De beste tips voor een goede nachtrust

De beste tips voor een goede nachtrust Iedereen slaapt weleens slecht, maar sommige mensen hebben veel last van slaapproblemen. Regelmatige een verstoorde of slechte nachtrust kan op den duur ingrijpende gevolgen hebben. Het belang van een goede nachtrust wordt regelmatig onderschat. Een goede nachtrust is heel belangrijk. Welke tips kunnen helpen om beter te kunnen slapen?

Een goede nachtrust

Een goede nachtrust is heel belangrijk. Niet alleen zijn mensen die slaapproblemen hebben eerder geïrriteerd en kunnen zij minder goed dingen onthouden. De reactietijd van mensen met een slaaptekort neemt toe, waardoor erge vermoeidheid net zo gevaarlijk is als met teveel alcohol op aan het verkeer deelnemen. Soms kunnen simpele maatregelen helpen de nachtrust te verbeteren.

Tip 1: Zorg voor een regelmatig slaapritme

Sta elke dag op dezelfde tijd op en ga elke dag even laat naar bed. Vermijd lang uitslapen in het weekend. Blijf hoogstens een uurtje langer liggen.

Tip 2: Zorg voor een ideale slaapomgeving

Deze is uiteraard voor iedereen anders, toch zijn er een aantal algemeenheden;
  • Zorg voor goede ventilatie in de slaapkamer
  • Zorg dat de slaapkamer niet te warm wordt (maximaal 18 graden)
  • Zorg dat de slaapkamer helemaal donker is (verduisteringsgordijnen kunnen hierbij helpen)
  • Zorg voor een goede comfortabele matras

Tip 3: Let op je voeding

Eet niet teveel en te zwaar, zeker niet een paar uur voor je naar bed gaat. Eten activeert de spijsvertering waardoor het lichaam niet altijd kan ontspannen. Teveel en te zwaar eten kan ook leiden tot maagzuur, waardoor veel mensen niet kunnen slapen.
Ook sterk gekruid eten kan soms een slaapverstoorder zijn.

Tip 3: Let op wat je drinkt

Drink zes uur voor je gaat slapen geen alcohol. Een slaapmutsje lijkt goed te helpen bij het inslapen, maar zorgt er ook vaak voor dat mensen eerder wakker worden en niet goed verder kunnen slapen.
Sommige mensen kunnen niet goed tegen cafeïne (en theïne). Decafé of kruidenthee is dan beter.

Tip 4: Beweeg meer

Zorg dat je minimaal een half uur per dag goed beweegt, maar doe dit niet binnen twee uur voor het slapengaan, anders kan de opgewekte adrenaline ervoor zorgen dat je wakker blijft.

Tip 5: Stop met piekeren

Stoppen met piekeren is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Juist als je in bed ligt en niet bezig bent, kunnen de piekergedachtes hun kans grijpen. Probeer ontspanningsoefeningen of meditatieoefeningen. Helpt niets. Leg je er dan bij neer, want piekeren over dat je wakker ligt lost al helemaal niets op. Als je ligt, rust je ook uit (al is het minder dan als je slaapt).

Tip 6: Slaapritueel

Zorg voor een eigen slaapritueel. Door elke dag dezelfde handelingen te verrichten voor je gaat slapen, bereidt je je lichaam voor op de nacht.

Tip 7: geen televisie of computer

Kijk het laatste uur voor je naar bed gaat geen televisie of zit nog achter de computer. Het blauwe licht van de schermen verstoort de werking van bepaalde hormonen die een goede nachtrust bevorderen (denk aan melatonine).

Slaapdagboek

Een slaapdagboek kan helpen om erachter te komen waar de (in)slaapproblemen precies vandaan komen en wat je eventueel aan kunt doen.

Als niets helpt

Soms zijn er gebeurtenissen of omstandigheden in het leven waardoor er (tijdelijk) slaapproblemen zijn, die niet zomaar zijn op te lossen. Het is dan altijd goed om contact op te nemen met de huisarts om het één en ander te bespreken.

Slaapcentrum

In Nederland zijn een aantal grote slaapcentra waar ze zich bezig houden met mensen die maandenlang niet goed in staat zijn in slaap te vallen of goed door te slapen. In het slaapcentrum houden ze het hart en de bloedsomloop, de hersengolven en de oogbewegingen de hele nacht in de gaten. Ze diagnosticeren alle slaapstoornissen en bieden groepstherapie aan waarbij je gedragspatronen leert die een goede nachtrust bevorderen. Ongeveer driekwart van de personen die de therapie heeft gevolgd zegt hierna veel beter te slapen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedtijd en slaaprituelen voor baby's en kinderenVoor nieuwe ouders kan het moeilijk zijn om om te (leren) gaan met het steeds wakker worden gemaakt door hun baby. Wat h…
Slaapproblemen oplossen – Tips bij slapeloosheidSlaapproblemen oplossen – Tips bij slapeloosheidEen goede nachtrust is heel belangrijk voor onze gezondheid. Daarom moeten we onze slaap serieus nemen. Als je slaapprob…
20 slaaptips voor een betere nachtrust20 slaaptips voor een betere nachtrustSlapen is voor velen een geliefde bezigheid. We slapen dan ook een derde deel van ons leven. Slapen kan echter frustrere…

Kleding met speciale functie of uitstralingKleding met speciale functie of uitstralingKleding bestaat in allerlei soorten en maten. De soorten zijn onder meer afhankelijk van een bepaalde cultuur, beroep of…
Wat zijn eiwitten?Wat zijn eiwitten?Eiwitten zijn belangrijke stoffen die in het dagelijks leven van veel belang zijn. Zo zorgen eiwitten voor een gezond li…
Bronnen en referenties
  • 'Eindelijk ’n Goede Nacht Rust!' door Paul Robert (Readers Digest, oktober 2012)
  • 'Slaap je slank' door Jaap Seidell (fd.persoonlijk, 14 juni 2014)
  • 'Slapeloos? Vind je 't gek?! door Lisanne van Sadelhoff (Algemeen Dagblad, 28 juni 2014)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 10-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.