Bedtijd en slaaprituelen voor baby's en kinderen

Voor nieuwe ouders kan het moeilijk zijn om om te (leren) gaan met het steeds wakker worden gemaakt door hun baby. Wat het nog moeilijker maakt is dat baby’s geen vast slaap patroon aanhouden, een slaapritueel kan hier mee helpen! Wat u allereerst moet begrijpen is dat uw rol als ouder hierin zeer belangrijk is.

Kinderbedtijd slaapritueel

Een goede manier om een bedtijd voor uw baby in te stellen is het ontwikkelen van een slaapritueel. Als u een moeder bent dan kan een reden zijn dat uw baby (niet meer) alleen in slaap valt omdat de baby gewend is naast u in slaap te vallen. Een natuurlijk reactie is dus dat uw kind om u gaat roepen als hij of zij alleen wakker wordt. Als uw kind ouder wordt ontwikkelt hij of zij geleidelijk een eigen slaappatroon, waarin hij of zij leert om alleen te slapen en weer in slaap te vallen als hij of zij wakker wordt. Als ouder is uw rol om dit proces zo snel als mogelijk is te versnellen. Wat u ervoor terugkrijgt is niet alleen uw eigen nachtrust, maar ook een kind met een goed en gezond slaapritme.

Consistent zijn met het slaapritueel

Om uw kind goed alleen te laten slapen dient u wel consistent te zijn met het slaapritueel, baby’s vertrouwen normaal gesproken erg op routine. Ze richten zich slechts op een aantal dingen per dag en om veranderingen in de dagindeling van uw baby te maken is de manier waarop dit gedaan wordt erg belangrijk.

Herhalen van het slaapritueel

Het slaapritueel kan bijvoorbeeld bestaan uit het voeden, een warm bad en voorlezen voordat uw baby naar bed gaat. Dit elke avond herhalen zorg er voor dat de baby deze activiteiten gaat associëren met slapen. Uw kind zal dan na verloop van tijd op een natuurlijke manier in de “slaapstand” gaan als u een gewoonte maakt van deze activiteiten. Maar pas wel op, als u inconsistent bent met het slaapritueel, zoals het omwisselen van de activiteiten in het slaapritueel, dan kan uw baby in de war raken. Door de plotselinge verandering in het ritueel weet de baby niet wat voor activiteit er na zal komen, hierdoor zal uw baby het ritueel ook niet zien als het slaapritueel.

Daarnaast is het uiteraard ook belangrijk om voor het slaapritueel genoeg tijd met uw baby door te brengen. Kinderen zijn al op zeer vroege leeftijd in staat om te manipuleren. Als u dit niet doet dan kan het zo maar zijn dat uw baby het slaapritueel gaat vertragen om zo meer tijd met u door te brengen.

Eerste prioriteit bij het slaapritueel

Zoals gezegd is consistentie bij het aanleren van een slaapritueel het belangrijkst, dit moet dan ook de eerste prioriteit zijn die u hebt bij het aanleren van een slaapritueel. In plaats van u op de activiteiten te focussen is het beter om in het begin te focussen op de volgorde van de activiteiten zodat deze iedere avond op dezelfde manier gedaan worden.

De leeftijd maakt niet uit, bedtijd routines en schema’s beïnvloeden de slaapmogelijkheden van u en uw kind op een goede manier. Door goede slaap gewoontes in te stellen en te handhaven kan uw kind goed in slaap vallen, goed slapen en uitgerust wakker worden. Het kan ook slaapproblemen op latere leeftijd voorkomen. Daarnaast kan een goede slaap gewoonte niet alleen de naar bed gaan stress wegnemen, het zorgt ook voor een goede band tussen u en uw kind!
© 2009 - 2024 Obama, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom huilen babies?Huilen is voor een baby dé manier om aandacht te vragen. Een baby zal dit dus geregeld doen. Het is belangrijk om de aan…
De beste tips om je baby lekker te laten slapenDe beste tips om je baby lekker te laten slapenEen baby die niet in slaap wil vallen? Of midden in de nacht begint te spoken? Hoe vervelend het ook is en hoe zwaar de…
Alles over Reborn BabiesAlles over Reborn BabiesVeel mensen hebben er nog nooit van gehoord, Reborn Babies. Dit zijn levensechte poppen die op échte babies lijken. Hoe…
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…

Zindelijkheid bij peutersZindelijkheid bij peutersNiet alle peuters zijn zindelijk. Om een peuter zindelijk te maken zul je met hem moeten oefenen en hem belonen. Als peu…
De nachtrust van de baby gedurende de eerste maandenWaarom heeft de baby het moeilijk met door te slapen? Heeft het zin om hem te laten huilen? Na hoeveel maanden kan mama…
Obama (15 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.