Hoe duur is een kroon op een kies bij de tandarts?

Hoe duur is een kroon op een kies bij de tandarts? Bij dure behandelingen bij de tandarts wil men altijd van tevoren weten hoe hoog de rekening zal zijn. Sinds de invoering van de vrije tarieven in 2012 horen tandartsen de vraag 'wat kost een kroon?' nog veel vaker. Nu is het zo dat de ene kroon niet met de andere te vergelijken is. Toch is hier geprobeerd om een schatting te geven van de kosten van een kroon met plastische opbouw, gegoten opbouw en met implantaat voor de kies zodat je enigszins een idee hebt van wat voor rekening je kunt verwachten voor deze behandeling. De genoemde prijzen gelden vanaf 1 januari 2017.

Kosten kroon op een kies


Waar is een kroon voor nodig?

De kroon is de benaming voor het bovenste gedeelte van een kies of tand en zit bovenop de wortel. Is dit deel van de kies aangedaan door tandbederf en daardoor niet in staat een vulling vast te houden dan kan er een kunstmatige variant op gemaakt worden door een tandarts. Het kapje dat dan op je eigen kies wordt geplaatst is van metaal of keramiek. Ook wanneer een kies erg verkleurd of vervormd is kan uit cosmetische overwegingen voor deze behandeling gekozen worden.

Om een kroon te maken moet eerst een afdruk worden gemaakt van je eigen kies waarna een tandtechnicus ermee aan de slag kan. De tandtechnicus stuurt het eindproduct op naar je tandarts en deze zal de kroon met een speciale lijm bevestigen. Wat de levensduur is van je nieuwe stukje kies is afhankelijk van het materiaal waar deze van gemaakt is.

Hoe duur is het maken en plaatsen van een kroon?

Omdat dit een vraag is waar veel mensen mee zitten - zeker wanneer je nog overweegt om je kies gewoon te laten trekken - heeft de website Tandarts.nl hier onderzoek naar gedaan. Zij hebben van drie kroonbehandelingen van de kiezen de verschillende deelbehandelingen op een rijtje gezet met een geschatte prijs per deel. Wanneer je dit allemaal optelt kom je uit bij een redelijke schatting van de uiteindelijke kosten. Zie hier een overzicht van de (afgeronde) kosten voor een kroon met plastisch opbouw, gegoten opbouw en met implantaat. De genoemde prijzen zijn minimumprijzen. Kies je voor andere materialen, bijvoorbeeld keramiek in plaats van titanium voor een implantaat dan zal dit duurder zijn. Ook wanneer je toevallig een dure tandarts hebt kunnen de kosten oplopen, vraag daarom altijd eerst om een offerte voor je de behandeling aanvangt.

Dure behandeling en verzekering

Moet je een prijzige behandeling bij de tandarts ondergaan, dan is het zaak om goed te kijken naar waar je precies voor verzekerd bent. Het kan vaak de moeite lonen om een behandeling naar het volgende kalenderjaar te tillen om het op die manier onder je (uitgebreidere) aanvullende tandartsverzekering te laten vallen. Vaak zijn tandartsen bovendien ook wel bereid om een deel van de rekening dit jaar in rekening te brengen en het andere deel pas het volgende jaar, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je tandartsverzekering.

Normale kroon met plastische opbouw

Bij het maken van een kroon wordt vaak gebruik gemaakt van een stift, maar dit hoeft niet altijd. Wanneer er nog voldoende tandmateriaal over is kan gebruik gemaakt worden van een plastisch vulmateriaal zoals amalgaam of composiet. Dit kan als er voldoende houvast is in de pulpaholte. Bij deze 'eenvoudige' behandeling moet je denken aan het volgende kostenplaatje:

Deelbehandelingkosten
Het maken van een röntgenfoto (inclusief beoordeling) 16
Geleidings- en/of infiltratie verdoving 14
Opbouw van het plastisch materiaal 57
De kroon 252
Kosten voor tandtechniek 250
Totaal 601
Tarieven van 2020, bedragen zijn afgerond

Kroon met gegoten opbouw

Maakt de tandarts gebruik van een gegoten opbouw dan wordt er in de wortel ruimte gemaakt voor een stift of pin. Deze kan van plastic zijn, maar is tegenwoordig van van hoogedel metaal. Daarna volgt een opbouw met kunsthars die geslepen kan worden tot hij de juiste vorm heeft. Vervolgens wordt de hars uit de kies gehaald en naar een tandtechnicus opgestuurd die van de harsopbouw een metalen opbouw maakt. De kosten voor dit proces zijn als volgt onderverdeeld:

Deelbehandelingkosten
Het maken van röntgenfoto's (inclusief beoordeling) 32
Geleidings- en/of infiltratie verdoving 29
Verwijderen van wortelkanaalvulling 29
Wortelkanaalstift en materiaal 30
Plastische opbouw 57
De kroon 252
Kosten voor tandtechniek 250
Totaal 679
Tarieven van 2019, bedragen zijn afgerond

Implantaat met kroon

Het kan zijn dat de eigen wortels onvoldoende stabiliteit bieden voor een kroon. In dat geval kan gekozen worden voor een kroon op een implantaat (1-fase). Deze wordt dan vastgeschroefd in het kaakbot. Zo'n titanium implantaat biedt vervolgens net zoveel stabiliteit als je eigen kiezen en het voorkomt bovendien het slinken van de kaak.

Deelbehandelingkosten
Het maken van een kaakoverzichtsfoto (inclusief beoordeling) 69
Initieel onderzoek implantologie 63
Aanvullend onderzoek implantologie 98
Plaatsen van het implantaat (per kaak) 223
Kosten materiaal implantaat en overige onderdelen 190
Overheadkosten implantaten 172
Plaatsen van de opbouw implantaatkroon 24
Kroon op het implantaat 252
Kosten techniek kroon 470
Maken en beoordelen kleine röntgenfoto achteraf 48
Totaal 1610
Tarieven van 2020, bedragen zijn afgerond
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opbouw met kroonOpbouw met kroonEen opbouw met kroon wordt gebruikt wanneer de tand of kies verloren is, maar er wel nog voldoende wortel over is om een…
Opbouw en kroon plaatsenOpbouw en kroon plaatsenEen kroon is soms nodig om een verloren tand of kies te vervangen. Het gaat hier om een gedeeltelijk verloren tand of ki…
Hoe duur is een brug bij de tandarts?Hoe duur is een brug bij de tandarts?Moet je een complexe behandeling ondergaan bij de tandarts dan wil je natuurlijk weten hoe hoog de rekening na afloop za…
Een goedkope tandarts vinden: hoe pak je het aan?Een goedkope tandarts vinden: hoe pak je het aan?Een goedkope tandarts vinden is niet altijd eenvoudig doordat veel tandartspraktijken weinig transparant zijn over de ta…

Je weerstand opbouwenJe weerstand opbouwenWeerstand komt niet vanzelf, weerstand bouw je op door gezond te leven en te eten. Daarbij wel gezegd dat de ene mens no…
Koolmonoxidemelder kopen: voorkom koolmonoxidevergiftigingKoolmonoxide of koolstofmonoxide (CO) is een sluipmoordenaar, ook wel de stille dood genoemd. Het gas kan vrijkomen bij…
Bronnen en referenties
  • https://www.tandarts.nl/tandartstarieven/kosten-behandeling#implantaatkroon
  • http://www.implantaat.nl/kosten/kosten-en-vergoeding-kroon.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 13-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.