Ontspannen en beter slapen: 7 tips

Ontspannen en beter slapen: 7 tips Een goede en ontspannen nachtrust is voor ieder individu onmisbaar. Het is immers heel belangrijk om met de nodige energie aan de dag te kunnen beginnen. De vele uitdagingen die op je wachten vereisen een verkwikkende nachtrust. Toch kan deze nachtrust verstoord geraken door allerhande factoren. Zo kan je liggen piekeren in bed, waardoor je de slaap niet kan vatten. Of je drinkt net elke dag dat glaasje teveel, waardoor je zeer onrustig slaapt. Ontspannen en beter slapen kan door enkele tips in acht te nemen. Het is aan jou om te kijken waar jij eventueel teveel zondigt en wat je eventueel kan bijschaven.

Stimulerende middelen zijn nefast voor een goede nachtrust

Cola, koffie en chocolade bevatten cafeïne. Deze voedingsmiddelen gaan de hersenen stimuleren en kunnen hierdoor grondig de nachtrust verstoren. Neem deze voedingsmiddelen dan ook niet in, net voor je gaat slapen. Overmatig koffiegebruik zal je ook wakker houden tijdens je slaap. De cafeïne in je lichaam geeft je een oppepper en dit is uiteraard niet aangewezen net voor je gaat slapen. Nicotine is eveneens een stimulerend middel. Wie stopt met roken, zal na de ontwenningsperiode veel gemakkelijker de slaap kunnen vatten. Nog een voordeel is dat men, na het stoppen met roken, vaster zal slapen en niet telkens opnieuw wakker zal worden. Stimulerende middelen en een goede nachtrust gaan dus niet samen.

Beter en ontspannen slapen: vermijd alcohol

Je zal reeds ondervonden hebben dat een paar glaasjes alcohol je als een blok in slaap doen vallen. Dat lijkt immers alleen maar zo. Een glaasje alcohol doet je lichaam in feite meer kwaad dan goed. Je zal inderdaad als een blok in slaap vallen omdat alcohol je hersenactiviteit zal doen afnemen. Maar dit is maar van korte duur. Later op de nacht zal je slaap verstoord worden door een droge mond, of het gevoel van hoofdpijn dat eventueel opsteekt. Vermijd daarom om ’s avonds veel alcohol te nuttigen. Er zijn uiteraard momenten dat het niet anders kan, bijvoorbeeld op Nieuwjaar of bij een heuglijke gebeurtenis. Op deze momenten kan je nog voorzichtig omspringen met een al te gulzig alcoholverbruik.

De slaapomgeving en slaapkwaliteit gaan hand in hand

Indien u ’s nachts geregeld wakker wordt, dan dient u heel kritisch uw slaapomgeving te checken. De garantie voor een goede nachtrust is een comfortabel bed, een goede slaapkamertemperatuur en een duistere kamer. Indien er teveel licht binnenkomt op je kamer, dan kan je slaap verstoord worden. De trend van vandaag is om heel felle kleuren en dunne gordijnen te kiezen op de slaapkamer. Deze zorgen uiteraard voor een gevoel van “meer licht” op je kamer. Donkere gordijnen of goed aflatende rolluiken kunnen deze problemen al van de baan helpen. Heb je ’s nachts teveel last van geluid, dan kan je opteren voor oordopjes. Wees eveneens kritisch voor je bed. Als je elke morgen opstaat met rugpijn of andere kwaaltjes, dan kan de oorzaak bij je slaapmatras liggen. Ga hiervoor advies inwinnen bij een slaapadviseur.

Een vast slaapritme is een must

Zij die een vast slaapritme ontwikkelen, hebben een grotere kans op een verkwikkende nachtrust. Een voldoende lange bedrust is immers voor alle individuen aangewezen. De regel van acht uur slaap per nacht, kan hier in acht genomen worden. Net als bij kinderen zijn volwassenen ook het meest gebaat bij een vast slaappatroon waarbij men telkens op hetzelfde uur gaat slapen en ontwaakt. Dit geldt zowel voor de weekdagen als de weekends. Personen die twee uur langer blijven uitslapen, zullen overdag vaak het gevoel hebben dat ze nog minder uitgeslapen zijn dan anders.

Wakker liggen en piekeren in bed is nefast

Tracht je alledaagse problemen niet mee te nemen naar je slaapkamer. De slaapkamer moet een oase zijn van rust, waar je graag vertoeft en kan associëren met een goede nachtrust. In principe gebruik je de slaapkamer enkel om te slapen of intimiteit met je partner. Een veel voorkomende fout is dat mensen een televisie installeren op hun kamer. Televisie kijken geeft geen rust en bij actiefilms wordt je alleen maar onrustig. Indien je niet kan slapen, dan kan je best nog even een andere ontspannende activiteit doen. Na verloop van tijd zal je dan toch moe genoeg worden om de slaap te kunnen vatten.

Een lichte maaltijd voor het slapengaan

Vermijd het verbruik van frieten of hamburgers net voor je gaat slapen. Bij een al te zware maaltijd zal je lichaam moeite hebben om deze voedingsstoffen nog te verteren, waardoor je zeer onrustig zal slapen. Uiteraard mag je nog iets eten alvorens het slapen gaan. Kies dan voor een lichte snack zoals droge koekjes, wat yoghurt met fruit of andere melkproducten. In melk zit immers het product tryptofaan. Tryptofaan is gekend als slaapbevorderend en kan dus bij gevolg het slaapproces ten goede komen.

Ontspan net voor het slapen

Het hectische en stressvolle leven kunnen ook de oorzaak zijn van een slechte nachtrust. Naast je professionele werkzaamheden en de zorg voor de (eventuele) kinderen, zijn er nog vaak genoeg redenen om te piekeren. En laat nu net piekeren de bron zijn van stressmomenten met als gevolg slaapproblemen. Zorg dat stress niet in je lichaam sluipt en zorg voor ontspannende momenten net voor het slapengaan. Voorbeelden hiervan zijn een ontspannende douche of bad, een fikse wandeling met je partner of een goed boek waarvan je helemaal rustig wordt. Ook kunnen relaxatieoefeningen wonderen doen en je een ontspannen gevoel geven. Een kwartiertje voor het slapengaan moet volstaan.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zes tips om beter te slapenZes tips om beter te slapenLig je uren naar het plafond te slapen, en lukt het maar niet om in slaap te vallen? Slaapproblemen zijn vervelend en he…
De beste tips voor een goede nachtrustDe beste tips voor een goede nachtrustIedereen slaapt weleens slecht, maar sommige mensen hebben veel last van slaapproblemen. Regelmatige een verstoorde of s…

Het saunaprocesHet saunaprocesEen sauna kennen we tegenwoordig allemaal. Sommigen hebben zelfs een eigen sauna thuis, anderen gaan liever een avondje…
Dichtbij de natuur staanDichtbij de natuur staanSinds mensen zich verheven hebben, rechtop zijn gaan lopen en de hersenen aan het werk gezet hebben, is de mens zich gaa…
Bronnen en referenties
  • Website “Slaap nodig”, http://www.slaapnodig.nl/slaaptips.html, 26 november 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.