Verbeter jouw imuunsysteem

Verbeter jouw imuunsysteem Om gezond te leven en vooral gezond te blijven heb je een goed immuunsysteem nodig. Met een sterk immuunsysteem bescherm je jouw lichaam tegen bacteriën, virussen en schimmels. Een goed immuunsysteem zorgt ervoor dat de kans op ziekte aanzienlijk kleiner is. Wanneer je een slechte weerstand hebt zul je sneller ziek worden. Tevens zul je langer ziek blijven. Maar wees niet bang, er zijn voldoende trucjes om de weerstand te verbeteren!

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem gaat de strijd aan met indringers en veranderde cellen in het lichaam. Het verdedigingssysteem zorgt er voor dat ziektes worden voorkomen. Het immuunsysteem biedt bescherming tegen bacteriën, virussen en parasieten. Ook ruimt het afvalstoffen en zieke lichaamscellen op. Elk mens wordt met een immuunsysteem geboren, maar er zijn uitzonderingen. Mensen die worden geboren met een onvoldoende functionerend of zwak immuunsysteem krijgen snel ziektes, afhankelijk van de afwijking van het immuunsysteem.

Waarom zou ik mijn weerstand moeten verbeteren?

De weerstand verbeteren en verhogen is erg belangrijk. Een hoge weerstand houdt in dat er meer ziektes kunnen worden bestreden. Met een goed immuunsysteem wordt een ziekte ook beter bestreden. Zo zorgt het er ook voor dat je met een hoge weerstand sneller beter wordt.

Hoe verbeter je jouw immuunsysteem?

Voeding

Door een gezonde voeding kun je niet alleen een aantal kilo's afvallen, je verbetert er ook nog eens het immuunsysteem mee. De conditie van je lichaam zal verbeteren naarmate je weerstand hoger wordt. Je kunt beginnen met het eten van ongekookte groenten. Denk er hierbij aan dat de meeste donkere groenten je het meest zullen helpen met het verbeteren van je immuunsysteem. Ook het eten van verschillende kleuren groenten helpt hierbij. Een makkelijke manier om je weerstand te vergroten is een dagelijkse kleine hoeveelheid citroensap. Dit kun je bijvoorbeeld in je thee doen of in een glas water.

Voeding dat zorgt voor een verbeterde weerstand:

 • Groene thee (voeg hierbij dus een beetje citroensap voor een beter resultaat)
 • Bosbessen
 • Shiitake
 • Chilipepers
 • Verschillende kleuren groente

Kruiden

In een aantal kruiden zitten veel antioxidanten. Deze zorgen er onder meer voor dat je bloed niet gaat klonteren. Daarnaast hebben ze vaak een hoge ORAC-waarde. Dit is zeer effectief voor de verbetering van je immuunsysteem. Hoe hoger de ORAC-waarde, hoe effectiever een voedingsmiddel is bij het neutraliseren van vrije radicalen. Wanneer er zich minder vrije radicalen bevinden in het lichaam zorgt dit voor een gezonder lichaam. In kruiden (en vooral kruidenthee) zitten tevens polyfenolen. Polyfenolen gepaard met antioxidanten zorgen voor een gezonde werking van het lichaam en ondersteunen hierbij ook het geheugen.

Kruiden die zorgen voor een verbeterde weerstand:

 • Kaneel
 • Kurkuma
 • Kruidnagel

Verbetering met supplementen

Het is mogelijk om supplementen te gebruiken voor het verbeteren van het immuunsysteem. Zorg er voor dat het volgende in de supplementen zit:
 • Zink
 • Selenium
 • IJzer
 • Koper
 • Vitamine A
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Vitamine B6
 • Foliumzuur

Wat verder?

Naast het letten op eten, dranken en kruiden is het een goed idee om met regelmaat te sporten. Ook is het zaak om te letten op jouw stressgehalte. Veel stress is niet gezond en heeft zeker geen positieve werking op de weerstand. Hydratatie is net als sporten een vanzelfsprekend, maar zwaar onderschat onderdeel. Een goede hoeveelheid water verbeterd het immuunsysteem.

Leefstijl

Wanneer je je immuunsysteem blijvend wilt verbeteren, zul je een "offer" moeten brengen. Een veranderde (verbeterde) leefstijl zal resulteren in een blijvende hoge weerstand. Je zult met een verbeterde stijl van leven steviger in je schoenen staan en lekker in je vel zitten.
© 2014 - 2024 Vandenbrink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je weerstand verhogenJe weerstand verhogenJe weerstand verhogen kan erg makkelijk zijn, mits je weet wat je er voor moet doen. Met deze tips verhoog je makkelijk…
Waar zit mijn weerstand?Om gezond te zijn is het nodig een goede weerstand op te bouwen tegen bacteriën en virussen. Maar waar zit die weerstand…
Weerstand versterken, verhogen en ondersteunenWeerstand versterken, verhogen en ondersteunenHelp het immuunsysteem door negatieve invloeden van buitenaf te weren. Iedereen is minder ziek en verkouden met een gezo…
Weerstand verhogen door juiste voedingEen goede weerstand is een essentieel onderdeel van een goede gezondheid. Zonder een goed afweersysteem staan wij als me…

Superfood abrikoosSuperfood abrikoosSuperfoods worden met de dag populairder. Er zijn tegenwoordig zelfs hele diëten op gebaseerd. Ook de abrikoos is één va…
Vergeten groente: de boomspinazieDe boomspinazie (of Chenopodium Giganteum in het Latijn) is een grote eenjarige bladgroente. In goede omstandigheden kan…
Bronnen en referenties
 • Iqnu.nl
 • Jessevandervelde.com
 • Wikipedia.nl
 • Superfoodleven.nl
Vandenbrink (23 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.