Gezond oud worden

Gezond oud worden Gezond oud worden willen we allemaal, maar helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Immers, ook al leef je een gezond leven, als je in de genen een defect hebt meegekregen, maak je dat niet zomaar ongedaan. Maar verder kan je zelf best veel doen om een prettig en gezond leven te leiden. Wat niet wegneemt dat de verleidingen in deze maakbare wereld erg groot zijn. Voor veel mensen geldt dat het leven gaat zoals het gaat en misschien is dat wel zo, maar dat neemt niet weg dat er nog genoeg in positieve zin te beïnvloeden valt. Waarbij een aantal aspecten iedereen wel bekend zijn, maar dit geldt niet voor alles. Volgens menig onderzoeker kunnen we met een gezonde levensstijl het leven zomaar 6 tot 9 jaar verlengen. Waarbij we wel van “gezond oud worden” uitgaan, want de kwaliteit van leven vinden we steeds belangrijker.

Verleden versus heden

In het verleden was het leven een stuk simpeler en na je hele leven gewerkt en kinderen opgevoed te hebben, werd je oud en moest je maar ondergaan hoe prettig of niet prettig je oud werd. De medische wetenschap was lang zover niet en we wisten veel minder over onze voeding, wat goed was en wat niet goed was.

Inmiddels hebben we die wetenschap wel, maar maakt het ook meteen allemaal net iets complexer. Er is overdaad en er zijn veel meer verleidingen. Ouder worden in goede gezondheid brengt met zich mee dat we langer leven en dat kost hoe dan ook geld. Ziekten kunnen opgelost worden of van een dodelijke ziekte een chronische ziekte gemaakt worden. Echter, daar hangt een prijskaartje aan en dat geeft dan weer andere problemen in de maatschappij, want jonge mensen moet het voor oudere verdienen. Op zich een mooi systeem, want zo werkt iedereen mee aan de maatschappij. Alleen als die ouderen steeds ouder worden, is het niet allemaal zo gemakkelijk meer en creëren we met de vooruitgang ook weer een probleem.

Bron: Julim6, PixabayBron: Julim6, Pixabay
Vitaal
Om meerdere redenen zinvol dus om zelf tot op hoge leeftijd vitaal te zijn en alles zelf zoveel als mogelijk kunnen doen, dit maakt je minder afhankelijk. Gelukkig hebben we daar ook genoeg voorbeelden van, maar daar moet je wel wat voor doen. Dat gaat meestal niet vanzelf.

Gezond leven

De bekende zaken als matig of geen alcohol, niet roken, gezond eten en voldoende bewegen kennen we inmiddels wel. Er zijn meer aspecten die een duidelijke bijdragen leveren aan het gezond oud worden.

Mensen zijn sociale dieren

Uitzonderingen daargelaten, gedijen mensen beter met andere mensen om zich heen. In de Westerse wereld worden mensen als ze ouder worden eerder opzij geschoven, zo niet in andere culturen. Daar wordt de levenswijsheid als het ware op handen gedragen en oudere wijze mensen zijn als vanzelfsprekend opgenomen in de gemeenschap. Wat vanuit vooruitzicht en de rol als iemand daadwerkelijk ouder is, een stuk gemeenschapszin geeft.

Natuurlijke beweging

Veel bewegen is goed en belangrijk, dat besef is er wel. Steeds meer mensen handelen er dan ook naar en proberen voldoende beweging in het leefpatroon in te bouwen. Hoewel het niet gemakkelijk is, is het beter om het natuurlijk bewegen meer in te passen in het leven. De dingen die in het verleden lang als vanzelfsprekend waren proberen in te passen, levert al een groot gedeelte van de natuurlijke beweging van het lichaam op. Te denken valt aan:
  • Even tussendoor een boodschapje lopend halen.
  • Kinderen naar en van school brengen in een wandeling door de buurt. Heb je een hond, neem die dan gezellig mee.
  • Gewoon waar mogelijk de trap nemen, ook al is er een lift of roltrap.
  • Wandelend op visite bij vrienden of kennissen (tenzij het echt te ver is).
  • Met de volle wasmand door het huis naar de waslijn (ruikt ook lekkerder dan de droger).
  • Mensen meehelpen als er iets in huis moet gebeuren (als je bijvoorbeeld met handige handen kunt helpen of met schoonmaken).

De lijst is eigenlijk eindeloos en gaat meer over hoe we omgaan met ons leven. Wat te automatiseren valt doen we en waar de auto of, de lift ons kan helpen, passen we dit toe. Dit soms gewoon niet doen, brengt je meer in je natuurlijke beweging.

Rust

Het wordt gezien als iets voor ouderen, maar ook als je jong bent je rustmomenten nemen is belangrijk. Enerzijds zaken overzien, overdenken en anderzijds gewoon het lichaam en de geest even rust geven, levert je nieuwe energie en zo komt je als mens meer in balans. Deze balans is weer nodig om evenwichtig ouder te worden en een grotere kans op een gezond ouder wordend lichaam.

Confrontatie aangaan

We zijn zo gewend de confrontatie aan te gaan en om iets verder te brengen kan dit wel eens van groot belang zijn. Wrijving geeft immers glans. Toch is het zo dat je ook hier de balans moet vinden door met gelijkgestemden om te gaan. Dit geeft naast die tegenstellingen namelijk ook een vorm van veiligheid en geborgenheid. En al die aspecten zijn van belang in het mensenleven.

Tot slot

Natuurlijk is balans belangrijk in het leven en de kans om je passies en doelen tot bloei te brengen wordt op deze manier groter. Maar soms denken we complexer dan de werkelijkheid is. Het enige wat wel van belang is, is dat je wat bewuster bij stil staat, de westerse manier van leven niet als vanzelfsprekend aanneemt… en je gezonde verstand er op loslaat.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BMI uitrekenen: Body Mass Index en Quetelet index berekenenOm te bepalen wat je ideale lichaamsgewicht is, kun je gebruik maken van de Body Mass Index of BMI berekening. Met een e…
Je weerstand opbouwenJe weerstand opbouwenWeerstand komt niet vanzelf, weerstand bouw je op door gezond te leven en te eten. Daarbij wel gezegd dat de ene mens no…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Blauwe zones, een leefstijl mysterie?Ze heten blauwe zones, plaatsen in de wereld waar mensen langer leven en gezonder dan ergens anders op aarde. Mensen die…

Betaalbare gezonde levensstijlBetaalbare gezonde levensstijl“De gezondheidszorg wordt onbetaalbaar“ is wat we veel horen en strikt genomen klopt dat ook wel. We kunnen steeds meer…
Ook zittende sporters riskeren gezondheidsproblemenIedereen weet het zoetjesaan: wie alle verplaatsingen met de auto maakt, achter zijn computer blijft zitten en zijn vrij…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Julim6, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.