik dat’…

Cholesterol goed of fout?Cholesterol goed of fout?We kennen het woord, we weten dat het met de aderen te maken heeft, maar veel mensen komen niet verder dan dat. Het heef…
Verantwoord onder de zonnebankWaarom is verantwoord onder de zonnebank zo belangrijk? Is het echt waar dat je huidkanker kunt krijgen van teveel zon?…
Jes1978 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.