Ezeltherapie niet alleen voor mensen met een beperking

Ezeltherapie niet alleen voor mensen met een beperking Asinotherapie of ezeltherapie? Beide hebben dezelfde betekenis, namelijk het inzetten van ezels als een vorm van therapie voor mensen met autisme of een andere (verstandelijke) beperking. Maar ook voor iedereen die naar ontspanning zoekt, is de ezeltherapie misschien wel een prachtige manier om weer helemaal tot zichzelf te komen. Zeker als je affiniteit hebt met dieren en het buitenleven.

Wat is asinotherapie precies?

Asino is, letterlijk vertaald, het Italiaanse woord voor: een ezel (asini is de meervoudsvorm). De asinotherapie ofwel ezeltherapie is een manier om helemaal te ontspannen, rustig en één met jezelf te worden. Voor mensen met een beperking van welke aard dan ook, geeft dit vaak een enorme rust. Rust geeft ruimte om nieuwe dingen te leren. Met deze prachtige, lieve en volgzame dieren kan een innig contact tot stand komen. Mensen met een aandoening in het autismespectrum en/of verstandelijke beperking reageren hier wonderlijk goed op.

Het is algemeen bekend dat zowel kinderen als volwassen die emotioneel of mentaal erg op slot zitten of opgesloten zijn in zichzelf (autisme) heel goed reageren op contact met dieren. Vooral dieren met een hoog aaibaarheidsfactor. Paarden en dolfijnen zijn daar ook een goed voorbeeld van.

Wat gebeurt er tijdens de therapie?

Tijdens de ezeltherapie leren de mensen op een ontspannende manier het vacht van een ezel te verzorgen, dit wordt Pansage genoemd. Ook gaan zij op de ezel heerlijk wiegen (Portage). Er wordt echt contact gemaakt met het dier wat heel erg ontspannend blijkt te zijn. Door het lichamelijke contact, het knuffelen, aaien en borstelen van de ezel gaat het dier de persoon op gegeven moment herkennen en kan er een vriendschap ontstaan. Natuurlijk krijgt iedereen persoonlijke begeleiding hierbij.

Effecten van de therapie

Deze vorm van therapie bestaat nog niet zo lang maar belooft veel goeds. Er zijn verschillende verbeterende effecten waargenomen zoals:
 • Een beter gevoel van eigenwaarde
 • Meer zelfvertrouwen
 • Verlichting van diverse fysieke klachten
 • Verbeterde sociale vaardigheden
 • Zwakke spieren worden versterkt
 • Gespannen spieren ont-spannen

Voor wie is asinotherapie geschikt?

Zoals als aangegeven is deze therapie erg heilzaam voor vele spanningsgerelateerde klachten, dus in principe kan iedereen die zich aangesproken voelt, contact proberen te maken met deze dieren en kijken hoe dat voelt. Met name kinderen en volwassen uit de lijst hieronder hebben baat bij deze therapie.

 • ASS (waaronder PDD-NOS, Asperge)
 • ADHD
 • Verstandelijke beperking
 • Gedragsproblemen
 • Lichamelijke beperking
 • Visuele beperking
 • Burnout

Waar kun je terecht?

Op dit moment kan men voor de asinotherapie in Nederland, naar mijn weten, op twee plaatsen terecht en wel in Lelystad, Biddinghuizen en in Maastricht. Graag wil ik aanvullen dat kinderen ook terecht kunnen bij Koeching in Amerongen voor kinder- en jeugdtherapie waar ezels bij betrokken worden. Ook is het mogelijk om asinotherapie te ervaren bij Ezelkunsten in Maarsbergen, kinderen en volwassenen zijn daar welkom.
© 2010 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Burnout behandelen: behandeling tegen burnoutBurnout behandelen: behandeling tegen burnoutOnderzoek naar de behandeling tegen burnout wordt (nog steeds) gedomineerd door preventieve hulpprogramma´s tegen burnou…
Autisme en andere stoornissenSoms komen stoornissen naast autisme ook een rol spelen, die lijken op de kenmerken van autisme (differentiaaldiagnose)…
Dolfijnentherapie voor autisme, werkt het?Dolfijnentherapie voor autisme, werkt het?Autisme is een aandoening waar tot op heden weinig effectieve behandelmethoden voor gevonden zijn. Daarom grijpen ouders…
Psychiatrie bij kinderen en adolescentenPsychiatrie bij kinderen en adolescentenPsychiatrische stoornissen komen niet alleen bij volwassenen voor, maar ook bij kinderen en adolescenten. Er zijn stoorn…

Veel voorkomende botbreuken, en de genezingsduur daarvanBotbreuken zijn veel voorkomend. Omdat er in het hele lichaam botten zitten, kunnen deze ook op veel plaatsen breken. Ma…
Overgang en menopauze: symptomen, kenmerken en klachtenOvergang en menopauze: symptomen, kenmerken en klachtenDe overgang is een natuurlijk proces waar iedere vrouw mee te maken krijgt. Het kan een periode beslaan van enkele jaren…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mvdsande, Pixabay
 • http://www.ezel-balk.nl/
 • Flevopost
Minga (63 artikelen)
Laatste update: 27-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.