De beste tips om je baby lekker te laten slapen
Een baby die niet in slaap wil vallen? Of midden in de nacht begint te spoken? Hoe vervelend het ook is en hoe zwaar de gebroken nachten ook kunnen zijn... in de meeste gevallen hoort het erbij. Het duurt een aantal weken tot maanden voordat baby's gaan doorslapen en ook daarna blijven er periodes dat baby's slechter slapen! Daarom de beste tips om je baby snel weer in dromenland te krijgen.
Er zijn maar weinig baby's die vanaf de geboorte doorslapen. De meeste hebben daar echt wel een paar maanden voor nodig. En ook daarna zijn rustige nachten niet vanzelfsprekend. Baby's en peuters ontwikkelen zich zo snel, dat die onrust er regelmatig 's nachts uitkomt. Daarom de beste tips om je baby snel weer lekker te laten slapen.
Hoeveel slaap
Allereerst is het belangrijk om te weten hoeveel slaap een baby nodig heeft. In het eerste levensjaar daalt dat aantal heel rap. Slaapt een baby tijdens de eerste week zo'n 18 uur, rond de eerste verjaardag is dat nog zo'n 13 uur. Het is daarom goed om te realiseren hoeveel uur slaap jouw baby nodig heeft. Realiseer je wel dat verschillen tussen baby's heel groot kunnen zijn. Dus let niet alleen op de klok, maar vooral ook op de vermoeidheidssignalen van jouw eigen kindje.
De nacht is om te slapen
Zo simpel is het. Maar alle baby's moeten dat wel leren. Maak 's nachts daarom zo min mogelijk oogcontact, houdt de lichten gedimd en praat zo min mogelijk. Verschoon luiers alleen als het echt nodig is.
Badderen
Van een warm bad word je soezig en dat geldt ook voor je kleine uk. Daarom is een badje voor het slapen gaan een ideale manier om je kleintje snel naar dromenland te laten vertrekken. Maar let wel op: als je baby al erg moe is, kan een bad net te veel zijn en hem over zijn toeren krijgen. Stop hem dan zo snel mogelijk in bed.
Lavendel
Een doekje met wat druppels lavendel-olie in de kamer zorgt ervoor dat je baby ontspant en makkelijker in slaap valt. Gebruik dit echter niet voor baby's jonger dan zes maanden. Er zijn ook verzorgingsproducten zoals badolie voor baby's met de geur van lavendel te koop.
Slaapritueel
Een slaapritueel kun je al invoeren als een baby acht weken oud is. Een slaapritueel houdt in dat je elke avond voor het naar bed gaan dingen in dezelfde volgorde doet en hetzelfde liedje zingt. Bijvoorbeeld: badje, pyjama aan, liedje en een kusje. Maak het voor jonge baby's niet te lang, ze zijn snel oververmoeid. Omdat je elke avond hetzelfde ritueel uitvoert, snapt je baby wat er gaat gebeuren en dat hij moet gaan slapen.
Hou het donker
Hoe verleidelijk nachtlampjes ook zijn, in veel gevallen zorgt het ervoor dat je baby juist slechter slaapt. Hoe donkerder de kamer, hoe dieper de slaap en hoe makkelijker de slaap wordt gevat.
Buitenlucht
Buitenlucht en daglicht zorgt ervoor dat baby's 's nachts beter slapen. Onderzoek heeft aangetoond dat baby's die tussen 12 en 4 uur 's middags buiten waren in de nacht langer sliepen. Heeft je baby juist een omgekeerd dag- en nachtritme? Dan doe je er goed aan om 's ochtends naar buiten te gaan om te wandelen en je baby op die manier veel daglicht mee te geven.
Inbakeren
Voor alle baby's is de overgang van de veilige, maar krappe baarmoeder naar het wiegje enorm groot. Als een baby dan ook nog eens met zijn armpjes in de slaap gaat maaien, wordt goed slapen een probleem. Inbakeren is de oplossing. De baby kan zichzelf niet meer wakker slaan en het bootst het veilige gevoel van de baarmoeder na. Er zijn veel verschillende inbakerdoeken te koop. Van kant en klare met klittenbandsluiting, tot doeken die je zelf moet knopen.
Vaste bedtijd
Vanaf vier maanden kun je 's avonds een vaste bedtijd gaan invoeren. Tussen half 7 en half 8 is voor de meeste baby's ideaal. Hou je zelf van structuur? Dan kun je ook overdag vaste bedtijden gaan invoeren zodra je baby op drie slaapjes zit.
Volle maag
Laat de tijd tussen de voedingen vanaf het einde van de middag korter worden, zodat je baby met een volle maag naar bed gaat. Een volle maag betekent niet dat je je baby om elf uur 's avonds nog heel veel geeft, maar dat je aan het einde van de dag vaker voedt en op die manier opbouwt. De kans dat je baby dan nog wakker wordt van de honger is klein. Overigens is wetenschappelijk nooit bewezen dat rijstebloem door de laatste fles werkt.
Samen slapen
Heb je een erg onrustige baby die nachtenlang spookt? Alles geprobeerd en niks werkt? Overweeg dan om samen te gaan slapen. Vaak slaapt een baby (en dus ook de ouders) op die manier wel, omdat hij zich niet alleen voelt. Overweeg je om te gaan samen slapen, doe het dan wel veilig en verdiep je er in. Een co-sleeper is de meest ideale oplossing.