Koolmonoxidemelder kopen: voorkom koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide of koolstofmonoxide (CO) is een sluipmoordenaar, ook wel de stille dood genoemd. Het gas kan vrijkomen bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld hout of aardgas. Koolmonoxide kan je niet ruiken en niet proeven, waardoor het je in je slaap kan overvallen met mogelijk de dood als gevolg. Wat zijn de oorzaken van koolmonoxidevergifting en wat zijn de symptomen? En wat kan je eraan doen?

Inhoud


Wat is koolmonoxide en waarom is het gevaarlijk?

Koolmonoxide of koolstofmonoxide heeft de scheikundige benaming CO en is een kleurloos en reukloos gas. Van nature komt koolstofmonoxide in kleine hoeveelheden voor in de atmosfeer. In huis kunnen echter door de verwarmingsinstallatie veel hogere hoeveelheden ontstaan. De verwarmingsinstallatie verbruikt namelijk zuurstof bij de verbranding van bijvoorbeeld aardgas. Het zuurstof wordt omgezet in onder andere koolstofdioxide (CO2). Wanneer er een tekort aan zuurstof is, vindt er een onvolledige verbranding plaats waardoor er koolmonoxide ontstaat. Dit koolmonoxide kan zeer gevaarlijk zijn! Koolmonoxide wordt namelijk 250 keer sneller opgenomen in het bloed dan zuurstof. Hierdoor wordt het zuurstof uit het bloed verdrongen en zal je bij een te hoge dosis overlijden.

Symptomen van koolmonoxidevergifitiging

Zoals eerder beschreven kan je koolmonoxide niet zien of ruiken waardoor het je kan overvallen. Let daarom goed op de volgende symptomen:
  • lichte hoofdpijn, vergeetachtigheid, concentratieverlies
  • misselijkheid, buikpijn, diarree
  • vermoeidheid
  • overgeven, duizeligheid
  • slaperigheid
  • snellere hartslag, pijn in de borst, hartkloppingen
  • verwarring
  • Gezichtsstoornissen

Vooral wanneer huisgenoten dezelfde klachten hebben is dat meestal een teken dat er iets niet klopt. Ook vreemd gedrag van huisdieren kan voorkomen. Bij gegronde vermoedens van een koolmonoxidevergiftiging moet er direct worden gezorgd voor goede ventilatie en een dokter worden geraadpleegd.

Oorzaken koolmonoxidevergiftiging

Er zijn diverse oorzaken die koolmonoxidevorming kunnen veroorzaken. Uiteraard ontstaat er meestal koolmonoxide door brand, maar er zijn ook andere oorzaken. Vaak is er sprake van een niet goed geïnstalleerde of kapotte verwarmingsinstallatie. Een andere oorzaak is dat de rookkanalen verstopt zijn geraakt. Ook kan het zo zijn dat de schacht van de open haard verstopt is geraakt waardoor de giftige gassen geen uitweg naar buiten kunnen vinden en er ook een tekort aan zuurstof zal ontstaan. De schacht van een open haard raakt overigens vaker verstopt wanneer een open haard als allesbrander wordt gebruikt. Plastics, etc. bevatten meer vervuiling en zorgen ervoor dat de schacht sneller verstopt raakt. De ernst van de koolmonoxidevergiftiging is afhankelijk van de mate van ventilatie. Hoe slechter de ventilatie is, hoe sneller de koolmonoxidegehaltes zullen stijgen.

Voorkomen en preventie koolmonoxidevergiftiging

Door goed onderhoud uit te laten voeren aan de verwarmingsinstallatie kan veel leed worden voorkomen. Laat bijvoorbeeld de verwarmingsinstallatie eenmaal per jaar door een erkend installateur onderhouden. Indien je een open haard hebt, is het zeer bevelenswaardig de schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen. Tevens moet er altijd sprake zijn van voldoende ventilatie, juist in de winter! Sluit ook nooit luchtaanvoer- of luchtafvoersystemen af.

Koolmonoxidemelder

Een andere optie om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen is door koolmonoxidemelders te kopen. De melder merkt hoge concentraties koolmonoxide in de lucht op en zal een alarm geven. De koolmonoxidemelders kunnen bijvoorbeeld in de nabijheid van de slaapkamers worden geplaatst. Volg de montagevoorschriften goed op!
© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koolmonoxidevergiftiging: plaatsen van koolmonoxidemelderKoolmonoxidevergiftiging: plaatsen van koolmonoxidemelderEr overlijden jaarlijks in Nederland tientallen mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Dit komt omdat er n…
Koolmonoxidevergiftiging: symptomen, behandeling, voorkomenKoolmonoxidevergiftiging: symptomen, behandeling, voorkomenEen paar keer per jaar verschijnt er een berichtje in de krant, dat er weer een gezin is omgekomen door koolmonoxideverg…
Koolmonoxidemelder slaat alarm bij onvolledige verbrandingKoolmonoxidemelder slaat alarm bij onvolledige verbrandingKoolmonoxide kan ontstaan door onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Een apparaat waarbij dit kan voorkomen…
Voorkom dodelijke koolmonoxidevergiftiging in uw woningVoorkom dodelijke koolmonoxidevergiftiging in uw woningKoolmonoxidevergiftiging (CO-vergiftiging) komt minder dan vroeger voor. Toch belanden jaarlijks 200 personen via spoede…

Hoe duur is een kroon op een kies bij de tandarts?Hoe duur is een kroon op een kies bij de tandarts?Bij dure behandelingen bij de tandarts wil men altijd van tevoren weten hoe hoog de rekening zal zijn. Sinds de invoerin…
Adviezen voor goede slaaphygiëneSlaaphygiëne gaat over de maatregelen die je neemt bij het slapen gaan en de omgeving waarin je slaapt. Doordat steeds m…
Bronnen en referenties
  • www.secustore.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 10-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.