Je weerstand opbouwen

Je weerstand opbouwen Weerstand komt niet vanzelf, weerstand bouw je op door gezond te leven en te eten. Daarbij wel gezegd dat de ene mens nog steeds een zwakker gestel kan hebben als de ander. Een zwakker gestel is nu eenmaal sneller vatbaar en met een zwakker gestel pik je virussen en bacteriën nu eenmaal eerder op. Maar je kunt er wel alles aan doen om dit zoveel mogelijk uit te sluiten. Je weerstand opbouwen en op peil houden hoort hier dan absoluut bij. “An apple a day keeps de doctor away”… zeggen de Amerikanen en strikt genomen is dat net even te weinig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, maar het is wel een belangrijke aanzet om te komen tot een gezonde leefstijl. Begin de dag met een appel, ook als je liever een boterham of bordje pap hebt. Je legt de basis voor een gezond voedingspatroon en hebt dan meteen de helft van de dagelijkse hoeveelheid fruit binnen. Neem de appel desnoods als je de hond uit gaat laten, combineer je het meteen met wat beweging en je bouwt een rustig begin van de dag op. Dit is weer goed tegen de stress. Allemaal kleine dingen die samen dat geheel maken.

Gezond leven

Zoals bekend, kan een gezond lichaam veel meer hebben en een gezond lichaam bouw je op door gezond te leven. Gezond leven gaat verder dan gezond te eten, denk aan:
 • Was je handen regelmatig, want op verschillende plaatsen waar je handen komen, kan je ook een griep- of verkoudheidsvirus opdoen. Een goed voorbeeld is de deurkruk.
 • Beweeg ook tijdens de koude maanden voldoende. Doe dit bij voorkeur tijdens de dag, zo kom je ook aan voldoende daglicht. Dat is dan weer goed voor de dagelijkse dosis vitamine D.
 • Maar zorg ook dat je huis goed doorlucht is. In de zomermaanden is dat meestal geen probleem, maar denk er ook aan tijdens de koude maanden en houdt het vooral niet potdicht. Zo voorkom je dat virussen en bacteriën zich nestelen.
 • Voorkom stress, want stress kan stevig in je weerstand hakken. Begin je dag rustig, relativeer regelmatig en zorg dat niet iedereen en alles invloed op je uit kan oefenen.
 • Zorg dat je voldoende slaap krijgt, overmatig is nu ook weer niet de bedoeling, maar zeven tot acht uur op een dag halen is wel belangrijk.
 • Zorg voor voldoende vocht in huis. De centrale verwarming kan veel vocht aan de woning onttrekken en kan vervolgens zijn weerslag op je slijmvliezen hebben. Door bijvoorbeeld speciale waterbakjes aan de centrale verwarming te hangen, voorkom je dit.
Alle zaken afzonderlijk zijn niet zo grotesk, maar samen helpen ze je weerstand op te bouwen én vast te houden.

Gezond eten

Gezond eten is logisch om voldoende weerstand te hebben, maar tijdens het koken kunnen er ook vitamines verloren gaan. Wokken of stomen kan dit voorkomen en is eigenlijk beter voor het behouden van het vitamine gehalte in de groenten. Let ook zeker tijdens de koude maanden, goed op of je je vitamines wel binnen krijgt. Twijfel je, dan kan je ook ter aanvulling een voedingssupplement nemen.
Zeker tegen de typische griep- en verkoudheid zijn de vitamines A, B6, C, D en E belangrijk. Deze haal je uit onder meer:
 • A: margarine/halvarine, vis en lever
 • B6: graanproducten, eieren, vis en aardappelen
 • C: aardappelen, paprika en citrusvruchten
 • D: margarine/halvarine, maar ook uit vette vis
 • E: noten, plantaardige olie en groenten

Gezondheid is niet te koop

Als je in meer of mindere mate ziek geweest bent terwijl je gezond leeft, dan weet je dat gezondheid niet te koop is. Dat neemt niet weg dat je er wel alles aan kunt doen, om zo gezond als mogelijk te leven en daarmee de kans op onder meer verkoudheids- en griepvirussen te beperken. Zorg dat je goed in je vel zit, eet en leef gezond en doe de dingen waar je energie van krijgt… ook daarmee bouw je je weerstand verder op.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verhoog je weerstand, voorkom griepVerhoog je weerstand, voorkom griepIeder jaar zijn er weer een hoop mensen die geplaagd worden door een fikse griep en hierdoor een paar dagen in bed ligge…
Fruit eten vermindert de kans op Mexicaanse griepFruit eten vermindert de kans op Mexicaanse griep‘An apple a day keeps the doctor away’. Een bekende uitdrukking die het eten van fruit stimuleert. Houdt het eten van fr…
Weerstand versterken, verhogen en ondersteunenWeerstand versterken, verhogen en ondersteunenHelp het immuunsysteem door negatieve invloeden van buitenaf te weren. Iedereen is minder ziek en verkouden met een gezo…
Weerstand verhogen door juiste voedingEen goede weerstand is een essentieel onderdeel van een goede gezondheid. Zonder een goed afweersysteem staan wij als me…

Hoe duur is een brug bij de tandarts?Hoe duur is een brug bij de tandarts?Moet je een complexe behandeling ondergaan bij de tandarts dan wil je natuurlijk weten hoe hoog de rekening na afloop za…
Hoe duur is een kroon op een kies bij de tandarts?Hoe duur is een kroon op een kies bij de tandarts?Bij dure behandelingen bij de tandarts wil men altijd van tevoren weten hoe hoog de rekening zal zijn. Sinds de invoerin…
Reacties

C., 26-08-2013
Goedemiddag,
ik heb 6a7 weken diarree gehad, veel stress en spanningen, daardoor ben ik al mijn weerstand verloren, graag wil ik dat met beetjes opbouwen, maar weet niet hoe, ik tril en beef veel en ben heel moe, de uitslagen van bloed ontlasting en urine zijn allemaal goed, wilt U mij a.u.b. helpen
Bij voorbaat dank, Groetjes Corry
P.s. hoe verzet ik mijn zinnen? Reactie infoteur, 26-08-2013
Weerstand opbouwen is het lichaam de juiste vitamines geven om normaal te kunnen functioneren. Gezond eten is ook verse producten, veel verse groenten en fruit. 2x per week een stukje vette vis, niet teveel geprepareerde producten (beperk alles met E-nummers op de verpakking) en wees matig met koolhydraten, ook uit brood en pasta (en neem altijd volkorenproducten) én eet bewust. Niet even tussendoor of tijdens het TV kijken. Maar weerstand is ook genoeg daglicht krijgen, ga naar buiten, beweeg… maak wandelingen of pak de fiets en zoek het groen op, ga de natuur in. Dat kan je tevens gebruiken om de zinnen te verzetten / het hoofd leegmaken. Succes

Nn, 15-10-2012
In Nederland kan je geen vitamine D aanmaken in de wintermaanden. Reactie infoteur, 16-10-2012
Dat denken we alleen maar.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.