Annimal Assisted Therapy

Annimal Assisted Therapy Tegenwoordig is therapie met dieren in Nederland erg in opkomst. Bij deze therapie worden dieren als hulpverlener gebruik bij het helpen van een cliënt. Er wordt onder andere gewerkt met honden, katten, paarden en dolfijnen. Annimal assisted therapy is voor mensen met fysieke beperkingen maar ook voor mensen met geestelijke beperkingen. In dit artikel wordt de nadruk gelegd op dolfijn therapie.

Dolfijntherapie

Dolfijntherapie is een combinatie van drie verschillende soorten therapie; Animal Assisted Therapy, Aquatherapy en Family Therapy. Heeft de therapie eigenlijk succes en wat is het doel van de therapie?

Animal assisted therapy

Bij deze therapie zijn de dieren een erg belangrijke factor. Het werkt niet genezend maar het verandert kinderen voor een groot deel wel. De therapie wordt door een therapeut uitgevoerd die hulp krijgt van een dier. Voor deze therapie worden verschillende dieren gebruikt: katten, honden, paarden, vogels, konijnen en nog allerlei andere dieren.

Aquatherapy

Aquatherapy gebeurt geheel in het water. De therapie is vooral gericht op het psychische deel van de beperking. Het lichamelijke deel is echter ook erg belangrijk. Dit deel van de therapie ligt voornamelijk in de oefeningen zelf, (het lichamelijke, dus). Het psychische voordeel is daar ’t vervolg van.

Family therapy

Aan deze therapie werkt de hele familie mee. De therapie is in deze vorm wel gericht op het beperkte kind, maar door de familie erbij te betrekken zorgt het voor een langer resultaat en een effectievere werking ook ná de therapie. Doordat de familie erbij betrokken is, is er ook een extra stimulans. Family therapie kan ook inhouden dat de therapie is om de gehele familie te behandelen. Dit is alleen niet de therapie die word gebruikt bij dolfijntherapie dus daar wordt verder niet op ingegaan.

Dolfijntherapie

Dolfijntherapie is een combinatie van annimal assisted therapy, aqua therapy en family therapie. Door een combinatie van deze therapieën te gebruiken is er de grootste kans op een optimaal resultaat. Het verloop van de therapie en de onderdelen worden in de volgende delen van dit hoofdstuk behandeld.

De therapie

Wanneer de cliënten dolfijntherapie ondergaan, komen ze in aanraking met tuimelaars. Deze dolfijnsoort is erg vriendelijk, nieuwsgierig en niet bang om mensen te benaderen; dit vinden ze juist erg interessant. Tuimelaars zijn intelligente dieren en leergierig. Hierdoor leren ze makkelijk bepaalde dingen aan tijdens trainingen. Dit allemaal maakt de dolfijnen geschikt voor de therapie.

Tijdens de therapie leren de cliënten een aantal gebaren die er voor zorgen dat de tuimelaar een bepaalde handeling vertoont. Dit vindt de cliënt leuk om te zien, de handeling van de dolfijn is als het ware een soort beloning voor de cliënt, doordat de cliënt bijvoorbeeld een bepaalde vraag stelde aan de tuimelaar of een bepaald gebaar maakte.

Door deze interactie tussen dolfijn en de cliënt en de controle die de cliënt krijgt over het dier, kunnen bepaalde vaardigheden van de cliënt langzaam verbeterd worden. Zo kan de cliënt aan het eind van de therapie bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen hebben, beter kunnen communiceren en meer emoties tonen.

Uit veel ervaringen van ouders met kinderen die de therapie hebben ondergaan blijkt dat het ook daadwerkelijk geholpen heeft in het verbeteren in bepaalde vaardigheden van het kind. Er is echter geen garantie dat de therapie altijd zal aanslaan, dit verschilt per kind doordat ieder kind verschillende doelen heeft en het ene kind er meer voor open staat dan het andere kind.
© 2011 - 2024 Landvrouw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dolfijnentherapie voor autisme, werkt het?Dolfijnentherapie voor autisme, werkt het?Autisme is een aandoening waar tot op heden weinig effectieve behandelmethoden voor gevonden zijn. Daarom grijpen ouders…
Het verschil tussen een stoornis, beperking en een handicapHet verschil tussen een stoornis, beperking en een handicapIn de maatschappij wordt veel gesproken over mensen met stoornissen, beperkingen en handicaps. Vaak wordt de definitie v…
Ezeltherapie niet alleen voor mensen met een beperkingEzeltherapie niet alleen voor mensen met een beperkingAsinotherapie of ezeltherapie? Beide hebben dezelfde betekenis, namelijk het inzetten van ezels als een vorm van therapi…
Solliciteren met een handicapMensen met een handicap kunnen het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. In het geval de beperking ook een beperking in he…
Maak een eind aan vermoeidheidMaak een eind aan vermoeidheidIedereen is wel eens moe. Meestal wordt dit veroorzaakt door een nacht slecht slapen, een volle agenda of overbelasting…
Bronnen en referenties
  • Fine, A.H., 2006,Animal-assisted therapy, 2e druk, Elsevier, united states of Amerika
Landvrouw (1 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.