Baby inbakeren - de verschillende methodes

Als jonge baby's onrustig zijn in hun slaap en zichzelf daarbij constant in het gezicht wapperen met hun kleine handjes, of wanneer hun reflexen tijdens het inslapen de armpjes en beentjes laten bewegen kan het een goede uitkomst zijn een baby in te bakeren. Er zijn verschillende manieren en systemen om een kind mee in te bakeren en het kan wel eens lastig zijn voor jonge ouders om een keuze te maken voor de inbakermethode die het beste past. Welke methode uiteindelijk wordt gekozen hangt af van een aantal factoren, maar voornamelijk van de voorkeur van de ouders en de baby zelf.

Wat is inbakeren

Bij inbakeren wordt de baby in een doek of systeem gewikkeld waarbij de armpjes, en in sommige gevallen ook de beentjes, strak tegen het lichaam worden gehouden. Het doel is dat de baby hetzelfde geborgen gevoel krijgt als in de strakke baarmoeder, zodat hij rustig kan gaan slapen zonder last te hebben van zijn eigen bewegende ledematen.
Inbakeren werd tot de jaren 70 heel veel gedaan bij pasgeboren baby's en werd toen gezien als volstrekt normaal. In de periode erna werd het minder toegepast, maar tegenwoordig wordt het weer vaker gedaan bij baby's die prikkelbaar zijn, alleen hazenslaapjes doen of bij baby's die lastig kunnen inslapen. Vaak vermindert inbakeren het huilen en brengt het een bepaalde rust terug bij de baby.

Het is wel belangrijk om inbakeren op de juiste manier te doen. Veilig inbakeren houdt in dat het juiste materiaal wordt gebruikt, maar ook dat de juiste maat wordt gebruikt en dat de doek of het systeem op de juiste manier wordt gebruikt (aan de hand van specifieke instructies horend bij het inbakersysteem.

Verschillende materialen

Het meest veilige en handige materiaal is katoen. Katoen is een natuurlijk product, laat warmte en lucht goed door en is soepel, maar niet te elastisch. Als een stof te rekbaar is, geeft dit niet de rust waar inbakeren voor bedoeld is. Synthetische materialen zijn vaak minder ventilerend waardoor de baby zijn warmte minder gemakkelijk kwijt kan. Dit kan zorgen voor oververhitting en eventueel zelf verstikking.

De losse inbakerdoek

Hoewel katoen het meest gebruikte materiaal is, zijn er nog een aantal zaken om in de gaten te houden. Een doek moet niet te klein (een hydrofiel luier is bijvoorbeeld te klein), te stug (zoals de molton en de handdoek), te glad (bedlaken) of te warm (dekentje, fleece) zijn. Een inbakerdoek is wel zelf te maken (als je de juiste afmetingen gebruikt wat bij het formaat van je baby past: tot 5 kg een doek van 90x90cm + een doek van 65x90cm; 5-7 kg een doek van 100x100cm + een doek van 70x100 cm en vanaf 7 kg een doek van 120x120 + een doek van 80x120 cm) maar veel gemakkelijker is het om een kant en klaar inbakersysteem te kopen wat helemaal gericht is op veilig en gemakkelijk inbakeren.

Inbakerslaapzak

De inbakerslaapzak is een slaapzakje waarbij de armpjes in de slaapzak worden gestoken in plaats van door de armgaten. Een voorbeeld van deze slaapzak is de Puckababy, een populair babyproduct. Het voordeel van de Puckababy is dat de baby met de armpjes niet in het gezicht kan slaan, maar dat de baby toch de vrijheid heeft om de armpjes en beentjes te bewegen binnenin de slaapzak. Volgens Eurolac.net is het belangrijk dat de armpjes en beentjes tijdens rust niet gefixeerd gestrekt zijn om te voorkomen dat de ledematen overmatig gestrekt worden bij jonge baby's. Puckababy claimt dat de inbakerslaapzak de baby de gewenste geborgenheid biedt, zonder de slaapruimte dusdanig te beperken zodat het lijfje van de baby goed kan ontwikkelen.

Doordat de inbakerslaapzak niet te strak zit, is deze heel veilig. Warmte stuwing, een reden voor wiegendood, treedt hier minder snel op dan bij een strakkere manier van inbakeren. Daarnaast is de inbakerslaapzak heel gemakkelijk is in het gebruik (immers hoef je de inbakerzak niet te vouwen en kan de baby zich heel moeilijk uit de zak wurmen), draagt dit ook bij aan de veiligheid van het inbakeren.

Afwennen is ook heel gemakkelijk omdat je dit stapsgewijs kunt doen. Eerst laat je 1 van de armpjes vrij door de slaapzakgaten en als dat goed gaat, kun je ook het tweede armpje vrij laten. Als de baby goed inslaapt met zijn armpjes vrij, kun je het slaapzakje helemaal weglaten.

Desalniettemin kan het er wel voor zorgen dat de baby toch nog redelijk goed kan bewegen, waardoor hij wellicht minder snel in echte rusttoestand komt vergeleken met de inbakerdoeken.

Inbakeren met voorgevormde doeken of systemen

Het inbakeren met voorgevormde doeken of speciaal ontworpen systemen is minder gemakkelijk dan simpelweg de baby in een zakje doen en deze dichtritsen. Echter, de baby zit in deze doeken of systemen nog iets strakker ingepakt en de extra onrustige baby's krijgen hierin wellicht de rust die ze nodig hebben waardoor ze het best in slaap kunnen komen.

De Swaddleme inbakerdoek bestaat uit een zakje waar de baby vanaf zijn middel in gaat. Aan weerszijden van de baby zit een flap waarmee de armpjes worden vastgeklemd aan het lijfje. De armpjes kan de baby dan niet zo goed bewegen zoals het geval is bij de inbakerslaapzak. De beentjes zijn wel gemakkelijk te bewegen, maar de baby kan zichzelf niet met zijn armpjes in zijn gezicht slaan en daardoor wakker worden.

De Pacco inbakerdoek is de meest verkochte inbakerdoek van allemaal. Deze is van flanel katoen en bestaat uit twee delen. Allereerst vouw je de baby’s armpjes tegen het lijfje met de binnenste flappen en daarna vouw je de beentjes bij elkaar met de onderste flappen. Er zit een uitgebreide instructie bij en als deze op de juiste manier wordt toegepast, zit de baby stevig ingebakerd in de zak.

Voor beide doeken geldt dat het wel belangrijk is dat de instructies juist worden opgevolgd, anders kan de baby zich wellicht deels uit de doeken wurmen en in de knel komen. Dit is iets om in overweging te nemen.

Welke methode is geschikt voor jou en de baby

Kortom, of inbakeren iets voor jouw baby is hangt af van een aantal factoren. De meest belangrijke is dat de baby baat heeft bij het rustig houden van de armpjes (en beentjes). Als de baby zelf al een rustige slaper is, is inbakeren wellicht niet nodig. Daarnaast hangt de keuze voor het materiaal en het systeem af van persoonlijke voorkeur en de mate van onrustigheid van de baby. Het allerbeste is om de tijd te nemen voor het doornemen van de instructies en informatie over de verschillende opties, zodat je een overwogen keuze kan maken die bij jouzelf en de baby past.
© 2015 - 2024 Peterma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het inbakeren van baby'sHet inbakeren van baby'sJe baby is huilerig of erg beweeglijk en houdt zichzelf wakker. Dan is het inbakeren mogelijk een goede ondersteuning. D…
Wanneer inbakeren?Wanneer inbakeren?Tegenwoordig is het inbakeren van baby’s weer helemaal in de mode, terwijl dit in de afgelopen decennia juist werd gezie…
Onrustige baby? Inbakeren kan uitkomst biedenInbakeren kan een hulpmethode zijn om rust en regelmaat te creëren in het dagelijkse ritme van je baby. Er zijn diverse…

Dr. Brown's flessen voor babyvoedingDe Dr. Brown’s fles is de enige fles met een gepatenteerd ventielsysteem (‘Natural Flow’ genaamd) waardoor je je kindje…
Het huiluurtje van de babyHet huiluurtje van de babyAlle babies huilen wel eens en veel babies huilen elke dag rond hetzelfde tijdstip. Zonder aanwijsbare reden is de klein…
Bronnen en referenties
  • http://www.eurolac.net/index.php?p=88
  • http://www.pacco.nl
  • http://www.bol.com/nl/m/service/baby-inbakeren-info/index.html
  • http://www.babyproductvanhetjaar.nl/inbakeren/inbakerslaapzak/puckababy/
  • http://www.bol.com/nl/l/baby/babykamer-inbakerdoeken/N/11300+1283+1285+5260+7373/index.html
Peterma (14 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.