De nachtrust van de baby gedurende de eerste maanden
Waarom heeft de baby het moeilijk met door te slapen? Heeft het zin om hem te laten huilen? Na hoeveel maanden kan mama en baby genieten van een grondige nachtrust?
De biologische klok van je baby
In de verborgen wereld van de ongeboren baby, heersen héél andere levensomstandigheden. Zo mist hij de natuurlijke signalen die volwassenen gebruiken om dag en nacht van elkaar te onderscheiden. Hoewel hij niet in volslagen duisternis leeft, neemt hij de wisseling van dag en nacht nauwelijks waar. En doordat hij voortdurend het ritmisch bonzen van mama's hart en het ruisen van haar bloed hoort, dringt het amper tot hem door dat het in de buitenwereld 's avonds stiller wordt.
Toch bestaat er in het moederlichaam zoiets als een tijdservaring. Onderzoek heeft aangetoond dat baby's van wie de moeder tijdens de zwangerschap 's nachts werkt, later meer moeite hebben met doorslapen dan andere baby's. Het biologische klokje van de pasgeborene tikt nog heel anders dan het onze. In het algemeen hebben ze dagelijks 14 tot 18 uur slaap nodig, baby's vanaf zes maanden 9 tot 18 uur (gemiddeld 13 uur) en éénjarige 12 tot 15 uur. Het eerste halfjaar worden ze doorgaans elke anderhalf tot vier uur wakker. Ook 's nachts! En dan willen ze eten! Uw wensen en verlangens zijn dan niet van belang, zoals u ongetwijfeld al gemerkt hebt. Maar troost u, elke week verschuift het slaapritme een beetje, tot het uiteindelijk lijkt op het dag- en nachtritme van de volwassene.
Doorslapen van de baby
Baby's van vijf, zes maanden slapen 's nachts al vaak van tien tot zes en de slaaptijden overdag worden steeds korter. Wellicht nog twee, misschien drie uurtjes. Rond zijn eerste verjaardag heeft hij geleerd hoe je 's nachts echt doorslaapt. Misschien gaat hij tussen acht en negen naar bed, wordt hij 's morgens tussen zeven en acht wakker en doet hij overdag alleen nog maar een middagdutje. Alle aangegeven tijden zijn uiteraard gemiddelden. Baby's zijn namelijk geen machines en vaak volgt op een grote stap vooruit een terugslag. Anders gezegd: het kan zijn dat uw baby al een of twee weken doorslaapt en dan opeens weer een nachtvoeding nodig heeft.
Ook kan het zijn dat hij véél minder of juist meer slaap nodig heeft dan andere baby's van zijn leeftijd. De individuele slaapbehoefte is genetisch vastgelegd, net als de kleur van de ogen of het haar. Sommigen hebben van meet af aan meer slaap nodig, anderen minder. Vertrouw op hun biologisch klokje! Elk kind leert heel langzaam om 's nachts door te slapen. Trouwens, als u op vakantie gaat naar een vreemd land is uw interne klok toch ook vaak van slag? Voor de baby is dit misschien een vergelijkbare situatie. Alles is nieuw, opwindend en spannend en elke dag ontdekt hij weer nieuwe dingen.
De eerste maanden
Verbazingwekkend, maar waar! Hoe? Door zo weinig mogelijk in te grijpen. Richt u naar de biologische klok van de baby en u hebt minder stress dan wanneer u hem gaat dwingen. Wie zijn kind 's nachts laat huilen, opdat het eindelijk leert door te slapen, komt gegarandeerd van een koude kermis thuis! Uiteraard valt de baby op zeker moment van pure uitputting weer in slaap. U ook? Precies! Bovendien is het pedagogische effect nihil, aangezien het de volgende nacht weer exact hetzelfde liedje is, omdat zijn biologisch klokje zich niks aantrekt van dergelijke Spartaanse opvoedingsmethoden. Kortom, laat uw baby gewoon op zijn eigen manier wennen aan deze nieuwe, heel gecompliceerde wereld.
Vanaf acht maanden
Uiteindelijk is uw kind rijp genoeg om langere perioden te slapen en heeft hij geen nachtvoeding meer nodig. En mocht hij 's nachts wakker worden, dan mag hij u er niet toe verleiden rituelen te ontwikkelen, zoals urenlang met hem door het huis dwalen, méér dan een keer borstvoeding of het eeuwige theeflesje geven. Wees er eerst zeker van dat hij niks tekort komt en laat hem in bedje liggen. Ook als hij huilt, aangezien hij in deze fase graag machtsspelletjes doet met papa en mama.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zindelijkheid bij peutersNiet alle peuters zijn zindelijk. Om een peuter zindelijk te maken zul je met hem moeten oefenen en hem belonen. Als peu…
Kinderen en slaapproblemenKinderen hebben soms last van nachtmerries, nachtangsten en slaapwandelen. Enkelen ‘beuken’ hun hoofd tegen de muur of b…