Langer en gezond leven? Zes oorzaken van ziekte voorkomen

Langer en gezond leven? Zes oorzaken van ziekte voorkomen De grote oorzaken van ziekten zijn de aandoeningen Hyperaciditeit, Ontsteking, Oxidatie, Overbelasting van het stress-systeem, Overbelasting van de alvleesklier en Overbelasting van de darm. Henk de Valk, (natuur)arts geeft in zijn boek "Gezond & vitaal oud worden; Vier volken en de moderne wetenschap geven de zes grote oorzaken van ziekte en veroudering" een oplossing voor een langer en gezond leven. Over gezond blijven tot op hoge leeftijd en de effecten van een (on)gezonde leefstijl.

Oud worden is niet genetisch bepaald

Wat wordt natuurartsen - over gezond en vitaal oud worden - bijgeschoold? Eén van de conclusies die in dit– wetenschappelijk onderbouwde - boek wordt getrokken, is dat oud worden niet genetisch is bepaald. De gezondste volken ter wereld, de Hunza’s, Abchaziërs. Vilcabamba’ers en Okinawa’s (en de Nederlandse 100-plussers) worden ondermeer oud door:
 • Leefstijl: Lichaamsbeweging en voeding (100% ongeraffineerd voedsel, laagcalorische voeding, matig alcoholgebruik, Omega 3 vetten (vis), eten van eigen land, grotendeels vegetarisch, schoon milieu, hoog mineralengehalte in voeding);
 • Waardering voor ouderen;
 • Laag stressniveau;
 • Geen pensionering;
 • Goede familiebanden;
 • Lange, goede slaap;
 • Innerlijke rust door levenshouding of religie.

Effecten van een ongezonde leefstijl

Een ongezonde leefstijl veroorzaakt een ontregeling van de biochemie in het lichaam. Dit heeft zes desastreuze effecten, de zogenaamde HOOOOO-factoren:
 • Hyperaciditeit (oververzuring);
 • Ontsteking;
 • Oxidatie;
 • Overbelasting van het Stress-systeem;
 • Overbelasting van het Alvleesklier;
 • Overbelasting van de Darm.

Is er sprake van één van deze effecten, dan is er kans op een ernstige ziekte, zoals vaatziekte, kanker, diabetes, dementie, depressie en osteoporose.

Zes oorzaken van ziekten

De onderstaande aandoeningen blijken de zes oorzaken van de grote ziekten. Ze verzwakken de gezondheid en veroorzaken de meeste westerse ziekten. Over het ontstaan van deze aandoeningen en ziekten:

Hyperaciditeit

Oververzuring ontstaat o.a. door overmaat aan (dierlijke) eiwitten, acute en chronische stress, te veel suiker en witmeel en gistende darm. Verzuring leidt ondermeer tot verstijving, verslakking, veroudering, nierstenen en botontkalking.

Ontsteking

Wordt veroorzaakt door stress, verkeerde voeding, overgewicht, voedselallergieën, darmproblemen en verzuring van het lichaam. Het draagt bij tot vaatziekten, kanker, suikerziekte, de ziekte van Alzheimer, osteoporose, slapeloosheid en depressie. Ziet u voor ontstekingen ook het artikel Wat de huisarts of specialist niet zegt en de natuurarts wel.

Oxidatie

Wordt veroorzaakt door verbranding (waardoor aanmaak van vrije radicalen), stress, suiker en ontsteking. Anti-oxidatief is ondermeer minder eten (lagere verbranding), weinig eiwitten eten, laag stressniveau hebben, weinig of geen suiker en witmeel eten.

Overbelasting van het stress-systeem

Stress heeft de volgende gevolgen: lichaamsveroudering, rimpelvorming, dikmakend, dunne benen en armen, hoge bloeddruk, dementie, depressie, moeheid, vatbaarheid voor ziektes als kanker, beroertes en vaatziekten. Jezelf op (laten) jagen is dus funest. Kijkt u ook eens naar het artikel Depressie door welvaart en gelukreclame?

Overbelasting van de alvleesklier

De conclusie is dat door ongeraffineerd voedsel, veel bewegen en weinig stress de insulinespiegel laag wordt gehouden en de alvleesklier gespaard.

Overbelasting van de darm

Wordt voorkomen door niet gehaast, niet te veel en heel vezelrijk te eten. Ontspannen zijn is ook goed voor de darmen.

Ontregeling van de biochemie voorkomen

‘Een gezonde leefstijl is een leefstijl, die rust in het lichaam brengt.’ Gebrek aan rust veroorzaakt de HOOOOO-factoren: Hyperaciditeit, Ontsteking, Oxidatie, Overbelasting van het stress-systeem, de alvleesklier en de darm. Wat hebben we meer en minder nodig om dit te voorkomen:

Meer nodigMinder nodig
ZonlichtCalorieën
Biologisch (dynamische) voedselkwaliteitOmega 6 vetzuren
Groente en fruitTransvetten
Vezelinname (volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten)Suikers en geraffineerde koolhydraten
Omega 3 vetzurenWelvaart en keuzemogelijkheden
Water
Buitenlucht
Schoon milieu
Sociaal netwerk
Beweging
Slaap
Spiritualiteit

De Valk noemt dit alles de anti-HOOOOO-leefstijl en het anti-HOOOOO-dieet, waardoor we gezond ouder worden.

Lees verder

© 2010 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blauwe zones, een leefstijl mysterie?Ze heten blauwe zones, plaatsen in de wereld waar mensen langer leven en gezonder dan ergens anders op aarde. Mensen die…
Langer leven: gezond ouder wordenLanger leven: gezond ouder wordenWe hebben het niet voor het zeggen, je kunt niet meer dan je best doen. Waarbij het altijd de vraag is, in hoeverre je h…
Gezond oud wordenGezond oud wordenGezond oud worden willen we allemaal, maar helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Immers, ook al leef je een gezond…
Verbeter jouw imuunsysteemVerbeter jouw imuunsysteemOm gezond te leven en vooral gezond te blijven heb je een goed immuunsysteem nodig. Met een sterk immuunsysteem bescherm…

Tandenborstel vaak bron van bacteriën: poeptandenborstelTandenborstel vaak bron van bacteriën: poeptandenborstelDe tandenborstel is vaak een bron van bacteriën die dus ook in de mond voorkomen. Er zitten in heel veel gevallen zelfs…
Vegetariërs leven langerVegetariërs leven langerVegetariërs worden nog altijd gemakkelijk afgeschilderd als mensen die een ongezonde voeding gebruiken en allerhande voe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
 • De Valk, H., Gezond & vitaal oud worden; Vier volken en de moderne wetenschap geven de zes grote oorzaken van ziekte en veroudering, Uitgeverij Elmar BV, Rijswijk, 2009
Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 16-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.