Onrustige baby? Inbakeren kan uitkomst bieden

Inbakeren kan een hulpmethode zijn om rust en regelmaat te creëren in het dagelijkse ritme van je baby. Er zijn diverse redenen om je baby in te bakeren, maar ook zijn er diverse redenen waarom je dit juist niet zou moeten doen.

Huilen

Vooropgesteld moet worden dat baby’s nu eenmaal huilen. In de eerste zes a acht levensweken van je baby zal de frequentie en duur van het huilen vaak alleen maar toenemen. Na deze periode, die behoorlijk vermoeiend kan zijn, neemt het huilen vaak geleidelijk weer af. De norm is dat baby’s die drie uur per etmaal huilen, normaal huilgedrag vertonen. Het is belangrijk om als ouder in de gaten te krijgen wanneer je baby huilt en waarom je baby huilt.

Huilen kan verschillende oorzaken hebben: darmkrampjes, verveling, pijn, teveel indrukken die op je baby afkomen, oververmoeidheid. Het is belangrijk om uit te sluiten dat je baby huilt vanwege lichamelijk ongemak. Twijfel dan ook nooit om contact op te nemen met het consultatiebureau of de huisarts als je het gevoel hebt dat je baby iets dwars zit. Jij als ouder bezit als geen ander het instinct dat waakt over het welzijn van je kind!

Inbakeren, een uitkomst?

Inbakeren kan uitkomst bieden bij een baby die onrustig gedrag vertoont (hazenslaapjes, niet zelf in slaap kunnen komen, veel huilen). Het kan een manier zijn om rust te creëren bij je baby. Voordat je je gaat verdiepen in de verschillende manieren van inbakeren, is het een must om eerst te overleggen met het consultatiebureau. Inbakeren kan voor de ene baby een positief effect opleveren terwijl het voor de andere baby een totaal ongeschikte methode is. Luister naar je gevoel, kijk naar je baby en overleg!

Wat is inbakeren

Inbakeren is een oeroude wikkeltechniek. Tot aan het eind van de achttiende eeuw werden in Nederland baby’s tot drie maanden volledig ingebakerd. Dit werd gedaan omdat men dacht dat de baby zo sneller zou herstellen van kneuzingen die de baby tijdens de bevalling zou hebben opgelopen. Tevens zou het de fontanel bescherming bieden. Na drie maanden werden de armen vrij van wikkels gemaakt en tot een half jaar werden alleen het lichaam en de beentjes nog ingebakerd. Toen men erachter kwam dat op deze wijze inbakeren de groei belemmerde, is inbakeren steeds meer van het toneel verdwenen.

Ongeveer tien jaar geleden kwam inbakeren toch weer op. Baby’s gingen steeds onregelmatiger slapen en drinken en werden onrustig. Een vernieuwde inbakertechniek is uitgedacht en werpt bij vele baby’s zijn vruchten af. De huidige inbakertechniek, in combinatie met nieuwe materialen, geeft geen risico’s op het gebied van groeibelemmering of risico’s met betrekking tot de gezondheid van de baby, mits inbakeren volgens de richtlijnen wordt uitgevoerd!

Inbakerproducten

Als je zover bent dat je wil gaan inbakeren is het goed om je te oriënteren op de verschillende producten die op de markt zijn. Er bestaat een inbakertechniek die met losse doeken wordt toegepast (dit vergt enige oefening en wordt door het consultatiebureau voorgedaan) maar er zijn tegenwoordig ook inbakerzakken en inbakerdoeken te koop. De inbakerdoeken kan je op je eigen gevoel (maar wel volgens gebruiksaanwijzing!) dichtmaken vwb strakte. Deze doeken worden vaak bevestigd met klittenband. Er zijn ook zakken die de beentjes helemaal bewegingsvrij houden en die de armpjes wel enigszins fixeren maar de baby kan ze nog wel bewegen. Bij deze methode ligt de baby minder strak gefixeerd.

Wanneer niet inbakeren

  • Bij een verhoogde kans op (ontwikkeling van) heupdysplasie
  • Binnen 24 uur na een vaccinatie
  • Bij koorts
  • Bij benauwdheid
  • Bij voorkeurshouding ten gevolge van een wervelkolomafwijking

Als je baby eczeem heeft of veel spuugt dien je eerst te overleggen met je huisarts! Ga ook altijd na of de onrust van je baby te maken kan hebben met de voeding. In dat geval zal inbakeren geen uitkomst bieden.

Wanneer wel inbakeren

  • Als je alle contra indicaties (zie ‘wanneer niet inbakeren’) hebt uitgesloten
  • Als je baby moeite heeft om zelf in slaap te komen
  • Als je baby overprikkeld is
  • Als je baby alleen maar hazenslaapjes doet
  • Als je baby in zijn of haar slaap vaak schrikbewegingen met de armpjes maakt

Doel inbakeren

Het creëren van een gezond slaap- waak- en drinkritme.

Extra

Een baby heeft rust en regelmaat nodig. Het kan zijn dat je baby een extra steuntje in zijn rug nodig heeft om dit te kunnen hanteren en dan kan inbakeren uitkomst bieden. Daarbij is het natuurlijk zo dat een baby, zo klein als hij of zij is, gevoelig is voor zijn of haar omgeving. Probeer zelf ook rust en regelmaat te hanteren in je thuissituatie. Inbakeren heeft geen zin wanneer je dit doet in een chaotische, onrustige omgeving.
© 2007 - 2024 Edith07, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer inbakeren?Wanneer inbakeren?Tegenwoordig is het inbakeren van baby’s weer helemaal in de mode, terwijl dit in de afgelopen decennia juist werd gezie…
Baby inbakeren - de verschillende methodesAls jonge baby's onrustig zijn in hun slaap en zichzelf daarbij constant in het gezicht wapperen met hun kleine handjes,…
Moro-reflex en het gebruik van een inbakerdoekMoro-reflex en het gebruik van een inbakerdoekEen baby die plots uit alle macht zijn armpjes en beentjes open spreidt en daarna flink begint te huilen, het is een bek…
Waarom huilt een baby?Waarom huilt een baby?Wanneer je baby huilt kan je (zeker als jonge moeder) behoorlijk tot wanhoop gedreven worden. Je weet dan nog niet goed…

Cliniclowns, clowns in ziekenhuizenCliniclowns is een organisatie die uit betaald personeel en uit vrijwilligers bestaat. Een cliniclown is een clown die k…
Je baby in bad doenJe baby vindt het heel fijn om in het badje te gaan, hij word er niet alleen lekker fris maar ook vaak moe van. Maar wel…
Edith07 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.