Genieten van je baby met rust en regelmaat

Genieten van je baby met rust en regelmaat Pas bevallen van je kindje, neem je het hummeltje mee naar huis. Gelukkig is er de kraamhulp die je allerlei handige tips geeft en trucjes leert om de kleine te verzorgen. Maar na een weekje is de kraamhulp weg en sta je er alleen voor. Veel ouders vertellen dat dan de “moeilijkheden” beginnen.

Routine

Heel belangrijk, en je zult het ook heel vaak gaan horen van iedereen. Maar wat bedoelen ze nu hiermee? Simpel: Gewoon een vaste routine in de dag (en nacht). In de beginnende dagen slaapt je kindje nog vrij veel (misschien naar jou idee wel teveel, maar dit hoort echt zo!) En je kunt een slapend kindje ook maar beter niet wakker maken!

Overdag

Het is overdag, je baby wordt wakker, je neemt het kleintje bij je en geeft het de borst/fles. Daarna speel en/of knuffel je even met het kleintje. In het begin zal dit maar een minuut of 5 zijn en je zal merken dat je baby al snel weer moe is. Naarmate de tijd vordert en je baby groter wordt zal de speeltijd steeds langer worden. Maar let goed op de signalen: als je kindje moe wordt (let vooral op gedrag zoals gapen, met de vingertjes bij zijn/haar oor zitten, etc.), dan leg je hem/haar lekker weer in bedje. 1,5 uur aaneengesloten slaap is het minimum voor een baby om goed te hebben geslapen. Dit zeker in het eerste jaar!

Niet doen

Wat je beter niet kunt doen: je kindje eerder wakker maken, omdat je het aan het bezoek wilt laten zien, of je er zelf mee wil spelen/knuffelen. Allemaal leuk en aardig, maar veel baby’s zullen dit niet op prijs stellen en hierdoor gaan huilen. Doe je dit vaak dan zal de baby dit patroon gaan volgen en dus vaker wakker worden en korter slapen.

’s Avonds/‘s nachts

Het is ’s avonds/s’nachts, je baby krijgt honger en begint te huilen. Je gaat weer voeden, maar ga nu niet met je kindje spelen, het moet namelijk het verschil tussen dag en nacht gaan begrijpen en het feit dat 's nachts is om te slapen. In de eerste paar weken kun je accepteren dat je baby om de 3 uur wakker zal en mag worden om gevoed te worden. Maar na een maand (vooral als de baby op normaal gewicht is en goed drinkt), kun je de baby wat langer laten slapen. Wordt hij/zij toch wakker, laat de baby dan rustig even liggen. Als je baby huilt zal dit moeilijk zijn, maar je kunt dit langzaam opbouwen met steeds 5-10 minuten. Je zult merken dat je baby na enige tijd het door zal krijgen en dus ’s nachts niet meer vaak of zelfs helemaal niet wakker zal worden tot de volgende morgen.

Vergeet niet

Je eigen nachtrust en dat van je partner is ook erg belangrijk! Je hebt de rust gewoon nodig om overdag genoeg energie te hebben. Als het even kan probeer e.e.a. af te wisselen met je partner, ook al is het voor een uurtje, alles is meegenomen!

Lees verder

© 2010 - 2020 Esthercita79, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Help, mijn baby huilt! ('s nachts)Help, mijn baby huilt! ('s nachts)De nachtmerrie van elke ouder: de baby huilt je nacht na nacht uit je slaap. Wat doe je eraan en waarom doet je baby dat…
Onrustige baby? Inbakeren kan uitkomst biedenInbakeren kan een hulpmethode zijn om rust en regelmaat te creëren in het dagelijkse ritme van je baby. Er zijn diverse…
Help! Mijn baby is onrustig!Help! Mijn baby is onrustig!De eerste weken (soms maanden) na de geboorte van een baby worden vaak niet voor niets 'tropenweken' genoemd. Het kan ev…
Waarom huilt een baby?Waarom huilt een baby?Wanneer je baby huilt kan je (zeker als jonge moeder) behoorlijk tot wanhoop gedreven worden. Je weet dan nog niet goed…

Kleur van de ontlasting bij een baby (grijs, geel, groen)Kleur van de ontlasting bij een baby (grijs, geel, groen)Baby ontlasting: kleur (geel, groen, grijs), poepen frequentie en diarree. De frequentie en de kleur van de stoelgang va…
Kinderthuiszorg, goede zorg voor je kind!Kinderthuiszorg, goede zorg voor je kind!Kinderthuiszorg biedt thuiszorg aan zieke kinderen. Als ouder kun je zo verder met het dagelijks leven, terwijl je kind…

Reageer op het artikel "Genieten van je baby met rust en regelmaat"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Esthercita79
Laatste update: 11-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Special: Ouderschap
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!