Maak een eind aan vermoeidheid

Maak een eind aan vermoeidheid Iedereen is wel eens moe. Meestal wordt dit veroorzaakt door een nacht slecht slapen, een volle agenda of overbelasting doordat je net iets te fanatiek hebt gesport. Maar wat is er toch aan de hand als je je altijd moe voelt zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is. Hier lees je een aantal oorzaken van vermoeidheid en een aantal oplossingen om weer vol energie door het leven te gaan. Een moe gevoel na een drukke dag met een vol schema is heel natuurlijk. Maar als je ’s ochtens moe op staat of als je moe bent zonder dat daar een duidelijke reden voor is, kan er meer aan de hand zijn. Als je je altijd moe voelt, zelfs nadat voldoende rust hebt genomen, dan is het noodzakelijk om te onderzoeken wat de oorzaken van de overmatige vermoeidheid zijn.

Een meerderheid van de mensen denken dat veroudering verantwoordelijk is voor toegenomen vermoeidheid. Ze denken dat het natuurlijk is omdat vermoeidheid een onvermijdelijke factor, van het ouder worden is. Het is dus belangrijk te onthouden dat veroudering geen vermoeidheid veroorzaakt. Of je nu een tiener, een huisvrouw, een drukke zakenman, of een verzorgende opa bent, je kan je energie altijd verhogen, zelfs als je 80 jaar oud bent.

Oorzaken van vermoeidheid

Op de vraag: waarom voel ik me altijd zo moe? Volgt hier een lijst met oorzaken van een overmatige vermoeidheid.

 • Overmatig gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals diuretica, bloeddruk medicijnen en antihistaminica kunnen leiden tot vermoeidheid.
 • Overmatig gebruik van alcohol of drugs of veel roken is een veel voorkomende oorzaak van vermoeidheid.
 • Gebrek aan beweging of een pasieve levenstijl kan een vermoeid gevoel veroorzaken.
 • Vrouwen kunnen zich moe voelen tijdens de menstruatie, zwangerschap en overgang. Ook borstvoeding kan voor een verstoorde slaap zorgen en zo vermoeidheid met zich mee brengen.
 • Piekeren, zorgen, stress en angst kunnen zorgen voor slapeloosheid. Onvoldoende slaap leidt tot een verhoogde vermoeidheid overdag.
 • Ziektes zoals bloedarmoede, verschillende soorten kanker, nierfalen, hart- en vaatziekten, urineweginfectie, artritis of diabetes, kunnen leiden tot overmatige vermoeidheid. Het is dus belangrijk dat als je overmatig vermoeid bent, een huisarts te bezoeken.
 • Een veel voorkomende reden van oververmoeidheid is een ‘verkeerd dieet’. Zwaar eten voor het slapen gaan, het overslaan van het ontbijt of luch, het eten van junk food of fast food, leidt tot verstopping en een vitamine gebrek. Zodra het lichaam voedingstoffen te kort komt, kun je je moe en hongerig gaan voelen.

Vermoeidheid tegen gaan

Eenvoudige veranderingen in je levenstijl en dieet kunnen nuttig zijn om vermoeidheid tegen te gaan.

 • Zorg voor tenminste 8 uur slaap per nacht. Vermijdt late avonden en ga op tijd naar bed.
 • Meditatie of yoga oefeningen bestrijden stress en laten je beter slapen.
 • Gezonde voeding kan bijna alle vermoeidheidsproblemen oplossen. Het verbetert je spijsvertering en algemene gezondheid, dus zul je je vitaler gaan voelen.
 • Het eten van natuurlijke energie boosters, zoals banaan of dadels stimuleren je energiegehalte. Ook zijn er speciale supplementen verkrijgbaar om je energieniveau te verhogen.
 • Verhoog je lichamelijke activiteit. Regelmatige oefeningen zorgen voor energie en versterken je lichaam en geest.
 • Vermijdt alcohol, frisdrank en koffie. Drink veel water. Water ontdoet je lichaam van giftige stoffen en gaat uitdroging tegen. Ook stoppen met roken is goed voor meer energie.

Naar de huisarts

Heb je alle bovenstaande tips al geprobeert om je vermoeidheid tegen te gaan, maar voel je je nog steeds de hele dag moe? Bezoek dan de huisarts. Deze kan onderzoeken of de vermoeidheid geen andere oorzaak heeft en vervolgens een behandelplan instellen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jes1978, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronische vermoeidheid; van oorzaak tot behandelingChronische vermoeidheid; van oorzaak tot behandelingChronische vermoeidheid, vaak ook wel aangeduid als het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS), werd oorspronkelijk gebr…
Misselijk door vermoeidheid: symptomen en wat te doen?Misselijk door vermoeidheid: symptomen en wat te doen?Door vermoeidheid kun je jezelf zo verzwakt voelen dat je er misselijk van kunt worden. Misselijkheid en vermoeidheid zi…
Langer en gezond leven? Zes oorzaken van ziekte voorkomenLanger en gezond leven? Zes oorzaken van ziekte voorkomenDe grote oorzaken van ziekten zijn de aandoeningen Hyperaciditeit, Ontsteking, Oxidatie, Overbelasting van het stress-sy…
Wat veroorzaakt stress?Wat veroorzaakt stress?Wat is stress en waar komt het vandaan? De oorzaken van stress zijn soms moeilijk te bestrijden, omdat de niet iedereen…

Annimal Assisted TherapyAnnimal Assisted TherapyTegenwoordig is therapie met dieren in Nederland erg in opkomst. Bij deze therapie worden dieren als hulpverlener gebrui…
Gezondheid: SlapenGezondheid: SlapenVoor de een is het een hobby, voor de ander een noodzakelijk kwaad … maar voor iedereen geldt dat we niet zonder kunnen.…
Jes1978 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.