Wanneer inbakeren?

Wanneer inbakeren? Tegenwoordig is het inbakeren van baby’s weer helemaal in de mode, terwijl dit in de afgelopen decennia juist werd gezien als het beperken van de bewegingsvrijheid van de baby. Ook zou het motorische ontwikkeling van baby’s in de weg staan. Maar mits het inbakeren op de juiste manier wordt toegepast, kan inbakeren een prima oplossing zijn voor onrustige en huilende baby’s.

Inbakeren

Voordat je begint met inbakeren, moet je altijd eerst overleggen met een deskundige, bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau. Er kunnen namelijk altijd redenen zijn waarom je je kindje beter niet in kunt bakeren, zoals een medische oorzaak voor de onrust en het huilen van de baby of een probleem wat op meerdere fronten aangepakt moet worden.

De redenen om je kind in te bakeren zijn:

  • Moeite hebben om op eigen kracht in slaap te vallen
  • Korte hazenslaapjes
  • Bij snel overprikkelde baby’s
  • Veel huilen zonder aanwijsbare reden

Eigenlijk staan de vier bovenstaande redenen allemaal met elkaar in verband. Wanneer je kindje moeite heeft om zelf in slaap te komen, heeft dit vaak als reden dat hij onrustig in zijn bedje ligt. Vaak gaat dit gepaard met het maaien van de armpjes en het trappen van de beentjes. Gevolg is vaak dat je kindje de dekentjes van zich aftrapt, waardoor het veilige besloten gevoel van strak ingestopte dekentjes er niet is. De onrust ontstaat vaak doordat je baby overprikkeld is en moeite heeft met het verwerken van alle indrukken die hij gedurende de dag en nacht opdoet, hoe klein hij ook is. Door deze overprikkeling kan je kindje veel en ontroostbaar huilen waardoor hij niet in slaap komt. Als je baby toch in slaap valt, wordt hij vaak na ongeveer drie kwartier a een uur weer wakker doordat hij zich zelf wakker maait of slaat met zijn armpjes of zich bloot trapt met zijn beentjes. Dit zorgt voor korte hazenslaapjes waardoor je baby nooit goed aan zijn rust toekomt en in een vicieuze cirkel van moeheid en huilen komt.

Onrustige baby's

Baby’s die snel overprikkeld raken en dus onrustig zijn, hebben vaak een gevoel van onveiligheid. Ze huilen vaak langdurig voordat ze in slaap vallen. Hierbij kan het inbakeren dus goed helpen om je kindje rustig in slaap te laten vallen en ook door te laten slapen, zodat de hazenslaapjes zoveel mogelijk achterwege blijven. Het strakke inwikkelen zorgt voor een veilig gevoel wat ook wel vergeleken wordt met het gevoel wat je baby nog had toen hij in de baarmoeder zat.

Voordat je je kindje gaat inbakeren, moet je bedenken dat het wat tijd en energie zal kosten voordat je baby ook daadwerkelijk accepteert dat hij ingebakerd wordt. Juist omdat baby’s die worden ingebakerd, vaak onrustige en pittige baby’s zijn, zullen ze het ervaren als weer een nieuwe prikkeling die ze moeten overwinnen. Ook het afbouwen van inbakeren kost veel tijd en moeite. Goede begeleiding van professionals, zoals het consultatiebureau, is dan ook onmisbaar. Let bij het inbakeren ook altijd op het gevaar van warmtestuwing! Als je je kindje te warm gekleed inbakert, bestaat de kans dat je baby het te warm krijgt met alle nare en gevaarlijke gevolgen van dien.

Er kunnen een aantal dingen spelen, waarbij je je kindje niet mag inbakeren. Dit zijn:

  • (verhoogde kans op) dysplastische heupontwikkeling
  • koorts
  • de eerste 24 uur na een vaccinatie
  • ernstige luchtweginfecties en/of benauwdheid
  • voorkeurshouding veroorzaakt door een afwijking in de wervelkolom
  • bij eczeem of spugen.

Voor meer informatie, kijk op: www.inbakeren.nl of www.pacco.nl.
© 2009 - 2024 Julia78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onrustige baby? Inbakeren kan uitkomst biedenInbakeren kan een hulpmethode zijn om rust en regelmaat te creëren in het dagelijkse ritme van je baby. Er zijn diverse…
Huilbaby: oplossingen, tips en informatieHuilbaby: oplossingen, tips en informatieEen huilbaby pleegt een grote aanslag op de ouder(s). Een huilbaby is een baby die minstens 3 uur per dag huilt, langer…
Methode voor huilbaby'sMethode voor huilbaby'sEen huilende baby is vaak heel vermoeiend. Ouders kampen met slaaptekort en weten soms niet meer wat ze moeten doen. Een…
Waarom huilt een baby?Waarom huilt een baby?Wanneer je baby huilt kan je (zeker als jonge moeder) behoorlijk tot wanhoop gedreven worden. Je weet dan nog niet goed…

Borstvoeding in de praktijkBorstvoeding in de praktijkWanneer je zwanger bent of net bevallen en je besluit borstvoeding te geven, zijn er veel manieren om informatie te verg…
Problemen bij borstvoedingWanneer je besloten hebt om borstvoeding te gaan geven aan je pasgeboren kindje, kun je tegen een aantal problemen oplop…
Bronnen en referenties
  • Rust en regelmaat, Rita Blom www.pacco.nl
Julia78 (28 artikelen)
Laatste update: 17-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.